Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πώς έκλεισε ο κλοιός γύρω από το ΙEK Ξυνή

Προσθήκη λεζάντας
"Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Ξυνή, ο παλαιότερος και πληρέστερος Εκπαιδευτικός Όμιλος στη χώρα, γιορτάζει φέτος 60 χρόνια συνεχούς και επιτυχημένης παρουσίας στα
ελληνικά εκπαιδευτικά δρώμενα και αριθμεί αισίως περί τους 270.000 απόφοιτους.
Δυστυχώς, ο εορτασμός της επετείου αυτής συνοδεύτηκε από μία ενορχηστρωμένη επικοινωνιακή επίθεση από ΜΜΕ τα οποία εδώ και χρόνια κατευθύνονται από ανταγωνιστικό ΙΕΚ, το οποίο έχει βάλει σκοπό του να κλείσει τα ΙΕΚ ΞΥΝΗ, και γενικότερα τον Όμιλο Ξυνή, προκειμένου να μονοπωλήσει την αγορά. Ο λαός βέβαια λέει ότι πετροβολούν μόνο τα δέντρα που έχουν καρπούς.

Με αυτή την ανακοίνωση και χωρίς να κατονομάζονται οι ανταγωνιστές που επιδιώκουν "το κλείσιμο των ΙΕΚ Ξυνή" επιχείρησε να δώσει τοποθετηθεί απέναντι στον καταιγισμό των γεγονότων των τελευταίων ημερών ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Ξυνή. Μόλις χθες, η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς ανακάλεσε την άδεια των ΙΕΚ Ξυνή, στον απόηχο των αποκαλύψεων περί αμετάκλητου βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο μέλη της οικογένειας Ξυνή παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη για πλαστογραφίες κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου.

Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση της είδησης της παραπομπής τον Οκτώβριο σε δίκη πέντε μελών του ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού) που εποπτεύεται από το υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι κατηγορούνται ότι παρέβησαν το καθήκον τους "με σκοπό να προσπορίσουν όφελος στην επιχείρηση ΙΕΚ Ξυνή και στους ιδιοκτήτες της...".

Η υπόθεση χρονολογείται από το 2013 όταν και έγινε γνωστό πως σε  μέλη του δ.σ. του Ομίλου Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Ξυνή ασκήθηκε ποινική δίωξη για την υπόθεση των πλαστών βεβαιώσεων μη οφειλής ασφαλιστικών εισφορών που φαίνεται να εμφάνιζε τα έτη 2007, 2008 και 2009 ο Όμιλος, προκειμένου να εισπράττει από το Δημόσιο μεγάλα χρηματικά ποσά από επιδοτούμενα προγράμματα. Σύμφωνα με στοιχεία που την περίοδο εκείνη είχαν δει το φως της δημοσιότητας, η εταιρεία είχε εισπράξει σημαντικά ποσά για τα εκπαιδευτικά προγράμματα "e-εκπαιδευτείτε", "e-γονείς" και "e-μηχανικοί".

Η έρευνα της εισαγγελέας Πόπης Παπανδρέου στον ιδιωτικό εκπαιδευτικό όμιλο ΙΕΚ Ξυνή είχε ξεκινήσει όμως τουλάχιστον δύο χρόνια νωρίτερα, με αφορμή καταγγελίες που είχαν γίνει. Δημοσιεύματα που έκαναν την περίοδο εκείνη αναφορά στην εν εξελίξει έρευνα είχαν ωθήσει τον όμιλος Ξυνή να προχωρήσει σε σε ανακοίνωση – διάψευση όπου σημείωνε τα εξής: "Όλοι οι εκπαιδευτικοί φορείς του Ομίλου ΞΥΝΗ, συμπεριλαμβανομένων σαφώς και των ΙΕΚ Ξυνή, έχουν ρυθμίσει και τακτοποιήσει όλες τις οφειλές τους στο ΙΚΑ, καταβάλλοντας όλα τα νόμιμα, και έχουν λάβει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Επιπλέον δεν υπάρχει καμία εναντίον τους καταδικαστική απόφαση.

[…] Είναι λυπηρό κάποιοι, ειδικά σε μια τέτοια περίοδο κρίσης που διανύει η χώρα μας, να επιδιώκουν με συκοφαντίες να προσβάλουν την  αξιοπιστία, το κύρος και το εκπαιδευτικό έργο των ΙΕΚ Ξυνή, ενός υποδειγματικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης, που λειτουργεί με μοναδικό γνώμονα την ποιοτική κατάρτιση της νεολαίας της χώρας μας και την προσφορά στην Εκπαίδευση, πιστό στις αρχές του πανεπιστημιακού καθηγητή, ιδρυτή και προέδρου του, κ. Σοφοκλή Ξυνή".

Αλλά και μετά την άσκηση ποινικής δίωξης, ο συνήγορος της εταιρείας κ. Μ. Δημητρακόπουλος είχε αναφέρει, τον περασμένο Μάρτιο, πως "η ποινική κατηγορία της πλαστογραφίας αφορά στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου άλλης εταιρείας, της εταιρείας "ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΕ", η οποία δεν σχετίζεται με τα ΙΕΚ ΞΥΝΗ.

Στο διάστημα που μεσολάβησε, ωστόσο, η επιχείρηση φέρεται να επιχείρησε να προχωρήσει σε αλλαγές εταιρικών σχημάτων και εταιρειών για την αποφυγή ποινικών διώξεων και τη συνέχιση της λειτουργίας της με νέα νομική μορφή. Παράλληλα, λίγες μέρες πριν από την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος, τον περασμένο Μάρτιο, μέλη της οικογένειας Ξυνή παραιτήθηκαν από το νέο διοικητικό συμβούλιο του Ομίλου, ωστόσο, βασικός μέτοχος του Ξυνή με ποσοστό 99% φαίνεται να είναι η εταιρεία Shireshell Holdings LTD, με έδρα στην Κύπρο.

Μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο, δημοσιεύματα στον Τύπο έκαναν λόγο περί επικείμενης ανάκλησης της άδειας λειτουργίας των ΙΕΚ Ξυνή, αναφέροντας μεταξυ άλλων πως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είχε διαπιστώσει νόμιμο λόγο για την ανάκληση της χορηγηθείσας άδειας στο ΙΙΕΚ.

Σημειώνεται πως ο σχετικός νόμος (4093/2012) περιλαμβάνει μέσα στις περιπτώσεις ανάκλησης της άδειας ΙΙΕΚ την "παραβίαση των όρων της χορηγηθείσας άδειας ακόμα και αν πρόκειται για αβλεψία ή παράλειψη". Αντίστοιχα, οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας αφορούν φυσικό ή νομικό πρόσωπο που μεταξύ άλλων είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερο και δεν έχει καταδικαστεί ή παραπεμφθεί με τελεσίδικο βούλευμα.

Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που το ζήτημα της λειτουργίας των ΙΕΚ έρχεται στην επικαιρότητα. Επί υπουργίας Α. Λοβέρδου στο Υπουργείο Παιδείας, είχε δοθεί στη δημοσιότητα λίστα των ιδιωτικών ΙΕΚ με οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Βάσει των τότε στοιχείων, το σύνολο οφειλών της "ΞΥΝΗ ΑΘΗΝΑ" ξεπερνούσε το 1 εκατ.ευρώ.


Ν. Χρυσικόπουλος
nikos.chrissikopoulos@capital.gr
capital.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια