Άνδρες και κινητά: σχέση λατρείας ή εξάρτησης;


Ελάχιστα δευτερόλεπτα, μόλις 21 κατά μέσο όρο, «άντεξαν» οι άνδρες πριν πιάσουν και πάλι στα χέρια τους το κινητό τους, όταν έμειναν μόνοι σε μια αίθουσα αναμονής για περίπου δέκα λεπτά.

Οι γυναίκες, αντίθετα ίσως απ' ό,τι θα περίμενε κανείς, άντεξαν σχεδόν το τριπλάσιο, ήτοι 57 δευτερόλεπτα. Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Würzburg και το Πανεπιστήμιο Nottingham-Trent για λογαριασμό ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας ΙΤ, έδειξε ότι συνολικά οι συμμετέχοντες περίμεναν κατά μέσο όρο μόλις 44 δευτερόλεπτα, πριν... καταφύγουν στο τηλέφωνό τους.

Οι ερευνητές, θέλοντας να εμβαθύνουν στη σχέση των ανθρώπων με τις ψηφιακές συσκευές, ρώτησαν μετά από δέκα λεπτά τους συμμετέχοντες πόση ώρα πίστευαν ότι είχε περάσει πριν πάρουν το κινητό στα χέρια τους. Οι περισσότεροι απάντησαν μεταξύ δύο και τριών λεπτών, αναδεικνύοντας μια σημαντική αποσύνδεση μεταξύ της αντιλαμβανόμενης και της πραγματικής συμπεριφοράς μας.

Ο Jens Binder από το Πανεπιστήμιο Nottingham-Trent, σχολιάζοντας τα ευρήματα, δήλωσε: «Το πείραμα δείχνει ότι οι άνθρωποι είναι πολύ πιο δεμένοι με αυτές τις συσκευές απ’ ό,τι οι ίδιοι αντιλαμβάνονται. Πλέον, το να στρεφόμαστε στο smartphone μας, όταν μένουμε μόνοι μας, έχει γίνει δεύτερη φύση. Απλώς δεν περιμένουμε πια. Η αμεσότητα των πληροφοριών και των αλληλεπιδράσεων που παρέχουν οι έξυπνες συσκευές τις καθιστούν έναν ψηφιακό σύντροφο που μας συνδέει με τον έξω κόσμο, παρά ένα τεχνολογικό αξεσουάρ».

Πρόσθετη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τα παραπάνω Πανεπιστήμια δείχνει ότι αυτή η μανία να ελέγχουμε τα τηλέφωνά μας θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα του «φόβου μην χάσουμε κάτι» (Fear Of Missing Out ή FOMO), όταν δεν βρισκόμαστε online. Σε μία συνοδευτική έρευνα, οι συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν τα τηλέφωνά τους πιο έντονα έφταναν υψηλότερα επίπεδα FOMO.

Επίσης, η μελέτη διαπίστωσε ότι όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε τα τηλέφωνά μας, τόσο πιο αγχωμένοι γινόμαστε. Αλλά παραδόξως, όταν οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με τη συνολική ευτυχία τους δεν υπήρχε καμία διαφορά μεταξύ «ελαφρών» και «βαρέων» χρηστών. Έτσι, η πίεση που προκαλείται από τη χρήση smartphone δεν φαίνεται να έχει σημαντική επίδραση στην ευημερία μας γενικότερα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας δεκάλεπτης αναμονής, οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν το smartphone τους σχεδόν το μισό χρόνο (πέντε λεπτά), κατά μέσο όρο. Όπως έχει δείξει παλαιότερη έρευνα της ίδιας εταιρείας, πλέον βασιζόμαστε σε μεγάλο βαθμό στις φορητές συσκευές και τις χρησιμοποιούμε συχνά ως προέκταση του εγκεφάλου μας, ώστε να μη χρειάζεται να θυμόμαστε διάφορα πράγματα. Για παράδειγμα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν μπορούσε να θυμηθεί τον τηλεφωνικό αριθμό του συντρόφου του, αλλά μπορούσε ακόμη να θυμάται τον αριθμό του πατρικού σπιτιού του.

Πηγή: gr.pcmag.com