«Τώρα θα πας στον παράδεισο»-Τι λένε στους καμικάζι καθοδηγητές του ISIS

Με φράσεις όπως «όρμα, σκότωσε όσους περισσότερους μπορείς και «τώρα θα πας στον Παράδεισο»,  καθοδηγούν και παροτρύνουν τους δράστες-καμικάζι
τρομοκρατικών επιθέσεων οι υπεύθυνοι του ISIS. Φράσεις και σχέδιο, που αντιγράφει τη πρακτική των παλαιών Ασσασίνων.

Τους διαλόγους αποκαλύπτει  η βαυαρική εφημεριδα Sueddeutsche Zeitung δημοσιεύοντας τα πρακτικά των συνομιλιών, όπως προέρχονται από την έρευνα, μεταξύ των νεκρών δραστών και καθοδηγητών τους εκτός Γερμανίας. Πρόκειται για συνομιλίες σε chat που είχαν ο 17χρονος Ριάζ Χαν που είχε επιτεθεί με τσεκούρι σε επιβάτες τρένου στο Βίρτσμπουργξ τον Ιούλιο και του 27χρονου Μοχάμαντ ΝΤ, που επιχείρησε επίθεση σε εστιατόριο στο Ανμπαχ μερικές μέρες αργότερα.
Οι δύο περιπτώσεις δεν είναι αντιπροσωπευτικές για όλους τους ενόπλους που δρουν στην Ευρώπη στο όνομα της ISIS. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές με τους ενόπλους που πραγματοποίησαν «μεγαλύτερης κλίμακας» επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες καθώς οι δύο νεαροί δράστες δεν είχαν το χρόνο και την προετοιμασία  για μεγάλης κλίμακας επιθέσεις, αν και οι καθοδγητές του δίνουν οδηγίες για να μεγιστοποιήσουν τη ζημιά.

Ο τρόπος της συνομιλίας είναι ωστόσο ίδιος και στις δύο περιπτώσεις.

Οι συνομιλίες

Ο 17χρονος της επίθεσης με τσεκούρι στο τρένο εμφανίζεται βιαστικός, επειδή ο καθοδηγητής του του προτείνει να κάνει επίθεση με αυτοκίνητο, κάτι όμως που χρειάζεται χρόνο.

«Με  τι όπλα σκοπεύεις να σκοτώσεις;» ρωτά ο καθοδηγητής, και ο Ριάζ του απαντά ότι έχει έτοιμο «τσεκούρι και μαχαίρι». «Αδελφέ, δεν θα ήταν καλύτερα να το κάνεις με αυτοκίνητο;» τον ρωτά ο καθοδηγητής. «Δεν ξέρω να οδηγώ» απαντά, «πρέπει να μάθεις» του λέει ο καθοδηγητής, «θέλει χρόνο» ανταπαντά ο Ριάζ, «αλλά η ζημιά θα ήταν σημαντικά μεγαλύτερη» του απαντά ο καθοδηγητής». «Θέλω να πάω απόψε στον παράδεισο» απαντά ο Ριάζ.

Στις 18 Ιουλίου, ημέρα της επίθεσης, ο νεαρός στέλνει στον καθοδηγητή το βίντεο με το οποίο δηλώνει πίστη στην ISIS για να αναρτηθεί στη συνέχεια στο Διαδίκτυο. «Όχι με μαχαίρι, κάν’το με τσεκούρι» του λέει ο καθοδηγητής. «Αν κάνεις την επίθεση, θεού θέλοντος, το Ισλαμικό Κράτος θα αναλάβει την ευθύνη» του λέει, για να του πει μετά από λίγο ο Ριάζ: «Προσευχήσου να γίνω μάρτυρας. Περιμένω το τρένο». Μετά από λίγο, πάνω στο τρένο, ο Ριάζ παίρνει την τελική εντολή και ο καθοδηγητής του του λέει «τώρα θα πας στον Παράδεισο».

Ανάλογη εμφανίζεται η συνομιλία και με τον δράστη της επίθεσης στο εστιατόριο στο Άνσμπαχ. Αρχικά, από τη συνομιλία φαίνεται πως ο 27χρονος στόχευε να χτυπήσει μουσικό φεστιβάλ στην πόλη, το Ansbach Open 2016, και στέλνει στον καθογητή φωτογραφία από το χώρο του φεστιβάλ.

«Θα είναι γεμάτο κόσμο» λέει στον καθοδηγητή, ο οποίος του απαντά «σκότωσέ τους όλους σε μεγάλη περιοχή, ώστε να κείτονται στο έδαφος». Την ημέρα της επίθεσης όμως, στις 24 Ιουλίου, ο 27χρονος στέλνει ξανά στον καθοδηγητή και του λέει ότι το φεστιβάλ «όπου να’ ναι τελειώνει και στην είσοδο υπάρχει έλεγχος».

«Βρες ένα σημείο να μπλεχτείς στο πλήθος. Όρμα στην αστυνομία, τρέχα, και κάν’το» του απαντά ο καθοδηγητής, και ο 27χρονος του ζητά: «Προσευχήσου για μένα, ξέρεις τι θα γίνει με μένα». Στη συνέχεια, ο καθοδηγητής του στέλνει: «Ξέχνα το φεστιβάλ, πήγαινε στο εστιατόριο. Μα τι έχεις πάθει; Έχε πίστη στο θεό και όρμα στο εστιατόριο».

Στη συνέχεια σημειώθηκε η έκρηξη από την οποία σκοτώθηκε επί τόπου μόνο ο δράστης και εκτιμάται ότι έγινε επειδή πυροδότησε κατά λάθος το γιλέκο του.


presspublica.gr
.