Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Επίτροπος Μουϊζνιεκς: «Εγκαταλείψατε τους ψυχικά άρρωστους στην ..τύχη τους»


Χρειάσθηκε μία κοινοποίηση από το Γραφείο του Επιτρόπου για τ’ ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νίλς Μουϊζνιεκς και η αντίδραση της Πανελληνιας Ομοσπονδίας

Συλλόγων Οργανώσεων για την ψυχική υγεία, για να γίνει γνωστή η οργίλη επιστολή του Επιτρόπου προς την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Υγείας, σχετικά με την ανυπαρξία πολιτικής, μέριμνας και φροντίδας της παρούσης κυβέρνησης έναντι των ψυχικά ασθενών.
Η επιστολή, που στάλθηκε στις 17 Αυγούστου 2016 προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, αποκρύφθηκε επιμελώς από την ηγεσία του υπουργείου, στα πλαίσια της γνωστής τακτικής της «γάτας που αρέσκεται να κρύβει τα ...κακά της» αλλά και από το σύνολο του ιντερνετικού, έντυπου και τηλεοπτικού Τύπου.
Το γιατί εξηγείται από τα όσα αναφέρει ο Επίτροπος Μουϊζνιες, που δεν τιμούν καθόλου όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, από το 1997 μέχρι και σήμερα, για την κοινωνικά και με βάση το ευρωπαΪκό δίκαιο, απαράδεκτη συμπεριφορά τους.
Αδημονώντας, όπως λέει, για μία έγκαιρη απάντηση των ελληνικών αρχών, ο Επίροπος υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι:
  • Το σχετικό «Πρόγραμμα Ψυχαργώς» μεταξύ 1997 και 2010 οδήγησε στο κλείσιμο τεσσάρων νοσοκομείων ψυχικής υγείας και στη μείωση των ασθενών με χρόνια πάθηση
  • Παραμένω έμπλεος ανησυχίας εξαιτίας εκθέσεων εμπειρογνωμόνων που υποδεικνύουν μία σειρά από ελλείψεις οι οποίες εμμένουν στο κρατικό σύστημα φροντίδας της ψυχικής υγείας και απαιτούν μεγαλύτερη πρόληψη και συντονισμό από το κράτος, πιο αυστηρό σχεδιασμό και ένα πιο σθεναρό και πιο αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου
  • Ανησύχησα εξαιρετικά, για τους έξι θανάτους ασθενών στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΨΝΑ), στο Δαφνί, που έλαβαν χώρα μεταξύ 2014 και 2015. Ο Έλληνας Συνήγορος του Πολίτη στην OPCAT-NPM έκθεσή του για το έτος 2015, σημείωνε ότι έχει λάβει επαναλαμβανόμενες καταγγελίες σχετικά με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων νοσηλευόμενων στο ΨΝΑ, ένα εξαιρετικά μεγάλο ίδρυμα που φιλοξενεί πάνω από 1.000 ασθενείς.
  • Η πολύ μεγάλη αύξηση της ζήτησης υγειονομικής φροντίδας στην Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με αναφορές έφτασε στο 120% μεταξύ 2011-2013, συνοδεύτηκε από μία οξεία μείωση των δαπανών υγειονομικής φροντίδας και εξειδικευμένου προσωπικού, λόγω των μέτρων λιτότητας που οι διαδοχικές κυβερνήσεις εξαναγκάστηκαν να υιοθετήσουν. Όταν βρισκόμουν στο ΨΝΑ ενημερώθηκα για την ακρίβεια ότι ο αριθμός των νοσηλευτών εκεί έχει μειωθεί κατά το ένα τρίτο. Τέτοιες καταστάσεις οδηγούν αναπόδραστα σε αυξημένη επαγγελματική εξουθένωση των επαγγελματιών υγείας και επισπεύδουν τη φυγή τους από τη χώρα (σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 17.000 γιατροί έχουν μεταναστεύσει).
  • Σύμφωνα με μία έρευνα για τις επιπτώσεις της κρίσης στην ψυχική υγεία, την οποία μου παρέδωσε ο υπουργός Ξανθός, το 36,7% των ψυχιατρικών νοσηλειών είναι αναγκαστικές στην Ελλάδα, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 13,6%. Επ’ αυτού υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε δύο αποφάσεις που εκδόθηκαν το 2011 (Βένιος και Καραμανόφ), αποφάνθηκε ότι η Ελλάδα είχε παραβιάσει την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αναφορικά με τον ψυχιατρικό εγκλεισμό των αιτούντων χωρίς τη συναίνεσή τους, η οποία δεν ήταν σύμφωνη με τη διαδικασία που προβλέπεται από το εθνικό δίκαιο. Η επίβλεψη της εκτέλεσης αυτών των αποφάσεων από μέρους της Ελλάδας εκκρεμεί ακόμη ενώπιον της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.»
 πηγή: reporter.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια