Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Μην αγκαλιάζετε τις γάτες σας προειδοποιούν οι επιστήμονες


Μια μελέτη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αγκαλιάζοντας ένα γατάκι ενέχει τον κίνδυνο ανάπτυξης μιας βακτηριακής ασθένειας.

Πυρετός, ερεθισμένο δέρμα, ακόμη και, στις ακραίες περιπτώσεις, θάνατος θα μπορούσαν να προκύψουν από μια σφιχτή αγκαλιά στη γάτα σας.

Αυτό οφείλεται σε μια ασθένεια γνωστή ως «νόσος από την αμυχή της γάτας», η οποία σύμφωνα με τους ερευνητές είναι πιο διαδεδομένη από όσο μέχρι σήμερα είχε εκτιμηθεί.

Η ασθένεια μπορεί να προκληθεί όταν μια γάτα σας γρατζουνίσει ή σας δαγκώσει, αλλά και όταν απλά σας ακουμπήσει στο στόμα. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να πλένετε καλά τα χέρια σας. Οι ψύλλοι είναι επίσης ένας βασικός παράγοντας για την εξάπλωση της νόσου, λένε οι ειδικοί.

Η δρ Christina Nelson του CDC είπε στην Telegraph: «Η έκταση και οι επιπτώσεις της νόσου είναι λίγο μεγαλύτερες από ό, τι νομίζαμε». Και πρόσθεσε: «Η συγκεκριμένη νόσος μπορεί να προβλεφτεί. Αν μπορούμε να εντοπίσουμε τους πληθυσμούς σε κίνδυνο και τα πρότυπα της νόσου, μπορούμε να εστιάσουμε τις προσπάθειες πρόληψης».

Αυτό σημαίνει ότι, αν δεν μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή χωρίς τη γάτα σας, πλένετε καλύτερα τα χέρια σας μετά το παιχνίδι μαζί τους και να αποφεύγετε να τις φιλάτε.

Τα μικρά παιδιά ηλικίας 5 – 9 ετών κινδυνεύουν περισσότερο, κάτι που οδηγεί τους ειδικούς να κάνουν συστάσεις σε όσες οικογένειες διαθέτουν γάτες. Ευτυχώς, όμως, τα συγκεκριμένα κρούσματα είναι 4,5 διαγνώσεις σε εξωτερικά ιατρεία ανά 100.000 άτομα, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας αποτρέψει να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα.


Πηγή: mirror.co.uk


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια