Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πόλα Ρούπα εν δράσει...

 Από την τράπεζα του νοσοκομείου «Σωτηρία» σε άλλη στην Μαλεσίνα Φθιώτιδας. Τα 125.000 ευρώ από την πρώτη τα χρησιμοποίησε για το
σχέδιο εναέριας απόδρασης του συντρόφου της Νίκου Μαζιώτη, άλλων έγκλειστων για τρομοκρατία και ποινικών, αλλά και για την «ακριβή ζωή» της παρανομίας. Τα 180.000 ευρώ από την Μαλεσίνα τι θα τα κάνει; Χρηματοδότηση άλλου, ευρηματικότερου σχεδίου απόδρασης ή αιματηρό τρομοκρατικό χτύπημα; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερώτημα είναι που απασχολούν τους αξιωματικούς της Αντιτροκρατικής Υπηρεσίας, καθώς η 47χρονη είναι η μόνη που έχει τα «κλειδιά» από τις γιάφκες του Επαναστατικού Αγώνα και της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών. Την ίδια στιγμή έχει δυναμικούς συνοδοιπόρους μία ακόμη γυναίκα και έναν άνδρα, ενώ έχει την διάθεση και πρόθεση συνέχισης του ένοπλου αγώνα.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που τα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου συγκέντρωσαν φωτογραφικό υλικό και βίντεο από ληστεία, το γενικό πρόσταγμα της οποίας, και ενεργή συμμετοχή είχε η 47χρονη καταζητούμενη. Η αμέσως προηγούμενη ήταν στις 25 Ιουνίου 2015, στην Τράπεζα Πειραιώς στο νοσοκομείο Σωτηρία, φωτογραφικό στιγμιότυπο της οποίας εξασφάλισε ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής». Οι φωτογραφίες και τα βίντεο αυτής της ληστείας συμπεριλήφθησαν στην ογκοδέστατη δικογραφία που σχηματίστηκε για την απόπειρα εναέριας απόδρασης, μετά από κείμενο της Πόλας Ρούπα, η οποία έδινε λεπτομέρειες για την αποτυχημένη προσπάθειά της και αναλάμβανε την ευθύνη της ληστείας για την χρηματοδότηση του σχεδίου της. Αντίστοιχο υλικό, υπάρχει από δύο γυναίκες, που μπορεί να είναι μία, σε ληστείες τραπεζών που διέπραξαν οι αποκαλούμενοι «ληστές του Διστόμου». Η μία στον Γαλατά Τροιζηνίας, όπου στο πλευρό του Γιώργου Πετρακάκου βρίσκεται μία γυναίκα με πλατινέ περούκα, και η δεύτερη στις Σπέτσες στην οποία συμμετέχουν οι Γιώργος Πετρακάκος, Νίκος Μαζιώτης, Σπύρος Χριστοδούλου, Γρηγόρης Τσιρώνης και μία γυναίκα με καστανή περούκα αυτή τη φορά.
          Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής εξετάζουν το ενδεχόμενο αυτή η γυναίκα να ήταν στο πλευρό της Πόλας Ρούπα στην ληστεία της Μαλεσίνας, αν και εκτιμούν πως εκείνη ήταν η σύντροφος του Γιώργου Πετρακάκου χωρίς όμως να έχουν στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν.

Πιστόλι κάτω από ιατρική μπλούζα
         
          «Ληστεία. Άνοιξε το χρηματοκιβώτιο και το ΑΤΜ. Μην πατήσεις το κουμπί του συναγερμού γιατί θα κινδυνεύσετε. Δεν είμαι διατεθειμένη να φύγω χωρίς χρήματα. Αν το πατήσεις θα έρθει η αστυνομία και θα έχουμε ένοπλη συμπλοκή. Τότε υπάρχει κίνδυνος» είχε πει η Πόλα Ρούπα στην υπάλληλο της Τράπεζας Πειραιώς στο νοσοκομείο Σωτηρία.
          Η ώρα ήταν λίγο πριν τις 08:00 το πρωί της 25ης Ιουνίου 2015. Η μοναδική φορά που έδειξε το πιστόλι της η Πόλα Ρούπα ήταν όταν προσέγγισε την υπάλληλο που πήγε να ανοίξει την τράπεζα. Η καταζητούμενη είχε «πείσει» τις υπαλλήλους ότι θα έκανε ότι έλεγε. Από εκεί και έπειτα και τα 12 λεπτά παραμονής της στο εσωτερικό της τράπεζας περίμενε υπομονετικά να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο, το ΑΤΜ και να πάρει τα χρήματα, όπως αποτυπώνεται στη φωτογραφία που δημοσιοποιεί ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».
          Φορά ξανθιά μακριά περούκα, μαύρα γυαλιά, μπεζ μπουφάν (ίσως διπλά ρούχα), έχει περασμένη χιαστί μία μαύρη τσάντα. Το δεξί της χέρι είναι ελεύθερο, ενώ στο αριστερό έχει μία λευκή ιατρική μπλούζα κάτω από την οποία είναι κρυμένο το όπλο. Αφού πήρε τα 125.000 ευρώ είχε και άλλον διάλογο, όπως εκείνη κατέγραψε σε κείμενό της, όταν μία υπάλληλος της είπε ότι «κι εμείς φτωχοί άνθρωποι είμαστε». Η Πόλα Ρούπα υποστήριξε ότι της πρότεινε να πάνε σε «τυφλό» σημείο όπου δεν υπήρχαν κάμερες για να της δώσει 5.000 ευρώ, τα οποία και δεν δέχτηκε από φόβο.
Με σταθερό βήμα βγήκε από την τράπεζα και επιβιβάστηκε στο λευκό Νισάν Σάνι, που οδηγούσε συνεργός της, και είχε διαπιστωθεί η κλοπή του μία μέρα νωρίτερα από την οδό Σουλιώτη στου Γκύζη. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν πίσω από το νοσοκομείο όπου στη συμβολή των οδών Αργυροκάστρου και Νευροκοπίου στου Παπάγου, το πυρπόλησαν μέσα σε αλσύλλιο της περιοχής και διέφυγαν με ένα κλειστό φορτηγάκι και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.
Στην Μαλεσίνα ο διάλογος είχε περισσότερα χαρακτηριστικά της καθώς μίλησε για «ληστεία κοινωνική παρέμβαση» για «απαλλοτρίωση χρημάτων από τράπεζα» και για «σωτηρία μέσω της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής», ενώ ήταν πιο επιθετική και πιεστική από την προηγούμενη. Φορούσε μαύρη περούκα, διπλά ρούχα, έμεινε 15 λεπτά, η άλλη συνεργός σκούπιζε τα σημεία που ακούμπησαν, ο άνδρας πίεζε και έκανε τη συλλογή των χρημάτων και στο τέλος «έπλυναν» το αυτοκίνητο με χλωρίνη! Οι συνεργοί της φαίνεται να είχαν αρκετή εμπειρία σε τέτοιες ενέργειες επεσήμαιναν οι αρμόδιοι αξιωματικοί.

Η «Μπόνι» του Γαλατά

Ο Γιώργος Πετρακάκος στις 11 Αυγούστου 2011, εμφανίζεται σε ληστεία τράπεζας στο Γαλατά Τροιζηνίας με λεία 124.000 ευρώ έχοντας στο πλευρό του μία γυναίκα με πλατινέ περούκα. Καλύπτει τα νώτα του όταν εκείνος πιέζει τους υπαλλήλους να ανοίξουν το χρηματοκιβώτιο. Μένει σε σημείο που μπορεί να εποπτεύει όλο τον χώρο. Φορά περούκα, πλατινέ χρώματος, γυαλιά ηλίου με λευκό σκελετό, καρό ασπρόμαυρη μπλούζα, τζιν παντελόνι και αθλητικά παπούτσια. Έχει περάσει χιαστί στο λαιμό της μία τσάντα και στο δεξί της χέρι κρατά χαμηλά ένα πιστόλι. Μεταμφιεσμένος είναι και ο Γιώργος Πετρακάκος. Μερικούς μήνες νωρίτερα, τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς, τρεις άνδρες είχαν μπει στο ίδιο υποκατάστημα και αφού πυροβόλησαν στον αέρα  για εκφοβισμό, άδειασαν τα ταμεία και πήραν όμηρο τον διευθυντή του καταστήματος. Εγκλωβίστηκαν σε δρόμο κοντά στο δημοτικό σχολείο του Γαλατά όπου και απελευθέρωσαν τον διευθυντή.

Η «τουρίστρια» στις Σπέτσες

Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα εντοπίζεται γυναικεία παρουσία στη ληστεία υποκαταστήματος της Alpha Bank στη Ντάπια Σπετσών με λεία πάνω από 500.000 ευρώ. Σε αυτή φαίνεται να συμμετέχουν ο Γιώργος Πετρακάκος, Νίκος Μαζιώτης, Σπύρος Χριστοδούλου και Γρηγόρης Τσιρώνης. Η συγκεκριμένη γυναίκα, στις 16 Ιουλίου 2012 μπαίνει στο υποκατάστημα της Alpha Bank στη Ντάπια Σπετσών, μαζί με τους τέσσερις συνεργούς της. Όπως φαίνεται στη φωτογραφία, στέκεται κοντά στην είσοδο της τράπεζας καλύπτοντας τις κινήσεις των υπολοίπων. Έχει καστανά μαλλιά, πιθανόν περούκα, φορά σκούρα γυαλιά ηλίου, γκρι μακό κοντομάνικο μπλουζάκι με λογότυπο, μαύρο κολάν και μαύρα αθλητικά παπούτσια ενώ έχει χιαστί μία μαύρη τσάντα. Στο αριστερό της χέρι φορά μαύρο γάντι, ενώ στο δεξί, το πιστόλι χαμηλά κοντά στο σώμα της. 
Οι τέσσερις ένοπλοι ανάμεσά τους και η γυναίκα μπήκαν στην τράπεζα, ως παραθεριστές,  ενώ ο πέμπτος ακριβώς απ’ έξω, καθώς το αστυνομικό τμήμα ήταν σε απόσταση περίπου 50 μέτρων. Είχαν φθάσει στο νησί με δύο μοτοσυκλέττες κι από την έρευνα που ακολούθησε προέκυψε ότι είχαν έλθει με φερυ μποτ το προηγούμενο απόγευμα από το Πόρτο Χέλι. Ωστόσο από τις έρευνες που ακολούθησαν από αστυνομικούς σε όλο το νησί δεν βρέθηκε το κατάλυμα τους. Άρπαξαν από ταμεία, χρηματοκιβώτιο και ΑΤΜ, μετά από πολλά λεπτά παραμονής στο εσωτερικό της τράπεζας,  περισσότερα από 500.000 ευρώ. Επειδή σε κοντινή απόσταση ήταν το αστυνομικό τμήμα, πήραν για λίγο ομήρους δύο γυναίκες υπαλλήλους. Διέφυγαν με τις μοτοσυκλέτες τις οποίες άφησαν σε παραλιακή περιοχή και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε ταχύπλοο και εξαφανίστηκαν προς την περιοχή Σαλαντί της Αργολίδας όπου πυρπόλησαν το σκάφος.

Η γυναίκα «τρομοκράτης»

Μία γυναίκα εμφανίζεται σε δύο τουλάχιστον ενέργειες της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών, πίσω από το τιμόνι οχημάτων με τα οποία διέφυγαν οι δράστες των επιθέσεων. Ο επιχειρησιακός πυρήνας της Ο.Λ.Α., της «θυγατρικής» του Επαναστατικού Αγώνα και δημιούργημα του Νίκου Μαζιώτη από την επαφή του με τους ποινικούς «συνεταίρους», όπως υποστηρίζουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., είχε… άρωμα γυναίκας από τις πρώτες ενέργειές της. Στις 14 Ιανουαρίου 2013, την εντοπίζουν στην αποτυχημένη επίθεση με αντιαρματικό RPG και επιτυχημένη με πολεμικό καλάσνικοφ, στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Λ. Συγγρού, και στην «γαζωματική» επίθεση με 56 σφαίρες δύο πολεμικών καλάσνικοφ στις 12 Δεκεμβρίου 2014, εναντίον της πρεσβείας του Ισραήλ.
Στη θέση του οδηγού του κλειστού φορτηγού, που περίμενε του «πολυβολητές» της πρεσβείας στην οδό Λαζάρου Σώχου ήταν γυναίκα, όπως περιέγραψαν αυτόπτες μάρτυρες. Από αυτό βγήκαν οι δύο δράστες πυροβόλησαν το κτίριο της πρεσβείας και επέστρεψαν σε αυτό για να διαφύγουν. Αντίστοιχη γυναικεία παρουσία υπήρχε στη σύνθεση των ατόμων που επιτέθηκαν στα γραφεία της ΝΔ. Και σε εκείνη την επίθεση στη θέση του οδηγού αυτοκινήτου μάρκας Toyota Corolla, χρώματος γκρι-ανθρακί, καθόταν μία γυναίκα. Ο εντοπισμός της ήταν καθαρότερος όταν βγήκε από το όχημα, μαζί με δύο ακόμη άνδρες, σε οικόπεδο που χρησιμοποιείτο ως αυτοσχέδιο πάρκινγκ στην οδό Φλέμινγκ 42, στο Παλαιό Φάληρο σε απόσταση περίπου 3-4 χιλιομέτρων από το σημείο της επίθεσης, όπου το πυρπόλησαν και επιβιβάστηκαν σε άλλο όχημα ή μοτοσικλέτες.


 Η «καμικάζι» του Επαναστατικού Αγώνα

 Άρωμα γυναίκας είχαν οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής στο κρησφύγετο της οδού Καλλιφρονά στην Κυψέλη, όπου χρησιμοποιούσε ο κατηγορούμενος για τρομοκρατία Αντώνης Σταμπούλος.
Μετά την σύλληψή του την 1η Οκτωβρίου 2014, όταν επιχειρούσε να πάρει από γκαράζ στον Βύρωνα, τη σκάρα του οχήματος που χρησιμοποίησε ο Επαναστατικός Αγώνας για την βομβιστική επίθεση στην Τράπεζα της Ελλάδος, εντοπίστηκε το συγκεκριμένο διαμέρισμα. Στο εσωτερικό του, μεταξύ άλλων υπήρχαν δύο κράνη μοτοσυκλετιστή. Σε ένα από αυτά υπήρχε μίγμα γενετικού υλικού, από το οποίο προέκυπτε γενετικός τύπος γυναίκας. Το εργαστηριακό αυτό αποτέλεσμα συνδεόταν με καταθέσεις γειτόνων που είχε συλλέξει η Αντιτρομοκρατική, σύμφωνα με τις οποίες στην πολυκατοικία έμπαινε συχνά μαζί με τον Σταμπούλο μία γυναίκα. 

Παναγιώτης Σπυρόπουλος - Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια