Ρήξη τένοντα στο «ποντίκι»: συμπτώματα και θεραπείαΗ άμεση χειρουργική αντιμετώπιση στη ρήξη του τένοντα στο «ποντίκι» αποτρέπει επιπλοκές και  χρήση μοσχευμάτων. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες που συμμετείχαν στο 17ο  Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Χειρουργικής Χεριού στη Γενεύη, αξιολογώντας τα αποτελέσματα χειρουργικών επεμβάσεων.

Συμπτώματα ρήξης τένοντα

Η  αιτία για τη ρήξη του τένοντα, που πλήττει κυρίως τους άνδρες, οφείλεται βασικά  σε  ατυχήματα που συμβαίνουν κατά την ανύψωση μεγάλου βάρους. Ταυτόχρονα όμως σε ορισμένες περιπτώσεις υποβόσκει και κάποιος βαθμός εκφύλισης (φθοράς) που μπορεί να οφείλεται σε κακή κατασκευή (γονίδιο), κακή διατροφή, κάπνισμα, χρήση κορτιζόνης, έλλειψη άσκησης. Συνήθως ρήξη του τένοντα παθαίνουν εργαζόμενοι σε βαριές χειρωνακτικές εργασίες, όσοι ασχολούνται με Body Building, αθλητές ρίψεων (ακόντιο, σφύρα, σφαίρα), κ.α.

Τα συμπτώματα που έχει κάποιος όταν υποστεί ρήξη του τένοντα είναι:

  • Επώδυνος κρότος, ταυτόχρονα με τη ρήξη
  • Συνέχιση του πόνου τοπικά, σε ελαφρύτερη μορφή, τις επόμενες δυο εβδομάδες
  • Πρήξιμο και μώλωπας (μελανιά) στον αγκώνα
  • Αδυναμία στο λύγισμα (κάμψη) και πλήρη αδυναμία έξω στροφής του αγκώνα
  • Εμφάνιση προεξοχής στο πάνω μέρος του μπράτσου σαν «μπαλάκι» από το μάζεμα (συρρίκνωση) του δικεφάλου μυός και ένα κενό στο κάτω μέρος, από την απουσία του μυός που τραβήχτηκε προς τα πάνω.

Θεραπεία – Χειρουργική Αποκατάσταση

Η αντιμετώπιση για ασθενείς μεγάλης ηλικίας και κυρίως ασθενείς που δεν ασκούν χειρωνακτική εργασία ή αθλητικές δραστηριότητες μπορεί να γίνει συντηρητικά με φυσικοθεραπεία.

Για νέους άνδρες συνίσταται άμεσα το χειρουργείο. Η ρήξη του τένοντα αυτού πρέπει να χειρουργείται το πολύ εντός 3-4 εβδομάδων, καθώς η επέμβαση είναι τεχνικά απλή και αποφεύγονται οι επιπλοκές.

Στην περίπτωση που η ρήξη δεν αντιμετωπιστεί άμεσα χειρουργικά και αφεθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, η αντιμετώπισή της γίνεται δύσκολη και μπορεί να απαιτηθούν σε ορισμένες περιπτώσεις και μοσχεύματα.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ