Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η χαώδης διαφορά Ελλάδας-Τουρκίας στους εξοπλισμούς και η απαξίωση της αποτροπής

Σιγάν την αλήθειαν
χρυσόν εστί θάπτειν
Ευρυπίδης
Στο προηγούμενο κείμενό μου αναφέρθηκα στο νοσηρό κλίμα που
κυριαρχούσε την εποχή των μεγάλων Εξοπλισμών 1996-2008 και στη λεηλασία τους.

του Κωνσταντίνου Φράγκου


Εστίασα το ενδιαφέρον στην ΓΔΕ (Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών) και ΕΠΥΕΘΑ (Επιτελικό Γραφείο Υπουργού), τα λεγόμενα Σόδομα και Γόμορα τα οποία λεηλάτησαν, ασύδοτα υλικό, ΑΩ, απόρρητες δαπάνες κ. ά. υπό την εποπτείαν των Υπουργών και ανοχή του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη και, μετέπειτα, των ακολουθησάντων Κ. Καραμανλή, Γ. Παπανδρέου, Αντ. Σαμαρά. Έφθασαν, μάλιστα, οι αλαζόνες, πανάσχετοι, ηγετίσκοι των δύο φορέων, κείμενοι στην επετηρίδα υψηλότερα των Αρχηγών Επιτελείων (όπως επέβαλε ο άθλιος Νόμος 2439/95) στη θρασύτητα να κάνουν δηλώσεις γελοίες, άμα δε και προκλητικές.
Νιώθω υπερήφανος για την Αμυντική θωράκιση της Χώρας, δηλώνει ο κ. Ι. Σμπώκος (ΝΕΑ 12/07/98) ως νέος Παπάγος.
Διαμορφώνουμε τον νέο Αμυντικό Σχεδιασμό στον καινούργιο αιώνα και αξιολογούμε ένα πλαίσιο διαχείρισης κρίσεων, ο κ. Ε. Χωραφάς (Περιοδικό ΠΤΗΣΗ – Δεκ. 98) ως νέος Κλαούζεβιτς.
Σας δίνω ένα μικρό δειγματολόγιο της διαχείρισης ανάλυσης απορρήτων δαπανών (μυστικά κονδύλια) και άλλων γαλακτοφόρων κωδικών από το ΕΠΥΕΘΑ.
exoplismoi
Και πάει λέγοντας. Πού πήγαν αυτά τα λεφτά; Μα, είναι “μυστικά”! Κανείς δεν ξέρει…* Αλλά και τι φανταστικά ταξίδια! Απλά προσθέτω ότι όλοι οι Γεν. Διευθυντές ΓΔΕ μετά Σμπώκο, που έχει ήδη καταδικασθεί, είναι υπόδικοι (Κάντας, Κολλήρης, Τραυλός κ.ά.).
Η λεηλασία, όμως, δεν περιοριζόταν εκεί. Οι άπληστοι, εισβολείς, υπονομεύοντας την μαχητικότητα των ΕΔ έπεσαν, μετά μανίας, να λεηλατήσουν τις Ελληνικές Κρατικές Αμυντικές Βιομηχανίες. Ο,τι είχε απομείνει δηλαδή, γιατί είχαν φροντίσει οι προκάτοχοι να δημιουργήσουν ερείπια. Τις παρέδωσαν, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, χωρίς καμία συνείδηση της ευθύνης, σε “αγνούς” νομενκλατούριους που λεηλατούσαν τα πάντα.
Την ίδια στιγμή οι Τούρκοι μεγαλουργούσαν στον τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας!
Οι μίζες στα εξοπλιστικά και η διασπάθιση των στρατιωτικών δαπανών είχε ως αποτέλεσμα να πληγεί η αμυντική θωράκιση της χώρας. Πρόκειται για ενέργειες που εγγίζουν τα όρια εθνικής προδοσίας… Καταγγέλλει ο εξέχων δημοσιογράφος κ. Αθ. Έλις (Καθημερινή 10/3/11). Όντως, εθνική προδοσία… 
Παράλληλα σημειωνόταν μία άλλη προδοσία. Οι “ημέτεροι” μεθυσμένοι από τους πακτωλούς των μιζών ουδόλως ενδιαφέρονταν για διεκδίκηση Ελληνικής συμμετοχής (ΕΠΑ) στα αγοραζόμενα ώστε να αποκτήσουν τεχνολογία και κέρδη οι χειμαζόμενες εγχώριας βιομηχανίες, κρατικές ή όχι.
Θ’ αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Για τα αμφιλεγόμενα και υπερκοστολογημένα ελικόπτερα ΝΗ-90 κόστους 720 εκ. € (2003) ο τότε Υπουργός θριαμβολογούσε που έλαβε ΕΠΑ 1,7% (!!) ενώ την ίδια ώρα η Φινλανδία για το ίδιο υλικό, που το αγόρασε 30% φθηνότερα, απαίτησε και έλαβε 50% (!!).
Η μετασημιτική εποχή
Οι μισοί Έλληνες Υπουργοί έπρεπε να είναι στη φυλακή για διαφθορά και οι άλλοι μισοί υπόλογοι για συνεργεία και συγκάλυψη
Γ. Κοντογιώργης
τ. Πρύτανης Παντείου
(“Οι Ολιγάρχες” εκδόσεις Πατάκη)
Ο κ. Καραμανλής φρόντισε, πριν ανέλθει στην Εξουσία, να γεμίσει με αισιοδοξία τους πολίτες ότι θα εφαρμόσει έλεγχο και νέμεση για τους λωποδύτες και υπονομευτές της Άμυνας. Ονόμασε, ευθέως τον κ. Σημίτη Αρχιερέα της Διαπλοκής και υποσχέθηκε εξαφάνιση των “Νταβατζήδων”. Στις προγραμματικές δηλώσεις, μάλιστα, της Κυβέρνησης του (05-05-04) κράδαινε ένα φάκελο ενός τρισάθλιου σκανδάλου (RADAR TPQ 37) και απείλησε σκληρή τιμωρία στους υπευθύνους. Έκανε μια “σικέ”  Επιτροπή της Βουλής υπό τον κ. Ι. Τραγάκη η οποία, πανηγυρικώς, αθώωσε τους ενεχόμενους (Τσοχατζόπουλο, Παπαντωνίου, Σμπώκο). Πρωταγωνιστές της μάχης “δικαίωσης” οι κ. Ε. Βενιζέλος, Ανδρ. Λοβέρδος, Σ. Κεδίκογλου κ.ά.
Αυτό ήταν… Η κάθαρση τελείωσε… Ο πρώτος ΥΕΘΑ της ΝΔ κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλος που επεχείρησε να στείλει στην Εισαγγελεία μερικούς φακέλους καθαιρέθηκε. Ανέλαβε ο κ. Ε. Μεϊμαράκης με αποστολή να σκεπάσει τα πάντα. Κινδύνευε ο πολιτικός κόσμος! Διορίσθηκε μάλιστα ένας λεγεωνάριος της Ρηγίλλης, που δεν γνώριζε να διακρίνει την διαφορά ιστιοπλοϊκού από  υποβρύχιο, ως Γεν. Δ. Εξοπλισμών, ένας οδοντίατρος Δ. Σύμβουλος της μεγαλύτερης Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΣ), και ένας φαρμακοποιός και μετά ένας φροντιστηριάρχης Πρόεδρος της ΕΑΒ!. Το υλικό, τα ΑΩ εγκαταλείφθησαν πλήρως στους λεηλάτες. Ουδείς ενδιαφερόταν για την τύχη του φίρδην μίγδην υλικού του Σημιτικού κύκλου. Απέναντι, την Τουρκία, μία ελίτ τεχνοκρατών υψηλής στάθμης ανελάμβανε τ’ αντίστοιχα πόστα και μεγαλουργούσε.
Η αποτροπή πήρε την κάτω βόλτα χωρίς να υπάρχει, πια, ευκαιρία ανάνηψης. Όλοι, οι πολιτικοί, ήσαν ευτυχείς. Η ασυδοσία ήταν πλέον νομιμοποιημένη. Ο κ. Ε. Μεϊμαράκης αποχωρών, διαγράψας καταστροφική πορεία, αφού ζημίωσε τα μάλα την εθνική άμυνα, μείωσε την θητεία κατά 3 μήνες για να απογυμνώσει τις Μονάδες! Για μια χούφτα ψηφαλάκια.
Και φθάνουμε στην φαιδρά εποχή Γεωργίου Β’ Παπανδρέου Γ.  ΥΕΘΑ ο κ.Ε. Βενιζέλος ο οποίος γνώριζε τα πάντα περί εξοπλισμών εποχής Σημίτη και το κουκούλωμα Καραμανλή – Μεϊμαράκη, τα πεπραγμένα Τσοχατζόπουλου – Παπαντωνίου. Με την ανάληψη των καθηκόντων του κάλεσε τους τελευταίους στο Υπουργείο για να τους τιμήσει και να τους συγχαρεί για το έργο τους και να δώσει, δημόσια, την υπόσχεση ότι θα συνεχίσει την πολιτική τους! Στην συνέχεια, ο κ. Ε.Β, ουδέν ενδιαφέρον έδειξε για την αξιοποίηση του υλικού, την αναζήτηση ευθυνών, τη συμπλήρωση ελλείψεων, την μέριμνα υπέρ  του προσωπικού που σε κάθε ευκαιρία το ειρωνευόταν και λοιδωρούσε!
Δεν φθάνει αυτό αλλά ενώ γνώριζε την απάτη των Υποβρυχίων παραγγέλει, ακόμη δύο των οποίων έκτοτε (2010) η τύχη τους, καθώς και της καταβληθείσης προκαταβολής, αγνοείται. Επέτρεψε να συνεχισθεί το όργιο στα ΑΩ και ακύρωσε εκσυγχρονισμό των πολύτιμων μαχητικών ΑΠΑΤΣΙ, γιατί έτσι νόμιζε. (Μεγάλο πλήγμα στην άμυνα). Έπρεπε να λογοδοτήσει.
Πέραν αυτού προχώρησε στην αυθαιρεσία μεταφοράς μιας επιτυχημένης και ωφέλιμης για την Οικονομία (Εκθεσιακός Τουρισμός) και την Άμυνα Παγκόσμιας Έκθεσης Πολεμικού Υλικού, πραγματοποιούμενης ανά 2ετία από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη για να ικανοποιήσει τα φιλαράκια του. Χωρίς να ρωτήσει κανένα! Επόμενο ήταν η έκθεση να βουλιάξει και να κλείσει εντός 3ετίας! Ουδείς συγχίσθηκε από όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου. Ούτε από το ΚΚΕ, ούτε από τον ΣΥΝ, ούτε από το ΛΑΟΣ, τον προπομπό της Χρυσής Αυγής ακούστηκαν διαμαρτυρίες. 
Και μετά ήλθαν οι…. μέλισσες. Τα ίδια και χειρότερα επί εποχής Αντωνομπένηδων. **  Όλα κατάρρευσαν… Σε μια περίοδο μάλιστα ο κ.Σαμαράς είχε ορίσει “αόρατο” γκαουλάϊτερ των ΕΔ τον κ. Μπαλτάκο! …. Ο κ. Καμμένος, σήμερα, κάκιστο αντίγραφο των προκατόχων του, ασχολείται με φανφάρες, λιτανείες, ταξειδάκια, ψευτοπαλικαρισμούς και επιδείξεις άεργης ισχύος ενώ ουδόλως ανησυχεί για την διαθεσιμότητα των μέσων, που έχει πατώσει, τις ελλείψεις στην εκπαίδευση, το φρόνημα των στελεχών. Ο Πρωθυπουργός κ. Α.Τσίπρας αγρόν αγοράζει όπως έπρατταν οι προκάτοχοί του.    
Η ευθύνη της Στρ. Ηγεσίας
Σε αρκετές περιπτώσεις η Στρ. Ηγεσία δεν αντιστάθηκε, όπως έπρεπε να κάνει, στην πίεση των διεφθαρμένων πολιτικών για επιλογές οπλικών συστημάτων και την ευωχία των ΑΩ ούτε διαμαρτυρήθηκε, και δια παραιτήσεων στην εγκατάλειψη της άμυνας. Αν το έκανε θ’ αποφεύγαμε να φορτωθούμε τόσες σαβούρες και, ίσως, αφύπνιζε τους πολιτικούς και τον αδαή Λαό.
H altera part
Η Τουρκία είναι, αναμφίβολα, μια μεγάλη στρατιωτική Δύναμη. Χώρα αρματωμένη μέχρι τα δόντια, με πολλαπλάσιο πληθυσμό και υπερπολλαπλάσιες ΕΔ άριστα εξοπλισμένες ως σύμμαχος και γείτων είναι εξαιρετικά αναξιόπιστη που μετά τα τελευταία γεγονότα έγινε περισσότερο. Έχει αρπακτικά σχέδια κατά της Ελλάδας που δεν παύει να τα διακηρύσσει προκλητικά. Η διαφορά πολεμικού δυναμικού είναι πλέον χαώδης! Μόνο με ένα τρόπο μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ανεξαρτησία μας. Με την δόμηση στοιχειώδους αποτροπής την οποία σήμερα δεν διαθέτουμε. Κι αυτό επεσυνέβη λόγω της πλήρους εγκατάλειψης της άμυνας τα τελευταία 20 χρόνια.  Θα δώσω μερικούς τίτλους των πλέον προσφάτων εξοπλιστικών προγραμμάτων της.
  • Συμπαραγωγή με SIKORSY (ΗΠΑ) 320 μεταφορικών ελικοπτέρων
(Η κατάσταση των ημετέρων είναι θλιβερή έως άθλια)
  • Περί το 2020 θα διαθέτει δύο μοίρες υπερσύγχρονων μαχητικών F-35 Lighting ενώ τα ημέτερα F-16, αν δεν εκσυχρονισθούν, θα είναι αδύνατο να τ’ αντιμετωπίσουν.
  • 10 ΤΠΚ Stelth
  • 4 φρεγάτες Stelth και 6 κορβέτες κλάσης Αda
  • Ανάπτυξη άρματος, 100% Τουρκικής κατασκευής
  • Κατασκευή κινητήρων επιθετικών ελικοπτέρων Τ – 129 κά. κά.
  • Ο κ. Ερντογάν, πρόσφατα, εξήγγειλε τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα 5,5 δις € , με σημαία σύγχρονες αποβατικές πλατφόρμες (Τις χρειάζονται για τους Κούρδους;)
Σημειώνω, επίσης, ότι οι εξαγωγές πολεμικού υλικού της Τουρκίας σε πολεμικό υλικό αυξήθηκαν πέρισυ κατά 35% ενώ οι δικές μας Αμυντικές Βιομηχανίες πνέουν τα λοίσθια! Συμβάσεις πωλήσεων Τροχαίου υλικού και Τ/Θ οχημάτων ύψους 1,6 δις $ υπέγραψε η FNSS (ανάλογη της ΕΛΒΟ, που οδηγείται σε φαλιμέντο) με ξένες Χώρες.
“Οι κίνδυνοι για την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία είναι υπέρτατοι σε συνδυασμό με το προσφυγικό. Οι Τούρκοι δεν αποκλείεται να εξάγουν την κρίση τους στην Ελλάδα. Μερικοί θα γελάσουν αλλά θα βρεθούν απροετοίμαστοι…. Τρεφόμεθα με αυταπάτες….” κραυγάζει  ο κορυφαίος δημοσιογράφος κ. Μ. Ιγνατίου ενώ ο καθηγητής κ. Ν. Κατσίμπρας προσθέτει  Η παθητική εξοικείωση μας με την καθημερινή επιθετικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο αποτελεί ουσιαστικά, μεγάλη, βουβή νίκη της (Καθ 17/07/16). Και από κοντά ο ένας από τους κορυφαίους στ’ αμυντικά, ο κ. Κων. Ιορδανίδης τονίζει: “Μια ελευθέρως διακινουμένη Τουρκία θα ήταν εφιάλτης πρωτίστως για την Χώρα μας” (Καθημερινή 07/08/16). Ο κ. Α. Συρίγος, επίσης, προειδοποιεί από τις στήλες της Καθημερινής (11.09.2016) “Εάν ο Ερντογάν κρίνει ότι τον συμφέρει. Θ’ αντιδράσει, ως προς την Ελλάδα, όπως ακριβώς οι προκάτοχοί του (Ύμια).
Έναντι αυτών εμείς τι διαθέτουμε; Πόσα F – 16 ίπτανται; Πόσα APACHE; Μήπως από τα 8 αεροπλάνα C27 ίπτανται μόνο 2; Ουδόλως ενδιαφέρει τους Λύκους αν τα πρόβατα είναι υπέρ της χορτοφαγίας..
Διαπιστώσεις
Οι Έλληνες, όπως αντιμετωπίζουμε σήμερα την άμυνα μας βρισκόμαστε σε συλλογική αναζήτηση της ιστορικής ευθανασίας.
+Π. Κονδύλης (Θεωρία Πολέμου)
Πρέπει κάποιος από την πολιτική Ηγεσία να σημάνει γενικό Συναγερμό, έγερσης. Αν δεν το κάνει ας το τολμήσει ένας Στρατιωτικός. Περαιτέρω αδράνεια και μοιρολατρεία θα αποβεί ολέθρια.
Το παραμύθι ότι δεν υπάρχουν πιστώσεις για ανταλλακτικά και στοιχειώδη εκσυγχρονισμό δεν πείθει. Για σπατάλες υπάρχουν. Όλος ο πολιτικός κόσμος να δώσει το παράδειγμα διοχέτευσης πόρων στην Άμυνα. Δεν μπορεί π.χ. ο κ.ΠτΔ να λαμβάνει ετήσιες αποδοχές όσες ο Πρόεδρος ΟΜΠΑΜΑ ούτε οι τ. Πρόεδροι παχυλότατες συντάξεις ενώ οι Πολίτες έχουν γονατίσει.  Οι βουλευτές πρέπει να μειωθούν στους 200 και να περιορισθούν τα οικονομικά προνόμιά τους. Να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των διορισμένων αργόσχολων – μετακλητών. Η Πολιτεία, για λόγους ευνόητους, αδρανεί στην πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων (6 δις ετησίως) για να μη θίξει γνωστούς, σ’ αυτή βαρώνους. *** Να καταργηθεί πάραυτα το χρηματοβόρο κανάλι της Βουλής (βολεύει φιλαράκια όλων των αποχρώσεων με μ.ο. μισθού 3.000 €, πέραν των δαπανών υλικών και λειτουργίας). Τα χρήματα στην Άμυνα.
SALUS POPULI ULTIMA LEX ESTO
Αν, τέλος πάντων, υποκύψουμε στις πιέσεις των κρατούντων να λησμονήσουμε την λεηλασία της Άμυνας θα μένει κάτι να μας την θυμίζει έντονα. Η κολοσσιαία, η χαώδης πλέον διαφορά δυναμικού με την Τουρκία, που ανατρέπει πλήρως τον συσχετισμό στο Αιγαίο. Πέραν της κατάρρευσης της αποτροπής η Χώρα έχει παραδοθεί στην ασυδοσία ορδών αλητηρίων εγκαθέτων, χρηματοδοτούμενων έξωθεν, που καταστρέφουν τα πάντα, “υπό την αιγίδα” του ανυπάρκτου ΥΔΤ. Είναι αυτό πέμπτη φάλαγγα ναι ή όχι;
Σίγουρα θα διερωτηθεί κάποιος ψύχραιμος αναγνώστης, που διάβασε όλα τα προηγούμενα, αν πρόκειται για ευσυνείδητες ενέργειες κολεκτίβας “πατριωτών” πολιτικών (εξαιρέσεις, φυσικά, υπάρχουν) που εγγίζουν τα όρια της εθνικής προδοσίας, όπως ανάφερε ο κ. Έλις, ή και ξεπερνούν ακόμη, τα όρια του δωσιλογισμού.
* Υπηρέτησα επί 3,5 χρόνια ως Διευθυντής Στρ. Γραφείου του αείμνηστου Γιάννη Χαραλαμπόπουλου και επ’ ολίγον του κ. Γιάννη Βαρβιτσιώτη. Δεν υπήρχε, ως διαχείριση απορρήτων δαπανών, ούτε μία (1) δραχμή.
** Αυτή η περίοδος θεωρείται ως η πλέον χυδαία και προσβλητική, μεταπολιτευτικά, για το Στράτευμα. Εν τούτοις, για να είμαι δίκαιος, θα σημειώσω ότι ο κ. Δ. Αβραμόπουλος και, ιδιαίτερα, ο ΥΦΕΘΑ κ. Γ. Λαμπρόπουλος, διέφεραν κάπως και από τους προκατόχους και τους διαδόχους τους.
*** Με 4 δις εκσυγχρονίζονται τα F-16, οι φρεγάτες ΜΕΚΟ και τα MIRAGE ενώ, ταυτόχρονα, γίνεται προμήθεια ανταλλακτικών για ενεργοποίηση λοιπών μέσων (ελικοπτέρων, πυροβόλων κ.λπ) που αδρανούν. Η αποτροπή παίρνει ανάσα, εμφανίζεται…
Υ.Γ.
  • Επειδή δημιούργησα όντως, ένα βαρύ κλίμα θα φροντίσω να το αποφορτίσω με μερικά ευτράπελα. Ο κ. Άκης Τσοχατζόπουλος διόρισε ως Πρόεδρο του Ιδρύματος Στρατηγικών Ερευνών ένα “κολλητό” του επαγγέλματος Υπεργολάβου Οικοδομών! Τότε είναι που ξεράθηκαν στα γέλια οι Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι, Τούρκοι και Νατοϊκοί. Μην ανησυχείτε. Δεν απωλέσθη μετά. Σήμερα κατέχει θέση επιτελάρχη στον ΣΥΡΙΖΑ.
  • Ο κ. Ι.Β., οδηγός και συνδικαλιστής στα ΕΛΤΑ, τοποθετήθηκε Γεν. Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού στα ΕΛΤΑ με μηνιαίο μισθό 4.512! Όσα παίρνουν, μαζί, δύο Αρχηγοί Επιτελείων! 
  • Τούρκικο Ε/Π ΑΒ-412 υπερίπτατο, με την άνεσή του, της Κω το πρωί της 15ης Σεπτεμβρίου, σε ύψος 400 – 500 ποδών. Σαφές, ότι η Τουρκία επιστρέφει στο πάγιο μοτίβο των διεκδικήσεων. Αξιοπρεπής σιγή από το ΥΕΘΑ.
  • 165.000 € το χρόνο πληρώνει ο ΥΠΟΙΚ, κ. Σταθάκης σε εταιρεία Security για να φυλάει τα δύο κτίρια του Υπουργείου. Ο κορυφαίος ΥΔΤ, όλων των εποχών, κ. Ν. Τόσκας, ανεκοίνωσε ότι αποδεσμεύει (πότε;) 800 αστυνομικούς που φυλάνε τους “celebrities”. Γιατί δεν διαθέτει 40 απ’ αυτούς να προστατεύουν τον κ. Σταθάκη ώστε ν’ αποφευχθεί η σπατάλη;
Ο Κων/νος Φράγκος είναι Υπ/γος ΕΑ – Αμυντικός Αναλυτής – DEA Πανεπιστημίου PARIS I στα θέματα Άμυνας.



militaire.gr
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια