Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ευρωπαϊκό στρατό “εδώ και τώρα” ανακοίνωσε η Μογκερίνι!

Θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να συνεννοηθούν μεταξύ τους για το τι ακριβώς θέλουν και πως επιθυμούν να δουν αυτό που ονομάζουμε ΕΕ.Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα των αντιφάσεών τους είναι ο
τομέας της άμυνας.Από τη μία χρόνια τώρα ζητούσαν και στην Ελλάδα ακόμη ζητούν περικοπές άνευ λογικής.Και από την άλλη η η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φ.Μογκερίνι ανακοίνωσε ότι η ΕΕ πρέπει να είναι σύντομα έτοιμη ώστε να λειτουργεία στρατιωτικά αυτόνομα από το ΝΑΤΟ! Ειδικά τώρα μετά από το Brexit!
Η Μογκερίνι είπε ότι τα σχέδια της ΕΕ προβλέπουν ότι πρέπει να δημιουργηθούν άμεσα στρατιωτικές δομές ώστε να μπορεί να ενεργεί αυτόνομα η ΕΕ από το ΝΑΤΟ.Μετά από το Brexit όπως είπε είναι ευκαιρία να προχωρήσει η  στρατιωτική ολοκλήρωση της ΕΕ χωρίς βρετανική αντιπολίτευση.
«Έχουμε τον πολιτικό χώρο σήμερα για να κάνουμε πράγματα που δεν ήταν πραγματικά εφικτά τα προηγούμενα χρόνια,”είπε η  Mogherini στους πρέσβεις της ΕΕ.Δηλαδή το πρόβλημα θέλει να μας πει ήταν η Βρετανία τόσα χρόνια.Παραδόξως (;) η Μογεκρίνι σ΄ όλα όσα είπε άφησε απ΄ έξω την Ελλάδα,την μοναδική ίσως χώρα που εκ των πραγμάτων διαθέτει ΕΔ σε κατάσταση μόνιμης επιφυλακής.Αναφέρθηκε σ΄ όλες τις μεγάλες χώρες όπως ήταν φυσικό,ακόμη και στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης,αλλά για τη “γειτονιά” μας δεν είπε κουβέντα.
Το σχέδιο προβλέπει χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πολωνία να δημιουργήσουν μόνιμες στρατιωτικές δομές που θα ενεργούν για λογαριασμό της ΕΕ στο πλαίσιο μιας ρήτρας στη Συνθήκη της Λισαβόνας που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ. Οι προτάσεις  περιλαμβάνουν «την αντιμετώπιση των διαδικαστικών, οικονομικών και πολιτικών εμποδίων” για την ανάπτυξη των ομάδων μάχης της ΕΕ που αποτελούνται από 18 εθνικά τάγματα τα οποία ποτέ δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικές αποστολές.
Το χρονοδιάγραμμα για το σχέδιο θα συζητηθεί σε συνάντηση των 27 ηγετών της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής στην Μπρατισλάβα την επόμενη εβδομάδα.
Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι οι προτάσεις θα δημιουργήσουν αντιπαλότητα και να αμφισβητήσει την υπεροχή της συμμαχίας ως η κύρια αμυντική δομή.
militaire.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια