Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οι μεγάλες μάχες για τις Εισαγγελίες

Το προσεχές Σάββατο αναμένεται να αναδειχθούν τα πρόσωπα που θα διευθύνουν τα προσεχή δύο χρόνια τις μεγαλύτερες Εισαγγελίες της χώρας, όπως η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών
Ισως οι εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου, το προσεχές Σάββατο, στις αυτοδιοίκητες υπηρεσίες του κόσμου της Δικαιοσύνης (σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) να ήταν αθόρυβες, αν δεν ήταν τόσο καθοριστικές. Ο αχός τους όμως είναι μεγάλος, καθώς τα πρόσωπα που θα αναδειχθούν για να διευθύνουν τα προσεχή δύο χρόνια - μεταξύ άλλων - τις μεγαλύτερες Εισαγγελίες της χώρας, όπως η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών και Πρωτοδικών Αθηνών, έχουν τη δική τους σημασία μετά τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει τον τελευταίο χρόνο, με καταγγελίες για παρεμβάσεις, πρωτόγνωρες πειθαρχικές διαδικασίες και προσωποποιημένες συγκρούσεις με φόντο υποθέσεις μείζονος κοινωνικού ενδιαφέροντος, όπως η υπόθεση του Ανδρέα Βγενόπουλου.

Σε «κινούμενη άμμο»

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι πρωταγωνιστές του πολέμου δεν λείπουν και από αυτή τη μάχη των εκλογών. Η εισαγγελέας Εφετών κυρία Γεωργία Τσατάνη, που βρέθηκε στο προσκήνιο μετά τις καταγγελίες για παρεμβάσεις στο έργο της (σ.σ.: υπόθεση Βγενόπουλου) από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, φέρεται - σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες - διατεθειμένη να διεκδικήσει τη θέση της διευθύνουσας της ισχυρότερης Εισαγγελίας της χώρας, της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών. Είναι άλλωστε εκ του νόμου υποψήφια, ως «αρχαιότερη» όλων των εισαγγελικών λειτουργών, καθώς στη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση κρίσιμο ρόλο παίζει η επετηρίδα.  

Η κυρία Τσατάνη παραμένει βεβαίως σε διακεκαυμένη ζώνη, καθώς έχει παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου μετά την πειθαρχική έρευνα, δεύτερη κατά σειρά, που διεξήχθη σε βάρος της με πρωτοβουλία της προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου κυρίας Βασιλικής Θάνου, ενώ δεν έχει ολοκληρώσει την κατάθεσή της ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή για το ζήτημα Παπαγγελόπουλου. Η εισαγγελική λειτουργός έχει προσφύγει σχετικά ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ενώ είδε μόλις τον Ιούλιο να ανασύρεται από το αρχείο, με απόφαση της νέας Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κυρίας Ξένης Δημητρίου, η υπόθεση που η ίδια έκρινε ότι έπρεπε να «κλείσει», τα δάνεια της Λαϊκής.  

Στην Εισαγγελία Εφετών πάντως όλοι παραδέχονται ότι αυτή η αναμέτρηση «πατάει» σε «κινούμενη άμμο». Ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει όλους όσοι θα είναι τελικά υποψήφιοι, ενώ άπαντες αναμένουν την προσεχή εβδομάδα, την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει το εννεαμελές Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο για τον νυν διευθύνοντα την Εισαγγελία και - δυνητικά - υποψήφιο στις εκλογές κ. Ισίδωρο Ντογιάκο.

Για το «κώλυμα» Ντογιάκου

Ο κ. Ντογιάκος είχε ελεγχθεί πειθαρχικά με το «καλημέρα» της κυρίας Θάνου από τον θώκο του Αρείου Πάγου, ως προς τη συνθήκη εκλογής του, με την Πρόεδρο να διατείνεται ότι δεν είχε το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Στην πορεία ωστόσο ο ίδιος δικαιώθηκε: τόσο ο προϊστάμενος της Επιθεώρησης Δικαστηρίων και Δικαστών κ. Νίκος Λεοντής όσο και η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Βασιλική Θεοδώρου απεφάνθησαν ότι η εκλογή Ντογιάκου ήταν καθ' όλα νόμιμη.

Οι ανώτατοι δικαστικοί είχαν μάλιστα εκτιμήσει ότι έπρεπε να αρχειοθετηθεί και το δεύτερο σκέλος της πειθαρχικής διαδικασίας, αυτό που αφορά τη σύγκληση της Ολομέλειας της Εισαγγελίας Εφετών από τον κ. Ντογιάκο, περί εξωθεσμικής παρέμβασης της Προέδρου του Αρείου Πάγου στο αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών.

Η ιστορία δεν σταματά όμως εδώ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νίκος Παρασκευόπουλος είχε αντίθετη γνώμη, με αποτέλεσμα να ασκήσει πειθαρχική δίωξη σε βάρος του κ. Ντογιάκου για το σκέλος αυτό. Ούτε όταν το επταμελές Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου επέβαλε στον κ. Ντογιάκο την ποινή της επίπληξης ο υπουργός επείσθη· άσκησε έφεση, ζητώντας κατ' ουσίαν βαρύτερη ποινή. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι έφεση έκανε από την πλευρά της Επιθεώρησης του Αρείου Πάγου και η κυρία Δήμητρα Μπουρνάκα. Ο διάβολος κρύβεται ασφαλώς στις λεπτομέρειες: η ποινή της επίπληξης δεν συνιστά κώλυμα εκλογιμότητας του κ. Ντογιάκου. 

Βαρύτερη ποινή όμως δεν του επιτρέπει να «κατεβεί» στην αναμέτρηση, ανακατεύοντας και την τράπουλα καθοριστικά ως προς την ενεργοποίηση άλλων υποψηφιοτήτων. Οπως αυτή του εισαγγελέα Εφετών κ. Σταμάτη Δασκαλόπουλου, η πρόταση του οποίου για προσωρινή κράτηση και παραπομπή σε δίκη του εφοπλιστή και προέδρου του Ολυμπιακού κ. Βαγγέλη Μαρινάκη προκάλεσε αίσθηση πριν από λίγες ημέρες.

Ρευστό σκηνικό

Στο ρευστό αυτό σκηνικό, πληροφορίες του «Βήματος» φέρουν πάντως τον κ. Παναγιώτη Μπρακουμάτσο να μην επιθυμεί τελικά να θέσει υποψηφιότητα, για προσωπικούς λόγους, αντίθετα με τον εισαγγελέα Εφετών κ. Αντώνη Λιόγα που εκφράζει στο περιβάλλον του ζωηρό ενδιαφέρον. Κινητικότητα λέγεται ότι εμφανίζει ο κ. Ιωάννης Αγγελής, που έχει συμμετάσχει στον πόλεμο του τελευταίου έτους, μη διστάζοντας να καταθέσει και μηνυτήρια αναφορά για τους χειρισμούς που επεφύλαξαν συνάδελφοί του στην υπόθεση Βγενόπουλου.
Εν δυνάμει υποψήφιοι είναι επίσης οι εισαγγελείς κ. Παντελής Στραγάλης, ο οποίος θα είναι και εισηγητής στην Ολομέλεια του Σαββάτου, κ. Προβατάρης, κ. Κουμπής, η κυρία Σμυρλή καθώς και η κυρία Ευγενία Παπαγεωργίου.


«Χαμηλοί τόνοι» ή νέα δυνατότητα;

Ο κ. Ηλίας Ζαγοραίος και η κυρία Ολυμπία Κλειτσάκη είναι, όπως όλα δείχνουν, οι μόνοι εισαγγελείς που θα αναμετρηθούν για τον θώκο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ανάμεσα σε 25 εν δυνάμει υποψηφίους συναδέλφους τους (τους μισούς από τους υπηρετούντες). Ο κ. Ζαγοραίος, ως νυν διευθύνων την Εισαγγελία, διαθέτει βεβαίως ένα συγκριτικό πλεονέκτημα: έχει δώσει ήδη δείγμα γραφής, με ηγεσία χαμηλών τόνων, προσήνεια και open door policy. Θεωρείται βεβαίως τυχερός που μπορεί να θέσει εαυτόν ξανά στην κρίση των συναδέλφων του, καθώς στο παρελθόν η δυνατότητα αυτή δεν υπήρχε. Τροπολογία που ψηφίστηκε μόλις το καλοκαίρι στο σχέδιο νόμου για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο ρυθμίζει σε νέα βάση την εκλογή προϊσταμένου στις αυτοδιοίκητες υπηρεσίες, αίροντας το κώλυμα εκλογιμότητας για τα πρόσωπα που έχουν διατελέσει άπαξ προϊστάμενοι.

Σε Πρωτοδικείο και Εφετείο Αθηνών

Τη θέση του νυν προέδρου του τριμελούς συμβουλίου διοίκησης του μεγαλύτερου Πρωτοδικείου της χώρας κ. Σπύρου Γεωργουλέα, ο οποίος προήχθη σε εφέτη, θα διεκδικήσουν – σύμφωνα με πληροφορίες – ο κ. Κωνσταντίνος Σαργιώτης, ανακριτής Διαφθοράς, ο κ. Ιωάννης Παπαϊωάννου και κ. Ελευθέριος Γεωργίλης, αμφότεροι πρόεδροι στο Τμήμα Βουλευμάτων, ο κ. Δημήτρης Σκουτέρης, πρόεδρος στο Εμπορικό Τμήμα, καθώς και η κυρία Αικατερίνη Παπαδημητροπούλου, πρόεδρος στο Πολιτικό Τμήμα.

Στο Εφετείο Αθηνών, παρά το γεγονός ότι οι υποψηφιότητες θα αποσαφηνιστούν την προσεχή εβδομάδα, πηγές εκτιμούν ως βέβαιο το ενδιαφέρον του κ. Θεόδωρου Κανελλόπουλου, της γνωστής δικαστικής οικογένειας, ενώ δεν αποκλείουν και υποψηφιότητα από τον νυν πρόεδρο του τριμελούς συμβουλίου διοίκησης, και πρόεδρο Εφετών κ. Νικόλαο Δαύρο.


της Ελευθερίας Κόλλια
ΒΗΜΑ
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια