Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

«Λάδι» οι αμερικανοί αστυνομικοί που σκότωσαν Μεξικανό μετανάστη

Να μην ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος τριών αστυνομικών οι οποίοι πυροβόλησαν και σκότωσαν το 2015 έναν παράτυπο μεξικανό μετανάστη, εργάτη σε αγροκτήματα, διότι
τους πέταξε πέτρες και πέρασε τρέχοντας από μια πολυσύχναστη οδική διασταύρωση, αποφάσισε η πολιτεία της Ουάσινγκτον.


Ο θάνατος του Αντόνιο Σαμπράνο-Μόντες στο Πάσκοου, που βιντεοσκοπήθηκε από αυτόπτες μάρτυρες και προκάλεσε σάλο όταν τα βίντεο κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο, πυροδότησε πολυήμερες διαδηλώσεις μελών της κοινότητας των λατινοαμερικάνων – που αποτελούν την πλειονότητα των κατοίκων της αγροτικής πόλης – ενώ η κυβέρνηση του Μεξικού διαμαρτυρήθηκε έντονα, όπως και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο θάνατος του Σαμπράνο ήταν ένα από τα αλλεπάλληλα επεισόδια χρήσης υπέρμετρης βίας από αστυνομικούς στις ΗΠΑ, ειδικά σε βάρος εθνικών και φυλετικών μειονοτήτων, που ξεσήκωσαν διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες κι αναζωπύρωσαν τον διάλογο για τον ρατσισμό στη χώρα.

Ανακοινώνοντας την απόφασή του, ο υπουργός Δικαιοσύνης της πολιτειακής κυβέρνησης της Ουάσινγκτον Μπομπ Φέργκιουσον ανέφερε πως έκρινε ότι η χρήση θανατηφόρας βίας από τους αστυνομικούς ήταν δικαιολογημένη, βάσει του νόμου στην πολιτεία.

Παρ' όλ' αυτά, σε μια επιστολή του προς τον κυβερνήτη, ο πολιτειακός υπουργός Δικαιοσύνης έγραψε ότι είναι «βαθιά προβληματισμένος για τον θάνατο του Σαμπράνο-Μόντες».

Η απόφαση δημοσιοποιήθηκε δύο εβδομάδες αφότου το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ – το οποίο επίσης απέφυγε να ασκήσει διώξεις σε βάρος των τριών αστυνομικών – ανέφερε σε έκθεσή του πως η Αστυνομική Διεύθυνση του Πάσκοου πρέπει να βελτιώσει την εκπαίδευση των στελεχών της σε ό,τι αφορά τη χρήση βίας, να προσλάβει περισσότερους ισπανόφωνους και γυναίκες, αλλά και να αυξήσει τον αριθμό των στελεχών της που μιλούν ισπανικά, μεταξύ άλλων.

Η οικογένεια του Σαμπράνο προσέφυγε στη δικαιοσύνη νωρίτερα φέτος, καταγγέλλοντας τον άδικο θάνατό του και κατηγορώντας τους αστυνομικούς ότι έκαναν χρήση δυσανάλογης βίας.

Οι τρεις αστυνομικοί πυροβόλησαν 17 φορές εναντίον του Σαμπράνο, ο οποίος αψήφησε τις διαταγές τους να σταματήσει να τους πετάει πέτρες κι έτρεξε ανάμεσα στα αυτοκίνητα σε μια πολύβουη διασταύρωση. Ο άνδρας κατέρρευσε στο πεζοδρόμιο μετά τον καταιγισμό πυρών, ενώ αυτόπτες μάρτυρες υπέστησαν σοκ ή αντέδρασαν με οργή.

Ο 35χρονος παράτυπος μετανάστης, που έφτασε στην περιοχή αυτή της πολιτείας Ουάσινγκτον όπου καλλιεργούνται κυρίως μήλα πριν από περίπου μια δεκαετία, αναζητώντας καλύτερη ζωή, έδινε μάχη για να απεξαρτηθεί από τα ναρκωτικά κι είχε μείνει άστεγος τους τελευταίους μήνες πριν σκοτωθεί.



Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια