Για πρώτη φορά καταγράφεται σε βίντεο η ανθεκτικότητα των βακτηρίων έναντι των αντιβιοτικών (vid)


Επιστημονική ομάδα δοκίμασε τις αντοχές των βακτηρίων απέναντι στο αντιβιοτικό για να εξετάσει πώς μεταλλάσσεται για να γίνει πιο ανθεκτικό.

Η επιστημονική ομάδα δημιούργησε ένα δοχείο Petri, διαστάσεων 120Χ60 cm, προκειμένου να εξετάσει την αντοχή των βακτηρίων, συγκεκριμένα του βακτηρίου E. Coli, απέναντι στα αντιβιοτικά. Μέσα στο δοχείο δημιουργήθηκαν εννέα όρια, ενώ στο κέντρο του δοχείου υπάρχουν υψηλότερες δόσεις αντιβιοτικού.

Τα βακτήρια αρχικά φαίνεται να ανακόπτουν για λίγο την ανάπτυξή τους, όταν φτάνουν στην πρώτη λωρίδα αντιβιοτικού. Στη συνέχεια, όμως, ξεπερνούν το πρώτο εμπόδιο και εισχωρούν βαθύτερα. Τα βακτήρια καταλαμβάνουν σταδιακά ολόκληρο το μαύρο πεδίο, ακόμα και στη λωρίδα με την πιο ισχυρή δόση αντιβιοτικών. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, χρειάζονται πολλαπλές μεταλλάξεις σε διάστημα 11 ημερών για να γίνουν 1000 φορές πιο ανθεκτικά τα βακτήρια στο αντιβιοτικό.

«Βλέποντας τα βακτήρια να μεταδίδονται για πρώτη φορά ήταν σοκαριστικό. Είναι επίσης ένα ισχυρό παράδειγμα του πόσο εύκολο είναι για τα βακτήρια να γίνονται ανθεκτικά στα αντιβιοτικά», δήλωσε ένας από τους ερευνητές, ο Roy Kishony, από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Τα βακτήρια γίνονται ολοένα και πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και πλέον έχουμε την καταγραφή των πρώτων «σούπερ-βακτηρίων», φαινόμενο που έχει προκληθεί από την υπερβολική και αδιάκριτη χρήση των αντιβιοτικών από τους ανθρώπους.

Το πραγματικό μήνυμα εδώ είναι πόσο ισχυροί μπορούν να γίνουν αυτοί οι μικροοργανισμοί. Τόσο ισχυροί, στην πραγματικότητα, που πρέπει η ιατρική κοινότητα να ανησυχεί πολύ, αναφέρουν οι ερευνητές.

Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο στις ΗΠΑ 23.000 άνθρωποι πεθαίνουν λόγω ανθεκτικών στα αντιβιοτικά λοιμώξεων, γεγονός που αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα τόσο για την επιστημονική κοινότητα όσο και για την ανθρωπότητα.

«Αυτή είναι μια εκπληκτική απόδειξη του πόσο γρήγορα εξελίσσονται τα μικρόβια» λέει η δρ Tami Lieberman, εξελικτική μικροβιολόγος στο MIT. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science.

Δείτε το εκπληκτικό αυτό βίντεο:

Πηγή: sciencealert.com