Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Στην κόλαση του Ισλαμικού Κράτους: Σκλάβες του σεξ των τζιχαντιστών

«Παρθένα, όμορφη, 12 χρονών... Η τιμή της έφτασε τις 12.500 δολάρια και θα πουληθεί σύντομα». Η αγγελία μέσω της εφαρμογής Telegram παγώνει το αίμα, αλλά είναι
καθημερινή υπόθεση.
Γραμμένη σε απλά αραβικά, η ανάρτηση εμφανίστηκε σε κρυπτογραφημένη (άρα προστατευόμενη από την πρόσβαση ειδικών υπηρεσιών) συζήτηση δίπλα σε αγγελίες για γατάκια, όπλα και στρατιωτικό υλικό. Την έδωσε στο Associated Press ένας ακτιβιστής, που δρα για λογαριασμό των Γιαζίντι, της εθνικής μειονότητας που έχει πληγεί περισσότερο από όλους από τη λαίλαπα του Ισλαμικού Κράτους.
Από τη μαύρη μέρα που οι τζιχαντιστές πήραν τη Μοσούλη, και επιτέθηκαν στα χωριά των Γιαζίντι στο βόρειο Ιράκ με σκοπό να εξολοθρεύσουν την μειονότητα που μιλά κουρδικά και έχει μια αρχαία μυστική «αν-ισλαμική» θρησκεία, πάνω από 3.000 γυναίκες και κορίτσια εξαφανίστηκαν, και έγιναν σκλάβες στα χέρια των φανατικών.
Η ανθρωπότητα είχε παγώσει όταν το BBC ελάχιστες μέρες μετά τη μεγάλη φυγή στα όρη Σιντζάρ και την αρπαγή των γυναικών, αναμετέδιδε την κραυγή μιας κοπέλας που κατάφερε να μιλήσει στο τηλέφωνο με έναν μαχητή πεσμεργκά: «Με έχουν βιάσει 30 φορές και δεν έχει φτάσει καν μεσημέρι. Δεν έχω δύναμη να πάω ούτε στην τουαλέτα. Αν ξέρετε που είμαστε, σας παρακαλώ βομβαρδίστε μας! Δεν υπάρχει ζωή μετά από αυτό. Θα αυτοκτονήσω έτσι κι αλλιώς – κι άλλες αυτοκτόνησαν σήμερα το πρωί.


Παρόλο που το χαλιφάτο χάνει πλέον έδαφος, αποθρασύνεται όλο και περισσότερο και σφίγγει τη θηλιά γύρω από το λαιμό των 3000 αυτών δυστυχισμένων γυναικών. Όχι μόνο τις χρησιμοποιούν σαν αντικείμενα, βιάζοντας και βασανίζοντας τες, αλλά τις πουλάνε, τις ανταλλάσσουν όταν τις βαρεθούν ή τις δίνουν δώρο σε κάποιον «εμίρη» για μια υποτιθέμενη πολεμική του επιτυχία.
Με ένα φοβερό μίγμα βαρβαρότητας και χρήσης της σύγχρονης τεχνολογίας, οι τζιχαντιστές πουλάνε πλέον τις γυναίκες σαν δούλες, χρησιμοποιώντας σαν να μην τρέχει κάστανο εφαρμογές σε smartphone και πλήρεις βάσεις δεδομένων για σκλάβες, όπου βάζουν τη φωτογραφία του κοριτσιού καθώς και το όνομα του «ιδιοκτήτη», προς γνώση όλων των τζιχαντιστών, ώστε αν κάποια προσπαθήσει να αποδράσει, να ξέρουν όλοι περί ποίας πρόκειται και να την εμποδίσουν.
Αυτή η οργάνωση άλλωστε είναι που δικαιολογεί τον όρο κράτος για «μια χούφτα»... βάρβαρων φανατικών, που όμως καταφέρνουν να διατηρήσουν δομές που προσιδιάζουν σε κρατική οργάνωση. Το Ισλαμικό Κράτος ξέρει «ποιός είναι ποιός» και κάνει τι, ώστε οι μαχητές εκτελούν όποιον προσπαθεί να βγάλει μια κοπέλα από την περιοχή τους.
Από τον Αύγουστο του 2014, άραβες και Κούρδοι ακτιβιστές, φορώντας την προβιά του λαθρέμπορου, κατάφεραν να απελευθερώνουν περίπου 134 γυναίκες το μήνα, κυριολεκτικά εξαγοράζοντας την ελευθερία τους. Για να τις σώσουν χρειάζεται να πληρώσουν αδρά και να παζαρέψουν με μεσάζοντες με κίνδυνο της ζωής τους. Τα λεφτά όμως στέρεψαν, όπως και τα όρια της αντοχής των  φυλακισμένων, που στενάζουν σκλάβες του ανθρώπινου Κτήνους.
O Mirza Danai, ιδρυτής της γερμανο-ιρακινής οργάνωσης Luftbrucke Irak, λέει πως τους τελευταίους μήνες η απόδραση έχει γίνει τρομερά επικίνδυνη και όλο και δυσκολότερη. «Έχουν καταγράψει κάθε σκλάβα κάτω από το όνομα του ιδιοκτήτη της και άρα άμα αποδράσει όλα τα checkpoint και οι δυνάμεις ασφαλείας των Daesh (στα αραβικά το Ισλαμικό Κράτος) — ξέρουν πως το τάδε κορίτσι… το έσκασε από τον ιδιοκτήτη του». Το Associated Press απέκτησε πρόσβαση σε μια φουρνιά από 48 φωτογραφίες προφίλ φυλακισμένων που έκλεψε από τα αρχεία των τζιχαντιστών μια κοπέλα που απέδρασε.
%IMAGEALT%
Umit Bektas/Reuters

Κάλλιο τυφλή παρά στα χέρια τους...

Η Lamiya Aji Bashar προσπάθησε να αποδράσει τέσσερις φορές μέχρι που τα κατάφερε, τρέχοντας προς την περιοχή που ελέγχεται από το Ιρακινό Κράτος, με τους τζιχαντιστές να την κυνηγάνε κατά πόδας. Έπεσε σε ναρκοπέδιο, μια νάρκη εξερράγη και σκότωσε τις συντρόφους της που έτρεχαν δίπλα της, την 8χρονη Αλμάς και την 20χρονη Κατερίνα. Δεν είχε μάθει ποτέ το επώνυμό τους.
Η έκρηξη άφησε την Lamiya τυφλή στο δεξί της μάτι, και το πρόσωπό της σακατεμένο, με το δέρμα της να έχει λιώσει από την έκρηξη. Την έσωσε ο «λαθρέμπορος» που προσπαθούσε να την εξαγοράσει. Είναι από τις τυχερές. «Τα κατάφερα τελικά, δόξα τω Θεώ. Τα κατάφερα να ξεφύγω από αυτούς τους άπιστους», λέει η 18χρονη στο AP, καθισμένη σε ένα κρεβάτι στο σπίτι του θείου της στην πόλη Μπάαντρε, στο βόρειο Ιράκ.

«Ακόμη κι αν έχανα και τα δυό μου μάτια θα άξιζε τον κόπο, μόνο που σώθηκα απ' αυτούς...»

Και συνεχίζει με απλανές, χαμένο ύφος τη φρικτή αφήγηση. Την απήγαγαν από ένα χωριό δίπλα στην πόλη Σινζτάρ, καλοκαίρι του 2014. Οι γονείς της θεωρούνται πλέον νεκροί. Η εννιάχρονη αδερφή της η Mayada είναι κι εκείνη κάπου σκλάβα. Μια φωτογραφία που κατάφερε να στείλει στην οικογένειά της δείχνει ένα κοριτσάκι μπροστά από τη σημαία των τζιχαντιστών.
Η Lamiya περιγράφει πως την έκαναν πάσα από τον ένα μαχητή στον άλλο. Όλοι την έδερναν και τη βίαζαν επανειλημμένα. Ήταν αποφασισμένη να δραπετεύσει με κάθε τρόπο. Ο πρώτος της «ιδιοκτήτης» ήταν ένας ιρακινός διοικητής του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα, ονόματι Άμπου Μανσούρ. Την κακοποιούσε, συχνά με χειροπέδες τα χέρια. Προσπάθησε δύο φορές να αποδράσει αλλά την έπιασαν, την έδειραν αλύπητα και την βίασαν επανειλημμένα για τιμωρία.
Ένα μήνα μετά, την πούλησαν στη Μοσούλη. Μετά από δύο μήνες μαζί του, την ξαναπούλησαν, αυτή τη φορά σε τζιχαντιστή που έφτιαχνε εκρηκτικούς μηχανισμούς που την έβαζε να φτιάχνει γιλέκα αυτοκτονίας και αυτοκίνητα-βόμβες. Προσπάθησε να δραπετεύσει: «Με έπιασε, με χτύπησε αλύπητα». Όταν τη βαρέθηκε, την έδωσε σε ένα γιατρό του Ισλαμικού Κράτους στη Χαουίτζα, μια μικρή Ιρακινή πόλη. Ακόμη και ο γιατρός, υπεύθυνος του δημοτικού νοσοκομείου, την κακοποίησε.
Πάνω από ένα χρόνο αργότερα, κατάφερε μυστικά να επικοινωνήσει με τους δικούς της. Ο θείος της πλήρωσε ντόπιους λαθρέμπορους 800 δολάρια για να κανονίσουν τη διαφυγή της. Θα πάει στα αδέρφια της στη Γερμανία, αλλά παρ' όλα αυτά, η καρδιά της μένει στο Ιράκ. «Είχαμε ένα ωραίο σπίτι, μια μεγάλη φάρμα... Πήγαινα σχολείο. Ήταν όμορφα», λέει.
%IMAGEALT%
REUTERS/Eduardo Munoz

Δεν θεωρούν καν τις γυναίκες αυτές ανθρώπους

Οι Γιαζίντι όπως και οι αλλόθρησκοι γενικότερα θεωρούνται όντα κατώτερα, που πρέπει να εξυπηρετήσουν τον ιερό σκοπό να προφυλάσσουν τους μαχητές από το αμάρτημα της μοιχείας. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ελλάδα είδε από κοντά ένα πρόσωπο που επιβίωσε από το ακραίο τραύμα που ονομάζεται «σκλάβα των τζιχαντιστών».
Η Νάντια Μουράντ Μπασί Τάχα κατάφερε να δραπετεύσει και πλέον δίνει αγώνα για να αφυπνίσει συνειδήσεις ανά τον κόσμο, ώστε η παγκόσμια κοινότητα να μην μπορεί να πει... «δεν ήξερα, δεν είδα». Η Νάντια επισκέφτηκε μάλιστα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και του περιέγραψε τα τρομακτικά βασανιστήρια και τους βιασμούς που υπέστη για τρεις μήνες στα χέρια του ISIS και είναι μόλις 21 ετών.

«Μας είχαν κάτω κι απ' το ζώο – δεν αξίζαμε τίποτα»

«Μας έβαζαν να προσευχηθούμε και μετά μας βίαζαν. Βίαζαν τα κορίτσια κατά ομάδες. Έκαναν όσα δεν μπορεί να φανταστεί ανθρώπου νους» είπε σε ομιλία της στο Κάιρο. Λίγο νωρίτερα, στη σπαρακτική ομιλία της στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις 16 Δεκεμβρίου είχε περιγράψει λεπτομερώς τις τρομακτικές εμπειρίες που έζησε στα χέρια των τζιχαντιστών, χαρακτηρίζοντας αυτές τις επιθέσεις εναντίον της κοινότητάς της ως στοχοποιημένη «γενοκτονία».
Ήταν φοιτήτρια, ζούσε στο χωριό Κοτσό όταν τους περικύκλωσαν οι τζιχαντιστές, σκοτώνοντας 312 άντρες μέσα σε μια ώρα και παίρνοντας όλες τις γυναίκες σκλάβες, «σαμπία» όπως τις λένε. Τις πήγαν  στη Μοσούλη και τις μοίρασαν στους μαχητές. Κάποιες αυτοκτόνησαν, αλλά εκείνη δεν το σκέφτηκε καν: «Δεν ήθελα να αυτοκτονήσω – αλλά ήθελα να με σκοτώσουν» είπε.

%IMAGEALT%
Twitter
«Σε ένα κτίριο ήταν χιλιάδες οικογένειες και παιδιά. Ένας από αυτούς ήρθε σε μένα. Ήθελε να με πάρει. Κοιτούσα στο πάτωμα. Είχα πετρώσει. Όταν κοίταξα πάνω, είδα έναν τεράστιο άνδρα. Έμοιαζε με τέρας. Έκλαψα. Φώναξα "είμαι πολύ νέα και είσαι τεράστιος". Με χτύπησε, με κλώτσησε και με έδειρε. Και λίγα λεπτά αργότερα, άλλος ένας άνδρας ήρθε. Κοιτούσα ακόμα στο πάτωμα. Είδα ότι ήταν λίγο μικρότερος. Τον ικέτεψα, τον παρακάλεσα να με πάρει. Φοβόμουν απίστευτα τον πρώτο. Αυτός που με πήρε μου ζήτησε να αλλάξω θρησκεία. Αρνήθηκα.
Μου ζήτησε να βγάλω τα ρούχα μου. Με έβαλε σε ένα δωμάτιο με φρουρούς και μετά προχώρησαν στο έγκλημά τους μέχρι που λιποθύμησα». Την πήρε σκλάβα ένας άντρας και την κλείδωσε σε ένα δωμάτιο με τη γυναίκα και την κόρη του. Όταν προσπάθησε να αποδράσει, την χτύπησαν άγρια και την βίασαν ομαδικά έξι τζιχαντιστές για να την τιμωρήσουν «Συνέχιζαν να διαπράττουν εγκλήματα πάνω στο σώμα μου, μέχρι που έχασα τις αισθήσεις μου.
Οι Daesh είναι περήφανοι για αυτά που κάνουν στους Γιαζίντι, είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Τις χρησιμοποιούν σαν ανθρώπινες ασπίδες. Δεν αφήνουν να το σκάσουν. Ίσως τις σκοτώσουν. Που είναι ο κόσμος απέναντι σε όλα αυτά; Που είναι η ανθρωπότητα;» αναρωτιέται με αγωνία.
%IMAGEALT%
AP Photo/Maya Alleruzzo

Πουλάνε κορίτσια μέσω κινητού!

Το Ισλαμικό Κράτος βασίζεται σε προστατευόμενες με κρυπτογράφηση εφαρμογές σε smartphones για να πουλάει γυναίκες και κορίτσια, λέει ένας ακτιβιστής που καταγράφει τις «αγοραπωλησίες, ο οποίος αποκρύπτει το όνομά του για ευνόητους λόγους. Ο ακτιβιστής έδειξε στο AP το ονλάιν... νταλαβέρι καθώς διεξαγόταν σε πραγματικό χρόνο. Οι αναρτήσεις εμφανίζονται πρωτίστως στην εφαρμογή Telegram, στο Facebook και λιγότερο στο WhatsApp, είπε.
Και το WhatsApp και το Telegram είναι ιδιοκτησίας Facebook και χρησιμοποιούν end-to-end encryption, κρυπτογράφηση από την πηγή µέχρι τον προορισµό,  για να προστατεύσουν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Δεδομένου ότι απαγορεύεται η ηλεκτρονική διαβίβαση κρυπτογραφημένων δεδομένων, οι δύο εταιρίες έχουν δηλώσει πως θεωρούν ύπατη αξία την προστασία των προσωπικών συζητήσεων και δεδομένων και πως οι ίδιες δεν έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο των χρηστών.
%IMAGEALT%
Lynsey Addario for The New York Times
«Το Telegram είναι εξαιρετικά δημοφιλές στη Μέση Ανατολή» λέει ο εκπρόσωπος της Telegram Markus Ra. «Αυτό, δυστυχώς, συμπεριλαμβάνει και τα πιο οριακά στοιχεία όσο και τις νομοταγείς μάζες.». Πρόσθεσε ακόμη πως η εταιρία είναι αφοσιωμένη στο να καταπολεμήσει την κατάχρηση των υπηρεσιών της και κατά κανόνα αφαιρεί «κανάλια» που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος.
Εκτός από την ανάρτηση για τη 12χρονη σε ένα γκρουπ με εκατοντάδες μέλη, το AP είδε μια αγγελία στο WhatsApp για μια μητέρα με δύο μωρά, ένα τριών ετών και ένα επτά μηνών, με τιμή 3.700 δολάρια. «Η ίδια θέλει  να την πουλήσει ο ιδιοκτήτης της» λέει η ανάρτηση που έχει και φωτογραφία.
«Έχουμε μηδενική ανοχή προς τέτοιες συμπεριφορές και απενεργοποιούμε λογαριασμούς  όταν μας παρέχονται αποδείξεις για δραστηριότητα που παραβιάζει τους όρους μας. Παροτρύνουμε τους χρήστες να χρησιμοποιούν τα εργαλεία αναφοράς όταν συναντούν τέτοιες πρακτικές» λέει στο AP ο Matt Steinfeld, εκπρόσωπος της WhatsApp.
%IMAGEALT%
news.vice.com

Ο νόμος της σαρία επιτρέπει τη σκλαβιά

Κάποια χωρία του Κορανίου έμμεσα, ενίοτε και απροκάλυπτα επικροτούν την σκλαβιά, η οποία ήταν ευρέως διαδεδομένη την εποχή που ανέκυψε το Ιερό Βιβλίο. Επιτρέπει στους άντρες να έχουν σεξουαλική επαφή, τόσο με τις γυναίκες τους όσο και με «αυτές που κατέχουν με το δεξί τους χέρι», φράση που οι ειδήμονες αποδίδουν σε γυναίκες-σκλάβες.
Κατά το 19ο και τις αρχές του 20ού αιώνα, οι περισσότεροι μουσουλμάνοι ιερολογιώτατοι υποστήριξαν την κατάργηση της σκλαβιάς, παραθέτοντας στίχους τους Κορανίου που αναφέρουν πως η απελευθέρωσή τους είναι ευλογία. Κάποιοι σκληροπυρηνικοί όμως συνεχίζουν να επιμένουν πως υπό το νόμο της Σαρία, η σεξουαλική σκλαβιά επιτρέπεται, αν και το Ισλαμικό Κράτος είναι το μόνο μόρφωμα που το έχει κάνει πράξη στη σύγχρονη εποχή.
Στις φωτογραφίες, που απέκτησε το AP, πολλές από τις γυναίκες και τα κορίτσια είναι ντυμένες φανταχτερά, κάποιες με βαρύ μακιγιάζ. Όλες κοιτάνε απευθείας στην κάμερα, σε ένα περιβάλλον ντεκαντάν αίθουσας δεξιώσεων παλιακού στιλ. Μερικές δείχνουν μόλις και μετά βίας να έχουν ξεπεράσει το δημοτικό. Καμία δεν δείχνει πάνω από 30.
%IMAGEALT%Asmaa Waguih/Reuters

Τα λεφτά σώθηκαν, οι σκλάβες περιμένουν

Μια από αυτές είναι η Nazdar Murat, που ήταν περίπου 16 όταν την απήγαγαν δύο χρόνια πριν. Ο πατέρας της και οι θείοι  της σκοτώθηκαν στα όρη Σιντζάρ. Κατάφερε να τηλεφωνήσει μια φορά στη μάνα της. «Της μιλήσαμε μερικά δευτερόλεπτα. Είπε πως ήταν στη Μοσούλη». «Κάθε φορά που μια κοπέλα επιστρέφει, τη ρωτούσαμε. Κανένας δεν την είχε αναγνωρίσει. Κάποιοι μου είπαν πως αυτοκτόνησε». Η οικογένεια έχει στο κινητό φωτογραφίες από πολλούς Γιαζίντι που λείπουν. Τις δείχνουν σε όλους προσπαθώντας να πάρουν κάποια πληροφορία, κάποια ελπίδα. 
Οι πιθανότητες να σωθούν γίνονται όλο και λιγότερες. Οι τζιχαντιστές έχουν πάρει μυρωδιά τα κυκλώματα διάσωσης, και λυσσάνε να κρατήσουν τις κοπέλες με κάθε κόστος, λέει ο Andrew Slater του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Yazda, που καταγράφει τα εγκλήματα κατά των Γιαζίντι και δίνει καταφύγιο σε όσους τα κατάφεραν να αποδράσουν.
H διοίκηση του Ιρακινού Κουρδιστάν χρηματοδοτεί φτωχές οικογένεις Γιαζίντι για να σώσουν τις γυναίκες και τα κορίτσια τους – έχει χρειαστεί να πληρώσουν έως και 15.000 δολάρια σε λαθρεμπόρους ή και απευθείας λύτρα σε τζιχαντιστές που θέλουν να απελευθερώσουν τη σκλάβα τους με το αζημίωτο. Αλλά τα λεφτά έχουν στερέψει, η κυβέρνηση του αυτόνομου μορφώματος έχει πληγεί από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου και τον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών.
Ο Slater κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Οι διασώσεις είναι ένα βήμα από το να σταματήσουν. Οι άνθρωποι ξεμένουν από λεφτά. Ξέρω δεκάδες οικογένειες που χρωστάνε χιλιάδες δολάρια. Και υπάρχουν ακόμη χιλιάδες γυναίκες και παιδιά αιχμάλωτοι».  Υπολογίζεται πως αυτή τη στιγμή πάνω από 3000 γυναίκες, με παιδιά ή οι ίδιες παιδιά, ζουν την απόλυτη φρίκη στα χέρια των τζιχαντιστών.


Κείμενο: Βίκυ Νταλακώστα
Με πληροφορίες από: Associated Press, New York Times, New York Post, BBC
newsonly.gr
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια