Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ. μέσα από τα ρεπορτάζ του bloko.gr

Υπάρχουν στιγμές που επιτάσσουν να ... ευλογήσουμε τα γένια μας κάτι που σπάνια επιχειρούμε. Μέσα σε μετρημένα ρεπορτάζ μας πάντως, δώσαμε στον αναγνώστη όλο το
περίγραμμα και τους άξονες της αναδιάρθρωσης πολύ πριν αυτή ανακοινωθεί.

Προς επίρρωση, δείτε τι γράφαμε στις 18 Αυγούστου σε ανάρτηση με τίτλο, Τον Σεπτέμβριο η αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. Κατηγορηματική διαβεβαίωση - Άδηλο τι θα γίνει με τις μίνι κρίσεις

Παρότι οι πληροφορίες από διαφορετικές αστυνομικές πηγές ενημέρωσης του bloko.gr υποστηρίζουν ότι η αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών θα μετατεθεί σε απροσδιόριστο διάστημα, κυμαινόμενο από Οκτώβριο μέχρι και ... τον Ιανουάριο, ώστε τότε οι αλλαγές να γίνουν συγχρόνως με τις κρίσεις, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου υπήρξε απόλυτα κατηγορηματικό. "Όταν λέμε Σεπτέμβριο, εννοούμε Σεπτέμβριο"!

Οι άλλες πηγές διατείνονται ότι ακόμη και το πλάνο των τμημάτων που θα συγχωνευτούν δεν έχει καταρτιστεί στο σύνολο του για ολόκληρη την χώρα και πως εξακολουθούν οι συσκέψεις με εκπροσώπους των κατά τόπους δημοτικών αρχών και κοινωνικών φορέων. Συμπληρώνουν δε, πως ή εφαρμογή στην παρούσα φάση, είναι εφικτή μόνο αποσπασματικά ανά αστυνομική διεύθυνση και μόνο για εκείνες που έχει κλείσει ο φάκελλος των αλλαγών, όπως για παράδειγμα σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Οι του υπουργείου πάντως, διαβεβαιώνουν με ευκολία ότι όλα θα γίνουν στην ώρα τους και δίχως καμία εξαίρεση. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στο ερώτημα για το αν θα ξεκινήσουν το Σεπτέμβριο ή αργότερα οι μίνι κρίσεις, με την εφαρμογή ενός μοντέλου ιεραρχίας με 6 αντιστράτηγους και την ανάθεση στην κ. Τσιριγώτη αποκλειστικά της ανάθεσης αρμοδιότητας διαχείρισης του προσφυγικού, δεν υπήρξαν τόσο κατατοπιστικά διαφωτιστικοί όπως με το προηγούμενο θέμα.


Στις 24 Αυγούστου κάναμε οικονομικό απολογισμό σε θέμα με τίτλο: Πόσο μειώνονται οι υπηρεσίες και οι δαπάνες για μισθώματα με την αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ; Πόσοι αστυνομικοί εξοικονομούνται;

Γράφαμε νωρίτερα την άποψη μας για την άνευρη αναδιοργάνωση της αστυνομίας. Ας δούμε λοιπόν τα τεχνικά στοιχεία της αναδιάρθρωσης, για να δούμε εάν και κατά 
πόσο υπάρχει πραγματική και κυρίως λειτουργική εξοικονόμηση πόρων και δυνάμεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του bloko.gr, η αστυνομία στη σημερινή της μορφή έχει πανελλαδικά ... 1.206 (!!!) αυτοτελείς περιφερειακές υπηρεσίες, πάρα πολλές από τις οποίες κινούνται στα όρια της εικονικής πραγματικότητας και της ανυπαρξίας. Στη νέα μορφή, οι υπηρεσίες αυτές συρρικνώνονται σε 939, σημειώνοντας μείωση σε ποσοστό 22%.

Με την κατάργηση υπηρεσιών και τη διάθεση του προσωπικού τους σε άλλες υπηρεσίες, εξοικονομείται ανθρώπινο δυναμικό 5.737 οργανικών θέσεων, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 15,38% του συνόλου των κατανεμημένων θέσεων.

Επίσης, η μείωση των μισθωμάτων  που καταβάλλονται υπολογίζεται σε 1.534.690 ευρώ και σε ποσοστό 9,98%, σε σχέση με τα ποσά που δαπανώνται (από 15.375.874 ευρώ σε 13.841.179) αν και υπολογίζεται ότι μέρος τους θα αντισταθμιστεί με τις δαπάνες στα καύσιμα των μηχανοκίνητων περιπολιών σε πιο διευρυμένους γεωγραφικούς τομείς αστυνόμευσης.
.



Στις 25 Αυγούστου άρχισε η δημοσιοποίηση αναλυτικών στοιχείων σε ρεπορτάζ με τίτλο "Οι βασικοί άξονες της αστυνομικής αναδιάρθρωσης, Τι καταργείται και τι ιδρύεται"

Σε απάντηση της χθεσινής κριτικής του bloko.gr για την άνευρη και άτολμη αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. πηγές του υπουργείου δημόσιας τάξης τόνιζαν ότι σε αυτή την φάση δεν 
μπορούσαν να γίνουν βαθύτερες τομές και πως το συγκεκριμένο σχέδιο προορίζεται ν' αποτελέσει το υπόδειγμα για περαιτέρω μελλοντικά συρρικνώσεις- συγχωνεύσεις υπηρεσιών.

Σύμφωνα πάντως με όσα υποστηρίζουν από τον απολογισμό "εδάφους" στον χάρτη της αναδιάρθρωσης, οι πιο σημαντικές τομές είναι οι ακόλουθες.

1. Η ίδρυση σε κάθε καλλικρατικό δήμο ενός τμήματος μες εξαίρεση τους δήμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και άλλων με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων.

2. Η ένταξη των τμημάτων δίωξης ναρκωτικών ως εσωτερική διάρθρωση στις υποδιευθύνσεις ασφάλειας των νομών.

3. Η ίδρυση τμημάτων άμεσης δράσης σε 8 ακόμη επιλεγμένα αστικά κέντρα όπως σε Πάτρα (λειτουργεί ήδη σε επίπεδο γενικής) Ηράκλειο, Χανιά, Λαμία, Χαλκίδα, Λάρισα, Ιωάννινα και Αγρίνιο.

4. Η κατάργηση της ΥΠΑΣΕΚ και η ένταξη των ΤΑΕ στην οργανωτική δομή των οικείων διευθύνσεων αστυνομίας.

5. Η κατάργηση των τμημάτων δίωξης λαθρομετανάστευσης της τρίτης ζώνης, με παράλληλη ίδρυση γραφείων διαχείρισης μετανάστευσης στα αντίστοιχα Α.Τ.

6. Η ίδρυση 6 τμημάτων ασφαλείας. Το ένα στη Αχαΐα (τμήμα ασφάλειας δυτικής Αχαΐας) και 5 στην Θεσσαλονίκη (Θέρμη, Λαγκαδά, Ωραιόκαστρο, Χαλκηδόνα, Θερμαϊκός) και η κατάργηση 8 τμημάτων ασφαλείας (Νάουσας, Θήρας, Μυκόνου, Νάξου, Γεροποτάμου, Χερσονήσου, Μοιρών και Ιεράπετρας).

7. Η ίδρυση 10 τμημάτων διαβατηριακού ελέγχου (Κήπων, Ορμενίου, Ευζώνων, Προμαχώνος, Νίκης, Κρυσταλλοπηγής, Κακαβιάς, Μέρτζανης, Δοϊράνης και Σαγιάδας).

8. Η ίδρυση 2 τμημάτων μεταγωγών στα Χανιά και στα Γρεβενά, με παράλληλη κατάργηση των Καλαμάτας και Κοζάνης και συγκρότηση ειδικών ομάδων μεταγωγών (ΕΟΜ) στα μεταγωγών Αττικής και Θεσσαλονίκης.

9. Η σύσταση αυτοτελούς υποδιεύθυνσης αναζητήσεων- αρχείου και ταυτοτήτων στην ασφάλεια Αττικής και Θεσσαλονίκης.



Στις 26 Αυγούστου και σε ρεπορτάζ με τίτλο "Τι θα γίνει με τα ΤΑΕ και πως θα κατανεμηθεί το προσωπικό; Αλλάζει και η ΕΚΑΜ της Κρήτης" τα εξής: 

Γράφαμε χθες στο αναλυτικό ρεπορτάζ του bloko.gr για τις υπηρεσιακές αναδιατάξεις της αναδιάρθρωσης ότι ένας άξονας των αλλαγών είναι η κατάργηση της ΥΠΑΣΕΚ και η ένταξη των ΤΑΕ στην οργανωτική δομή των οικείων διευθύνσεων αστυνομίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες δεν θα παραμείνει στα τμήματα αστυνομικών επιχειρήσεων το σύνολο του προσωπικού που μέχρι και σήμερα παρέχει τις υπηρεσίες και δραστηριοποιείται με τα σχετικά καθήκοντα.

Όπως σημειώνεται, από τους περίπου 500 θα παραμείνουν οι μισοί και οι υπόλοιποι 250 θα κατανεμηθούν σε αστυνομικές υπηρεσίες του νομού στον οποίο διατηρούν οργανική θέση.

Επίσης, στο σχέδιο νόμου προβλέπεται η μετονομασία της ομάδας ειδικών αποστολών, που έχει επικρατήσει να καλείται ως η ΕΚΑΜ της Κρήτης, καθώς μετονομάζεται σε τμήμα ειδικών αποστολών, ενώ συγκροτείται τμήμα οργανωμένου εγκλήματος που θα υπαχθεί απευθείας στον γενικό αστυνομικό διευθυντή.


Και την ίδια ημέρα κλείσαμε το θεματολόγιο αναδιάρθρωση σε ρεπορτάζ με τίτλο: Τι αλλάζει στην άμεση δράση, Έρχεται η άμεση επέμβαση και 5 τμήματα περιπολικών- ΔΙΑΣ σε κάθε αστυνομική διεύθυνση της Αττικής

Ενώ στο σύνολο της αναδιοργάνωσης των υπόλοιπων αστυνομικών υπηρεσιών κυριαρχεί το στρατηγικό δόγμα της ενοποίησης, στην Άμεση Δράση κατά πως φαίνεται επέδρασαν
αντίρροπες δυνάμεις, εκτός εάν κάνουμε εσφαλμένη ανάγνωση και συνεπώς αποτίμηση των δεδομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του bloko.gr, στον ανακαθορισμό της διάρθρωσης των υπηρεσιών της άμεσης δράσης προβλέπονται τα εξής:

1. Η πρώτη υποδιεύθυνση άμεσης επέμβασης που θα περιλαμβάνει τα περιπολικά και θα διαρθρώνεται σε 5 τμήματα άμεσης επέμβασης (ένα σε κάθε διεύθυνση αστυνομίας).

2. Η δεύτερη υποδιεύθυνση άμεσης επέμβασης με τους σταθμούς της ΖΗΤΑ και ΔΙΑΣ, που θα διαρθρώνεται σε 6 τμήματα
- Το ένα με το τμήμα δικυκλιστών της ΖΗΤΑ με αρμοδιότητα όλη τη ΓΑΔΑ
- Και 5 τμήματα ΔΙΑΣ (ένα σε κάθε διεύθυνση αστυνομίας).

3. Η υποδιεύθυνση διοικητικής και οικονομοτεχνικής υποστήριξης που θα διαρθρώνεται 
- στο τμήμα διοικητικής υποστήριξης 
- και στο τμήμα οικονομοτεχνικής υποστήριξης.

4. Κέντρο επιχειρήσεων σε επίπεδο τμήματος.

Αν δεν κάνουμε λάθος παρόμοιο εγχείρημα  πεντατόμησης της άμεσης δράσης είχε επιχειρηθεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αλλά ως μοντέλο κράτησε μόλις 6 μήνες, καθώς κρίθηκε αντιπαραγωγικό και δύσχρηστο στην λειτουργική εφαρμογή του και σε επίπεδο συντονισμού και σε επίπεδο ανταπόκρισης ακόμη και στα πιο επείγοντα περιστατικά.

Κρατάμε ωστόσο μια επιφύλαξη, καθώς ίσως άλλα να ... εννοεί ο ποιητής. Θα αναζητηθούν από πλευράς μας περισσότερες λεπτομέρειες και θα επανέλθουμε. 




Όπως εύκολα μπορείτε να διαπιστώσετε, σας ενημερώσαμε πριν από περίπου ένα μήνα, για όλα όσα ακριβώς ανακοινώθηκαν χθες.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια