Στο φημισμένο λεξικό της Οξφόρδης μπήκε το «Yolo»!


Yolo ή αλλιώς «You Only Live Once», «ζεις μόνο μια φορά». Το σύνθημα που ακούγεται πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια και ειδικά από νέους ανθρώπους. Αυτή ακριβώς η μεγάλη του απήχηση ανά τον κόσμο, του εξασφάλισε μία θέση ανάμεσα  στα 1200 νέα λήμματα που θα περιληφθούν στο φημισμένο λεξικό της Οξφόρδης!

Μαζί με το Yolo θέση στο λεξικό βρήκε και το «moobs», ένας όρος που περιγράφει τους ασυνήθιστα μεγάλους αντρικούς μαστούς, καθώς και το «Yogalates», από τους όρους γιόγκα και πιλάτες.

Ακόμη στο λεξικό περιλαμβάνονται λέξεις όπως «gender-fluid» («ρευστό φύλο» = ένα άτομο που δε θεωρεί ότι ανήκει σε συγκεκριμένο φύλο), το «clickbait» («δόλωμα για κλικ» = περιεχόμενο στο διαδίκτυο που ενθαρρύνει τους χρήστες να ακολουθούν έναν σύνδεσμο που οδηγεί σε μια ιστοσελίδα χαμηλής ποιότητας ή αξίας) και «Westminster bubble» («φούσκα του Γουέστμινστερ» = η απομονωμένη κοινότητα πολιτικών, δημοσιογράφων και κρατικών λειτουργών που μοιάζουν να μην καταλαβαίνουν ή να συμμερίζονται τους προβληματισμούς του ευρύτερου κοινού στη Βρετανία).

Για πρώτη φορά, στο λεξικό προστέθηκαν και όροι από τα βιβλία του Αμερικανού συγγραφέα Ρόαλντ Νταλ, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Έτσι, οι ιδιοκτήτες της ανανεωμένης έκδοσης του λεξικού θα μπορούν πλέον να γνωρίζουν τι είναι τα «oompa loompa» (τα ανθρωπάκια που εργάζονταν στο εργοστάσιο της σοκολάτας στο πολυβραβευμένο βιβλίο «Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας») καθώς και η λέξη «scrumdiddlyumptious», που στη διάλεκτο του Νταλ σημαίνει… πεντανόστιμο.

Το Λεξικό Αγγλικής της Οξφόρδης είναι ένα ιστορικό λεξικό και ο απόλυτος οδηγός για τη σημασία, την προέλευση και την προφορά σχεδόν 830.000 λέξεων, εννοιών και σύνθετων όρων της αγγλικής γλώσσας, όπως ομιλείται σε όλο τον κόσμο.Πηγή: protothema.gr