Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πόσο ασφαλές είναι το σεξ μετά το έμφραγμα;


Για τους περισσότερους ασθενείς είναι ασφαλές να επιστρέψουν στην κανονική σεξουαλική τους δραστηριότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά το έμφραγμα. Ωστόσο, περίπου ένας στους δύο άντρες και μία στις δύο γυναίκες αντιμετωπίζουν δυσκολίες σεξουαλικής φύσης σε διάστημα ενός έτους μετά το επεισόδιο, δείχνει μια νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Cardiology.

Ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Ισπανία ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 2.802 ανθρώπους νεαρής ηλικίας (18-55 ετών) και κάλυπταν διάστημα ενός έτους μετά το έμφραγμα που είχαν υποστεί. Από τους σεξουαλικά ενεργούς ασθενείς, σχεδόν το 50% των αντρών και πάνω από το 50% των γυναικών αντιμετώπιζαν δυσκολίες στη σεξουαλική τους λειτουργία ένα χρόνο μετά το έμφραγμα. Τα συνηθέστερα προβλήματα για τους άντρες ήταν οι δυσκολίες στύσης και η έλλειψη ερωτικού ενδιαφέροντος, ενώ για τις γυναίκες η έλλειψη ερωτικού ενδιαφέροντος και η ελλιπής λίπανση του κόλπου. 

Ορισμένα από τα προβλήματα πηγάζουν πιθανώς από συνδυασμό βιολογικών και ψυχολογικών παραγόντων, σύμφωνα με τη Δρ Στέισι Λίνταου από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Η ίδια έχει έρθει σε επαφή με ασθενείς που βιώνουν έντονο άγχος μετά το έμφραγμα, ανησυχώντας μήπως το σεξ πυροδοτήσει ένα δεύτερο επεισόδιο.

Από την άλλη, έχει γνωρίσει και ασθενείς που μετά το έμφραγμα έρχονται πιο κοντά με τον/την σύντροφό τους, αφού η περιπέτεια της υγείας τους έχει σαν αποτέλεσμα να εκτιμήσουν περισσότερο τη σχέση τους και να επενδύσουν περισσότερο σ’ αυτήν. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν βέβαια ότι η πρώτη έκβαση είναι πιο πιθανή από τη δεύτερη.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο εύρημα που προέκυψε από τη μελέτη είναι πως οι ασθενείς που δεν συζητούν το θέμα του σεξ με τον γιατρό τους μετά το έμφραγμα είναι λιγότερο πιθανό να συνεχίσουν να κάνουν σεξ μετά το επεισόδιο. Είναι σημαντικό λοιπόν οι ασθενείς να μοιράζονται τις ανησυχίες τους και να συζητούν τις απορίες τους με τον ειδικό ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να ζουν φυσιολογικά τη ζωή τους.



Πηγή: onmed.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια