Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αυτοκτονικές συμπεριφορές μπορεί να κρύβουν πολλά τροχαία στη χώρα μας


Η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρία κρούει το καμπανάκι του κινδύνου. Κάποια από τα πολλά τροχαία, που καθημερινά συμβαίνουν στη χώρα μας, μπορεί να αποτελούν αυτοκτονικές συμπεριφορές. Πιο επιρρεπείς είναι οι άνδρες.

Η Ελλάδα κατέχει μια από τις τελευταίες θέσεις στον Ευρωπαϊκό χάρτη σε σχέση με τις αυτοκτονίες. Είναι, όμως, στις πρώτες θέσεις σε σχέση με τα τροχαία ατυχήματα. «Κάποια από αυτά τα τροχαία ατυχήματα (π.χ. όταν ο οδηγός είναι μόνος, οδηγεί με υπερβολική ταχύτητα ή είναι υπό την επήρεια οινοπνευματωδών), ενδεχομένως αποτελούν αυτοκτονικές συμπεριφορές (παρα-αυτοκτονίες), οι οποίες, όμως, ποτέ δεν καταγράφονται ως αυτοκτονίες», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας (ΕΨΕ) Δημήτρης Πλουμπίδης.

Οι ψυχικές διαταραχές αποτελούν ισχυρό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς. Ασθενείς με κατάθλιψη έχουν δείκτη θνησιμότητας από αυτοκτονία της τάξης του 15-20%, ενώ ασθενείς με ψυχώσεις (σχιζοφρένεια) έχουν δείκτες της τάξης 5-10%.

Η αυτοκαταστροφική συμπεριφορά αποτελεί πολύπλευρο, πολύπλοκο και δυσεπίλυτο κοινωνικο-ψυχο-βιολογικό φαινόμενο, εξήγησαν οι ειδικοί της ΕΨΕ. Στις μέρες μας οι αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις σχεδόν σε όλες τις χώρες, που βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής κρίσης.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών των χωρών, παρουσιάζοντας στα χρόνια της κρίσης μια αύξηση των αυτοκτονιών τουλάχιστον της τάξης 30% και ανάλογη αύξηση των αποπειρών αυτοκτονίας. Έχει υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερες από 1.000.000 αυτοκτονίες παγκοσμίως. Μια αυτοκτονία πραγματοποιείται κάθε 20 δευτερόλεπτα, ενώ μια απόπειρα πραγματοποιείται κάθε δευτερόλεπτο.

Η αυτοκτονία σήμερα συγκαταλέγεται μεταξύ των δέκα συχνοτέρων αιτιών θανάτου στο σύνολο του πληθυσμού και ανάμεσα στις τρεις συχνότερες αιτίες θανάτου για τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες.


Πηγή: healthmag.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια