Τι πρέπει να γνωρίζεται για το προσδόκιμο ζωής;


Το προσδόκιμο ζωής υπολογίζει, κατά τη γέννηση, έναν μέσο αριθμό ετών που αναμένεται να ζήσει, ένας αριθμός ατόμων που γεννήθηκαν το ίδιο έτους, αν η θνησιμότητα σε κάθε ηλικία παραμείνει σταθερή στο μέλλον. Το προσδόκιμο ζωής επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως: συνήθειες (π.χ. κάπνισμα), χρόνιες νόσοι, το φύλο (συνηθέστερα οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες) και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση του ατόμου.

Στο πέρασμα των αιώνων το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε. Ιστορικά, το προσδόκιμο ζωής στη ρωμαϊκή εποχή λέγεται ότι ήταν μεταξύ 22 και 25. Υπήρξε μια τεράστια αύξηση του προσδόκιμου ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τον τελευταίο αιώνα. Το 1901 οι γυναίκες μπορούσαν να αναμένουν να ζήσουν έως τα 49 και οι άνδρες τα 45. Αυτό συγκρίνεται με το μέσο όρο στην Αγγλία σήμερα, τα 82,1 έτη για τις γυναίκες και τα 77,7 για τους άνδρες. Το 1901 σχεδόν το 40% των θανάτων αφορούσαν σε άτομα ηλικίας κάτω των πέντε ετών. Το 1999 λιγότερο από το 1% των θανάτων ήταν κάτω από την ηλικία των πέντε.

Στην Ελλάδα το συνολικό προσδόκιμο ζωής είναι τα 80,43 έτη. Για τους άνδρες το προσδόκιμο ζωής υπολογίζεται στα 77,83 έτη και για τις γυναίκες στα 83,2.

Πάντως, η διαφορά μεταξύ γυναικών και ανδρών τείνει να μειώνεται. Παραδοσιακά, οι άνδρες πιστεύεται ότι έχουν πιο ριψοκίνδυνη συμπεριφορά -πίνουν και καπνίζουν περισσότερο- και ως εκ τούτου έχουν πιο πολλές πιθανότητες από τις γυναίκες να πεθάνουν από καρκίνο του πνεύμονα και κίρρωση, ενώ επιπλέον είναι λιγότερο πιθανό, σε σχέση με τις γυναίκες να ζητήσουν εύκολα ιατρική βοήθεια, πράγμα που σημαίνει καθυστέρηση στη διάγνωση. Είναι επίσης πιο πιθανό να πεθάνουν από τραυματισμούς, από τροχαία ατυχήματα έως βίαιες επιθέσεις, καθώς και σε πολέμους.

Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, η διατροφή και τα αντιβιοτικά έχουν μειώσει την παιδική θνησιμότητα. Οι ενήλικες έχουν επίσης επωφεληθεί από όλες αυτές τις εξελίξεις και έχουν δει μειώσεις στην καρδιακή νόσο, που οφείλεται σε πιο υγιή διαβίωση και την πρόοδο της ιατρικής περίθαλψης.

Παράλληλα, σύμφωνα με διεθνή επιστημονική μελέτη, το πόσο έζησαν οι γονείς κάποιου αποτελεί ένδειξη για το πόσο μπορεί να ζήσει και ο ίδιος.

Το προσδόκιμο ζωής ποικίλλει και ανάλογα με το πόσο ευκατάστατοι είμαστε: οι άνδρες που γεννήθηκαν στις πιο εύπορες περιοχές στο Ηνωμένο Βασίλειο, ζουν πέντε χρόνια περισσότερο από εκείνους στις φτωχότερες.

Μερικοί άνθρωποι όμως λένε ότι αυτό που μετράει είναι το προσδόκιμο μιας υγιούς ζωής, δηλαδή ο αριθμός των ετών που ζει ο άνθρωπος με καλή υγεία.


Πηγή: iatronet.gr