Κι όμως το κρασί σε παχαίνει λιγότερο από το μεταλλικό νερό!


Όσοι από εμάς χαλαρώνουμε μετά τη δουλειά με ένα ποτήρι κρασί, τώρα έχουμε ακόμη έναν λόγο να το απολαμβάνουμε περισσότερο, καθώς σύμφωνα με μια νέα μελέτη, ένα ποτήρι κρασί παχαίνει λιγότερο ακόμη και από το μεταλλικό νερό.

Σε αυτή τη διαπίστωση κατέληξε νέα μελέτη που έγινε σε ένα τεράστιο δείγμα 19.000 γυναικών και όπως μπορεί να υποθέσει κανείς βρίσκονται στον αντίποδα της συμβουλής που δίνουν οι περισσότεροι διαιτολόγοι περί αποχής από το αλκοόλ ως επιβαρυντικού παράγοντα στα κιλά.

Οι αμερικανοί επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη μελέτη υποστηρίζουν ότι οι θερμίδες από το αλκοόλ έχουν λιγότερες συνέπειες στο βάρος σε σχέση με τις θερμίδες άλλων τροφίμων. Επισημαίνουν επίσης ότι ο τρόπος με τον οποίο ο οργανισμός δέχεται το αλκοόλ είναι πιο σύνθετος απ’ ό,τι πιστεύαμε έως τώρα.

Το συκώτι

Σύμφωνα με μια θεωρία, το συκώτι όσων τακτικά καταναλώνουν αλκοόλ αναπτύσσει μια διαφορετική οδό μεταβολισμού για να διασπάσει το αλκοόλ, με την επιπλέον ενέργεια να μετατρέπεται κυρίως σε θερμότητα παρά σε λίπος.

Κατά τη μελέτη διαπιστώθηκαν, πάντως, ορισμένες διαφορές ανάμεσα στα διάφορα ποτά: οι γυναίκες που πίνουν κόκκινο κρασί παχαίνουν πολύ λιγότερο από τις γυναίκες που προτιμούν την μπίρα και τα λοιπά οινοπνευματώδη.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση «Αrchives of Ιnternal Μedicine» φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει σαφής σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση αλκοόλ και την πρόσληψη βάρους.

ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ

Το κόκκινο κρασί μπορεί να συντελέσει στην καύση του λίπους και να βελτιώσει παθήσεις όπως η λιπώδης ηπατοπάθεια, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Nutritional Biochemistry.

Προτείνουν μάλιστα σε όσους θέλουν να χάσουν τα περιττά κιλά ή να έχουν πάντα υπό έλεγχο το βάρος τους να πίνουν ένα ποτήρι κόκκινο κρασί ή ακόμα και χυμό από κόκκινα σταφύλια.
Τονίζουν πάντως ότι η κατανάλωση του κόκκινου κρασιού πρέπει να γίνεται με μέτρο και συχνότητα αφού το ελλαγικό οξύ δεν είναι σε καμιά περίπτωση θαυματουργή θεραπεία.

Οι ερευνητές του Κολεγίου Γεωργικών Επιστημών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον, προέβησαν στις παραπάνω συστάσεις αφού παρατήρησαν ότι μια χημική ουσία της κόκκινης αμπέλου, το ελλαγικό οξύ, επιβραδύνει δραματικά την ανάπτυξη των υπαρχόντων λιποκυττάρων και τον σχηματισμό νέων, ενώ ενισχύει τον μεταβολισμό των λιπαρών οξέων στα ηπατικά κύτταρα.

Ο Δρ Νηλ Σάι και οι συνεργάτες του εξέθεσαν ανθρώπινα ηπατικά και λιπώδη κύτταρα που είχαν καλλιεργηθεί σε εργαστηριακό περιβάλλον σε εκχυλίσματα τεσσάρων φυσικών χημικών ουσιών που εμπεριέχονται στην ποικιλία Muscadine, μια τοπική ποικιλία βαθυκόκκινων σταφυλιών που ευδοκιμεί στις ΗΠΑ.

«Ενισχύοντας την καύση του λίπους, ειδικά στο ήπαρ, τα χημικά αυτά συστατικά έχουν την δυνατότητα να βελτιώσουν την ηπατική λειτουργία των υπέρβαρων ανθρώπων. Αν μπορούσαμε να αναπτύξουμε μια διατροφική στρατηγική για τη μείωση της συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ με απλά τρόφιμα όπως τα σταφύλια, τότε αυτό θα ήταν ένα πραγματικά αισιόδοξο νέο», σχολιάζει ο Δρ Σάι.


Πηγή: alfavita.gr