Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αυτά είναι τα τέλη κυκλοφορίας για τo 2017: Ευνοϊκότερα για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα -Καμία αλλαγή στα υπόλοιπα (παραδείγματα)

Το πρώτο που αντιλαμβάνεται κανείς διαβάζοντας την εγκύκλιο της ΓΓΔΕ για τα Τέλη Κυκλοφορίας του 2017 είναι ότι όποιος έχει ή πρόκειται να αγοράσει εισαγόμενο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, θα πληρώσει μικρότερα Τέλη.


Το δεύτερο είναι ότι αν δεν φέρει Απόφαση ο αναπληρωτής υπουργός Τ. Αλεξιάδης, δεν θα έχουμε αλλαγές στα Τέλη της επόμενης χρονιάς, που θα αρχίσουν να πληρώνονται μέσα στο Νοέμβριο.

Η διάταξη που διορθώνει μια προφανή αδικία προβλέπει ότι ως έτος πρώτης ταξινόμησης, άρα και ως βάση υπολογισμού των Τελών Κυκλοφορίας, δεν λαμβάνεται το έτος ταξινόμησης στην Ελλάδα αλλά το έτος ταξινόμησης στη χώρα της Ευρώπης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι κατά τον υπολογισμό των Τελών θα λαμβάνεται υπόψιν η πραγματική παλαιότητα του οχήματος, άρα τα Τέλη θα είναι μικρότερα.

Ας πάρουμε για παράδειγμα αυτοκίνητο 1.800 κ.ε. που ήρθε μεταχειρισμένο από τη Γερμανία το 2004 αλλά η πρώτη του ταξινόμηση επί γερμανικού εδάφους είχε γίνει το 2000. Ως τώρα, αυτό το Ι.Χ. επιβαρυνόταν με Τέλη 300 ευρώ, αλλά πλέον θα επιβαρύνεται με 280 ευρώ.

Αυτό που περιπλέκει λίγο τα πράγματα είναι ότι η εγκύκλιος «πατώντας» πάνω στη συγκεκριμένη διάταξη, ορίζει ότι τα Τέλη Κυκλοφορίας- που συμπεριλαμβάνονται στην εγκύκλιο και στη διάταξη- ισχύουν από το 2017 και μετά. Ποια είναι αυτά τα Τέλη; Αυτά ακριβώς που ίσχυσαν και το 2016.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει προ πολλού ανοίξει το θέμα των αλλαγών στα Τέλη επί το δικαιότερον, ωστόσο ακόμα δεν υπάρχει διάταξη παρά μόνο προαναγγελία διάταξης, η οποία συνοδεύτηκε, μάλιστα, από διαψεύσεις δημοσιευμάτων που ανέφεραν ότι έρχονται και επιβαρύνσεις για συγκεκριμένους τύπους οχημάτων.

Ωστόσο, όπως ακριβώς και πέρσι, όταν οι αλλαγές ήρθαν στο… παρά πέντε, φαίνεται ότι και φέτος θα έχουμε ένα… μικρό θρίλερ.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν δεν έρθει νέα Απόφαση, θα ισχύσουν αυτά ακριβώς που προβλέπει η εγκύκλιος, δηλαδή τα περσινά Τέλη. 
Τι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ΙΧ
Α. Με την παρ.1 του άρθρου 46 του ν.4410/2016, ορίζονται τα εξής:
1. α) Για τα Επιβατικά Ιδιωτικής Χρήσης αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί στην Ελλάδα ή σε χώρα της ΕΕ ή του ΕΟΧ έως την 31.10.2010, καθώς και για τις δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες Ιδιωτικής Χρήσης ανεξαρτήτως ημερομηνίας πρώτης ταξινόμησής τους, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα τους, ως εξής:
β) Για τα Επιβατικά Ιδιωτικής Χρήσης αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί στην Ελλάδα ή σε χώρα της ΕΕ/ΕΟΧ από 1.11.2010 και μετά, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (γρμ. CO2/χλμ) ως εξής:
γ) Για τα Επιβατικά Δημοσίας Χρήσεως (με ή χωρίς μετρητή) οχήματα, που έχουν ταξινομηθεί στην Ελλάδα ή σε χώρα της ΕΕ/ΕΟΧ έως την 31.10.2010, τα τέλη κυκλοφορίας ανέρχονται σε 290€.
δ) Για τα Επιβατικά Δημοσίας Χρήσεως (με ή χωρίς μετρητή) οχήματα, που έχουν ταξινομηθεί στην Ελλάδα ή σε χώρα της ΕΕ/ΕΟΧ από 1.11.2010 και μετά, καταβάλουν τέλη κυκλοφορίας με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ως εξής:
2. α) Για τα καινούργια ή μεταχειρισμένα Επιβατικά Ιδιωτικής Χρήσης αυτοκινούμενα τροχόσπιτα και θωρακισμένα επιβατικά αυτοκίνητα, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα αυτών.
β) Για τα μεταχειρισμένα Επιβατικά Ιδιωτικής Χρήσης αυτοκίνητα, με πρώτο έτος κυκλοφορίας στη διεθνή αγορά πριν από την 1.1.2002, ανεξάρτητα του χρόνου της πρώτης ταξινόμησης στην Ελλάδα/ΕΕ/ΕΟΧ, τα τέλη κυκλοφορίας για τα οχήματα αυτά υπολογίζονται με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα αυτών.
γ) Για τα Επιβατικά Δημοσίας Χρήσεως αυτοκίνητα που αποχαρακτηρίζονται και τίθενται στην κυκλοφορία ως ιδιωτικής χρήσης, ως ημερομηνία για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας, νοείται η ημερομηνία της πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα ή σε χώρα της ΕΕ ή του ΕΟΧ.
δ) Για τα Επιβατικά Ιδιωτικής Χρήσης οχήματα που είχαν ταξινομηθεί στη χώρα μας και μετά τη διαγραφή τους από το Μητρώο του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, επαναταξινομούνται στη χώρα μας, ως ημερομηνία πρώτης ταξινόμησης, νοείται η ημερομηνία της πρώτης άδειας κυκλοφορίας στη χώρα μας ή σε χώρα της ΕΕ/ΕΟΧ., πριν από τη διαγραφή τους.
3. Περαιτέρω, για τα Επιβατικά Ιδιωτικής Χρήσης οχήματα που εισάγονται με το καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής και στα οποία επιβάλλονται τέλη κυκλοφορίας βάσει του κυλινδρισμού κινητήρα, αυτά καταβάλλουν τέλη σύμφωνα με τους τρείς πίνακες της υποπερίπτωσης α της περ. Α της παρ. 1 βάσει της ημερομηνίας της πρώτης ταξινόμησής τους σε Ελλάδα ή σε χώρα της ΕΕ/ΕΟΧ, ως κατωτέρω: 
4. Για τα Επιβατικά αυτοκίνητα οχήματα που εκποιούνται μέσω του Ο.Δ.Δ.Υ. και τίθενται σε κυκλοφορία ως Ιδιωτικής χρήσης, αυτά καταβάλλουν τέλη κυκλοφορίας έτους 2017 και επομένων, αποκλειστικά με βάση τον κυλινδρισμό κινητήρα τους και σύμφωνα με τον τρίτο πίνακα της υποπερ. α της περ. Α της παρ. 1 ως κατωτέρω:
Ειδικά, υβριδικά αυτοκίνητα οχήματα και υβριδικές δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες που εκποιούνται από το Δημόσιο ή τον ΟΔΔΥ και τίθενται σε κυκλοφορία ως ΙΧ, έως 1549 κ.εκ., ανεξάρτητα από την ημερομηνία ταξινόμησής τους σε Ελλάδα ή σε χώρα της ΕΕ/ΕΟΧ, απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας. Για τα οχήματα της κατηγορίας αυτής από 1549 κ.εκ. και άνω, τα τέλη κυκλοφορίας που επιβάλλονται αναλογούν στο 60% των τελών των αντίστοιχων συμβατικών.
Ειδικά προκειμένου για ηλεκτροκίνητα και υδρογόνου αυτοκίνητα και ηλεκτροκίνητες και υδρογόνου δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες, που εκποιούνται από το Δημόσιο ή τον ΟΔΔΥ, αυτά απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας.
Β. Σύμφωνα με την παρ. 2 του ιδίου άρθρου, ισχύουν τα ακόλουθα:
Τα υβριδικά Επιβατικά αυτοκίνητα Δημοσίας Χρήσης (ΤΑΞΙ), κυλινδρισμού κινητήρα έως 1929 κ.εκ., που έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα ή σε χώρα της ΕΕ/ΕΟΧ έως την 31.10.2010, απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας.
Για τα υβριδικά Επιβατικά αυτοκίνητα Δημοσίας Χρήσης (ΤΑΞΙ), κυλινδρισμού κινητήρα άνω των 1929 κ.εκ., που έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα ή σε χώρα της ΕΕ/ΕΟΧ, έως την 31.10.2010, τα τέλη κυκλοφορίας που επιβάλλονται αναλογούν στο ήμιση των τελών των αντίστοιχων συμβατικών οχημάτων.
Τα υβριδικά Επιβατικά αυτοκίνητα Ιδιωτικής Χρήσης, κυλινδρισμού κινητήρα έως 1549 κ.εκ., που έχουν ταξινομηθεί στην Ελλάδα ή σε χώρα της ΕΕ/ΕΟΧ, για πρώτη φορά έως την 31.10.2010, απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας.
Για τα υβριδικά Επιβατικά αυτοκίνητα Ιδιωτικής Χρήσης, κυλινδρισμού κινητήρα από 1549 κ.εκ. και άνω, που έχουν ταξινομηθεί στην Ελλάδα ή σε χώρα της ΕΕ/ΕΟΧ, για πρώτη φορά έως την 31.10.2010, τα τέλη κυκλοφορίας που επιβάλλονται αναλογούν στο 60% των τελών των αντίστοιχων συμβατικών οχημάτων.
Για όλα τα παραπάνω υβριδικά οχήματα, ανεξάρτητα κυλινδρισμού κινητήρα, που ταξινομούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ή σε χώρα της ΕΕ/ΕΟΧ, από την 1.11.2010 και μετά, τα τέλη κυκλοφορίας προσδιορίζονται με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ανάλογα αν αυτά είναι ιδιωτικής ή δημοσίας χρήσης οχήματα.
Τα Επιβατικά ηλεκτροκίνητα και υδρογόνου αυτοκίνητα Ιδιωτικής και Δημοσίας χρήσης, που έχουν ταξινομηθεί στην Ελλάδα ή σε χώρα της ΕΕ/ΕΟΧ, για πρώτη φορά έως την 31.10.2010, απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας.
Για τα οχήματα αυτά, εφόσον ταξινομούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ή σε χώρα της ΕΕ/ΕΟΧ, από την 1.11.2010 και μετά, τα τέλη κυκλοφορίας προσδιορίζονται με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ανάλογα αν αυτά είναι ιδιωτικής ή δημοσίας χρήσης οχήματα.
Οι υβριδικές δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες Δημοσίας Χρήσης, κυλινδρισμού κινητήρα έως 1929 κ.εκ., ανεξάρτητα από την ημερομηνία της πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα ή σε χώρα της ΕΕ/ΕΟΧ, απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας.
Για τις υβριδικές δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες Δημοσίας Χρήσης, κυλινδρισμού κινητήρα άνω των 1929 κ.εκ., ανεξάρτητα από την ημερομηνία της πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα ή σε χώρα της ΕΕ/ΕΟΧ, τα τέλη κυκλοφορίας που επιβάλλονται αναλογούν στο ήμισυ των τελών των αντίστοιχων συμβατικών οχημάτων.
Οι υβριδικές δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες Ιδιωτικής Χρήσης, κυλινδρισμού κινητήρα έως 1.549 κ.εκ., ανεξάρτητα από την ημερομηνία της πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα ή σε χώρα της ΕΕ/ΕΟΧ, απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας.
Για τις υβριδικές δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες Ιδιωτικής Χρήσης, κυλινδρισμού κινητήρα από 1549 κ.εκ και άνω, ανεξάρτητα από την ημερομηνία της πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα ή σε χώρα της ΕΕ/ΕΟΧ, τα τέλη κυκλοφορίας που επιβάλλονται αναλογούν στο 60% των τελών των αντίστοιχων συμβατικών οχημάτων.
Οι Επιβατικές ηλεκτροκίνητες και υδρογόνου δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες Ιδιωτικής και Δημοσίας Χρήσης, ανεξάρτητα από την ημερομηνία της πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα ή σε χώρα της ΕΕ/ΕΟΧ, απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας.
Γ. Για τις λοιπές κατηγορίες οχημάτων Ιδιωτικής και Δημοσίας χρήσεως, δηλαδή: Φορτηγά Ιδιωτικής Χρήσεως (ΦΙΧ), Φορτηγά Δημοσίας Χρήσεως (ΦΔΧ), Λεωφορεία Ιδιωτικής Χρήσεως (ΛΙΧ), Λεωφορεία Δημοσίας Χρήσεως (ΛΔΧ), ρυμουλκούμενα, ημιρυμουλκούμενα (τροχόσπιτα),ασθενοφόρα , νεκροφόρες, αλλοδαπά φορτηγά και μοτοποδήλατα (με κυλινδρισμό κινητήρα μικρότερο των 51 κ.εκ.), δεν έχει επέλθει μεταβολή, διότι ο υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας δεν συναρτάται από την ταξινόμησή τους.
Δ. Σύμφωνα με την παρ. 3 του ιδίου νόμου, οι εν λόγω διατάξεις ισχύουν για τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2017 και επομένων.
iefimerida.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια