Κρύα ή ζεστά ροφήματα ενδείκνυνται για τον πονόλαιμο;


Σε κάποιο σημείο στη ζωή σας, χωρίς καμία αμφιβολία, υποφέρατε από πονόλαιμο. Ο πονόλαιμος χαρακτηρίζεται από μια κνησμώδη, ξηρή και επώδυνη αίσθηση, που είναι εξαιρετικά δυσάρεστη και μπορεί να σας δυσκολεύει στην κατάποση.

Παρ’ όλα αυτά, σπανίως αποτελεί αιτία για μεγάλη ανησυχία. Τις περισσότερες φορές, ορισμένα απλά μέτρα θεραπείας και φροντίδας στο σπίτι βοηθούν σε μεγάλο βαθμό στη μείωση αυτής της δυσφορίας.

Ένα από αυτά είναι και τα ροφήματα που ανακουφίζουν το λαιμό. Πολλές φορές μπορεί να έχετε αναρωτηθεί αν είναι καλύτερα να πίνετε ζεστά ή κρύα ροφήματα σε αυτή την κατάσταση. Ευτυχώς, τόσο τα ζεστά, όσο και τα κρύα ροφήματα έχουν τα πλεονεκτήματά τους, όσον αφορά τον πονόλαιμο.

Ζεστά ροφήματα

Σύμφωνα με την αμερικανική Ένωση Οστεοπαθητικής, τα ζεστά υγρά είναι μακράν τα πιο ευεργετικά. Όχι απλά καταπραΰνουν τον πονόλαιμο, αλλά είναι επίσης γνωστό ότι κάνουν πιο χαλαρή και λεπτή τη βλέννα που συσσωρεύεται στον οργανισμό από το κρυολόγημα. Έτσι αποβάλλεται ευκολότερα από το σύστημά σας και αυτό με τη σειρά του βοηθάει στην ανακούφιση άλλων συμπτωμάτων, όπως η ρινική συμφόρηση και το μπούκωμα.

Κρύα ροφήματα

Το όφελος των καυτών υγρών δεν σημαίνει απαραίτητα ότι και τα κρύα δεν είναι χρήσιμα στην ανακούφιση από την ταλαιπωρία που συνδέεται με τον πονόλαιμο. Η Mayo Clinik συνιστά την κατανάλωση κρύων ροφημάτων και όχι μόνο, για να απαλύνετε τον πόνο. Τα κρύα ροφήματα, το παγωτό ή ακόμα και κομμάτια πάγου μπορεί να σας βοηθήσουν να ελαττώσετε τη φλεγμονή και τον ερεθισμό στον φάρυγγα.

Ό,τι κι αν επιλέξετε, κρύο ή ζεστό ρόφημα, για να καταπραύνετε τον πονόλαιμο, έχετε στο νου σας, ότι, αν αυτός οφείλετε σε βακτήρια, θα είναι καλό να ζητήσετε τη γνώμη του γιατρού σας. Συνήθως στις συγκεκριμένες περιπτώσεις μία θεραπεία 10 ημερών είναι ικανή να καλυτερεύσει την κατάστασή σας.


Πηγή: livestrong.com