Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η ομάδα ΔΙΑΣ "ξεπεζεύει", Τι λένε στο bloko.gr αξιωματικοί για τα σήματα και το επιχειρησιακό κέντρο

φωτογραφία αρχείου
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η ομάδα ΔΙΑΣ ήταν το καύχημα της αστυνομίας και η ελπίδα για την δοκιμαζόμενη ασφάλεια του πολίτη. Αυτό το αίσθημα σήμερα δεν υπάρχει τουλάχιστον στο βαθμό που υπήρχε και με την βοήθεια των ΜΜΕ προβάλλονταν σχεδόν σε ημερήσια βάση.

Τι συμβαίνει λοιπόν και υπάρχει τέτοια κάθετη πτώση για μια αστυνομική υπηρεσία, τη μόνη μεταπολιτευτικά το ένστολο προσωπικό της οποίας αποσπούσε τα αυθόρμητα και πηγαία χειροκροτήματα του πολίτη άμα τη εμφανίσει στις αθηναϊκές οδούς; Έγινε υποστολή μαχητικότητας ή συμβαίνει κάτι άλλο;

Μιλώντας στο bloko.gr αξιωματικοί της υπηρεσίας αποφαίνονται ότι το πρόβλημα δεν εστιάζεται στη βούληση του προσωπικού, αλλά σε μια σειρά παραγόντων που συμπιέζουν καθοδικά και την απόδοση και την εικόνα της ομάδας.

Καταρχήν είναι τα αριθμητικά μεγέθη του στελεχιακού δυναμικού. Το πάλαι ένδοξο ποτέ υπηρετούσαν 2.500 αστυνομικοί,. Σήμερα δεν υπερβαίνουν τους 1.800. Όμως και πάλι δεν εστιάζεται εκεί το πρόβλημα. 

Η ΔΙΑΣ, λένε χαρακτηριστικά, έχασε τον επιχειρησιακό προσανατολισμό της και από δύναμη κρούσης και πρώτης γραμμής, καταναλώνει τα τελευταία χρόνια χρόνο και προσωπικό, σε σήματα για οικογενειακά επεισόδια και άλλου είδους περιστατικά, στα οποία μέχρι πρότινος δεν υπήρχε εμπλοκή της. 

Αυτή καθεαυτή η παθογένεια στην διαχείριση, στερεί την παρουσία και τον δυναμισμό της παρουσίας στον δρόμο, με αποτέλεσμα ακόμα και ως εντύπωση ν' απομένει η εικόνα της σταδιακής απόσυρσης.

Από την άλλη, είναι όπως επισημαίνεται αισθητή η απουσία ενός επιχειρησιακού κέντρου. Ενός κέντρου δηλαδή, που θ' ασχολείται αποκλειστικά με τη διαχείριση των εγκληματικών περιστατικών που θ' ανακύπτουν καθοδηγώντας και συντονίζοντας το σύνολο των υπηρετούντων στην άμεση δράση (ΔΙΑΣ, ΖΗΤΑ, περιπολικά), αφήνοντας τα υπόλοιπα θέματα της καθημερινότητας στα υπόλοιπα κέντρα.

Ακούσαμε και καταγράψαμε με ενδιαφέρον τις απόψεις των αξιωματικών. Άλλωστε, αυτοί ζουν και συμβιώνουν καθημερινά με τα προβλήματα, αυτοί τα αναλύουν και τα γνωρίζουν καλύτερα από τον οποιονδήποτε άλλο.
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια