Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πόσο επηρεάζουν το βάρος μας η δουλειά και οι συνάδελφοι;


Τα γλυκά, τα μακαρόνια, το ψωμί, τα αναψυκτικά είναι όλα συνυφασμένα στο μυαλό των καταναλωτών ως «απειλές» για το σωματικό βάρος. Πώς είναι όμως δυνατόν η δουλειά και οι συνάδελφοι να επηρεάζουν τα κιλά; 

Φυσικά η επίδρασή τους δεν σχετίζεται με την επιβράδυνση του μεταβολισμού, ούτε «χαρίζουν» θερμίδες! Θα λέγαμε πως οι διατροφικές επιλογές που κανείς κάνει στο εργασιακό του περιβάλλον είναι εκείνες που κάνουν τελικά τη διαφορά.

Το μοντέλο της διατροφής στη δουλειά

Σε μία πρόσφατη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 4.οοο εργαζόμενους μία τράπεζας στη Μαδρίτη της Ισπανίας, μελετήθηκε το συνηθισμένο πρόγραμμα διατροφής που ακολουθεί ένας εργαζόμενος. Το πολύ ενδιαφέρον που παρατήρησαν οι ειδικοί είναι πως οι υπάλληλοι είχαν ορισμένες κοινές διατροφικές συνήθειες:

  • Έτρωγαν συχνά εκτός σπιτιού.
  • Κατανάλωναν μικρές ποσότητες φρούτων και λαχανικών.
  • Προτιμούσαν το κόκκινο κρέας, τα έτοιμα γεύματα, τα αναψυκτικά με ζάχαρη και το αλκοόλ.
  • Αγαπούσαν το αλάτι στο φαγητό.
  • Τσιμπολογούσαν διάφορα λιγότερο υγιεινά σνακ μαζί με το αλκοόλ τους.

Εάν ταυτίζεστε με τις συνήθειες που μόλις αναφέρθηκαν ίσως θα πρέπει να γνωρίζετε πως συνδέονται με την επιπλέον κατανάλωση 140 με 470 θερμίδων ημερησίως! Οι επιλογές των εργαζομένων φαίνεται πως είναι λιγότερο θρεπτικές και πλούσιες σε συστατικά που τελικά επιβαρύνουν το μεταβολισμό και την καρδιά.

Πώς να απολαύσετε το φαγητό με τους συναδέλφους

Η θεωρία της διατροφικής συμπεριφοράς λέει πως ο άνθρωπος τείνει να μιμείται τους γύρω του. Πιο συγκεκριμένα, όταν κανείς βρεθεί σε μία παρέα που τρώει πολύ, αυξάνει την ποσότητα φαγητού που καταναλώνει. Ακριβώς το αντίστροφο συμβαίνει όταν το ίδιο άτομο καθίσει στο τραπέζι με φίλους που προσέχουν τη διατροφή τους. Εκτός όμως από την ποσότητα του φαγητού, οι άνθρωποι παρασύρονται εύκολα και από λιγότερο υγιεινές επιλογές που κάνει η παρέα. 

Το παράδοξο βέβαια είναι πως ο μιμιτισμός αυτός δεν παρατηρείται και για ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες, όπως για παράδειγμα η κατανάλωση λαχανικών και φρούτων!

Φυσικά το φαγητό είναι κάτι πολύ παραπάνω από «καύσιμο» για τον οργανισμό. Πρόκειται για ευχαρίστηση. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας. Αποτελεί μέσω κοινωνικοποίησης. Για όλους αυτούς τους λόγους θα ήταν τελείως ουτοπική λύση η αποφυγή των επαγγελματικών γευμάτων ή η άρνηση σε μία πρόσκληση για ποτό μετά το γραφείο. 

Αντ’ αυτού υπάρχουν τεχνικές «αυτοσυγκράτησης» που βοηθούν στην αποφυγή των επιπλέον κιλών που «βάζει» η δουλειά:

  • Πριν επιλέξετε ένα φαγητό σκεφτείτε πόσο θρεπτικό είναι για τον οργανισμό σας. Ακόμα καλύτερα κάντε μία προβολή στο μέλλον και αναλογιστείτε πως θα αισθανθείτε αφού το καταναλώσετε!
  • Μην «πέσετε με τα μούτρα», αλλά πιείτε ένα ποτήρι νερό μόλις καθίσετε στο τραπέζι.
  • Μία ακόμα ιδέα είναι να σκεφτείτε το φαγητό ως πηγή ενέργειας. Πόση ενέργεια πραγματικά χρειάζεστε πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι;
  • Προτιμήστε φαγητά που σας αρέσουν και αποφύγετε να αναλωθείτε στο τσιμπολόγημα και σε επιλογές που δεν αξίζουν τις θερμίδες τους!
  • Επιλέξτε να καθήσετε δίπλα σε κάποιον που δεν τρώει πολύ ή κάνει περισσότερο ισορροπημένες διατροφικές επιλογές!



Πηγή: healthview.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια