Φορτίζετε το κινητό σας τη νύχτα; Δείτε γιατί δεν πρέπει να το κάνετε


Τις περισσότερες φορές βλέπουμε το κινητό μας το βράδυ πριν πάμε για ύπνο και το βάζουμε τότε να το φορτίσουμε προκειμένου την επόμενη μέρα η μπαταρία να είναι γεμάτη και έτοιμη να «αντέξει» για όλη τη διάρκεια της μέρας. Μόνο που αυτό ίσως και να μην είναι και τόσο καλή ιδέα.   

Οι περισσότεροι από εμάς δεν περιμένουν η συσκευή του κινητού τους τηλεφώνου να ζήσει περισσότερο από δύο χρόνια. Και είμαστε ακριβώς το είδος των αγοραστών - σύμφωνα πάντα και με τους ειδικούς των gadgets και της τεχνολογίας - που δεν θα προσέξουν τη ζημιά που έχει γίνει στο κινητό, από τον λάθος τρόπο φόρτισης, παρά μόνο όταν επιλέξουν να αλλάξουν συσκευή. 

Είναι η κατηγορία εκείνη των χρηστών μιας συσκευής, που νιώθει ok να τη φορτίζει κάθε λίγο, μόλις χαθούν μερικές γραμμές της μπαταρίας. Αλλά, οι τεχνικοί υποστηρίζουν ότι τα έξυπνα κινητά είναι όντως έξυπνα και η συχνή φόρτιση φτάνει στο όρια τους τις μπαταρίες λιθίου.  

Τα smartphones είναι εξοπλισμένα με μηχανισμό που προστατεύει συσκευή και λογισμικό από υπερφόρτωση. Με άλλα λόγια, μόλις φορτίσει το τηλέφωνο, είτε το έχουμε στην πρίζα είτε όχι, το ίδιο (του) κάνει. 

Αλλά ο τρόπος που φορτίζουμε τα τηλέφωνα μας είναι το μεγαλύτερο κακό για τη μπαταρία τους. Και να γιατί: τα περισσότερα τηλέφωνα κάνουν χρήση τεχνολογίας που επιτρέπει στις μπαταρίες τους ταχύτερη πρόσληψη ενέργειας. 

Σύμφωνα με τον Hatem Zeine, ιδρυτή, επιστημονικό υπεύθυνο και τεχνικό προϊστάμενο εταιρίας παροχής ασύρματης ενέργειας, η τεχνολογία που χρησιμοποιείται πλέον επιτρέπει να περάσει ρεύμα στην μπαταρία με τέτοιους τρόπους που αυξάνουν την ταχύτητα με την οποία τα ιόντα του λιθίου ταξιδεύουν και αναγκάζουν τη μπαταρία να φορτίσει ταχύτερα.    

Μόνο που αυτή είναι μια διαδικασία που εξαντλεί ταχύτερα και τη ζωή της μπαταρίας: οι πολλές, γρήγορες φορτίσεις αποδυναμώνουν τη μπαταρία του κινητού μας όσο κι αν θέλουμε να πιστεύουμε το αντίθετο. 

Υπάρχει λύση; 

Αν σκοπεύει κανείς να διατηρήσει το τηλέφωνο και τη μπαταρία λιθίου του πέρα από το τυπικό προσδόκιμο ζωής ενός τέτοιου τηλεφώνου ή ενός τάμπλετ, ο Zeine συνιστά αλλαγή τύπου φορτιστή εδώ και τώρα. Κοινώς, για μία υψηλών απαιτήσεων και ταχυτήτων συσκευή προτείνεται ένας φορτιστής, ο οποίος θα στέλνει ρεύμα στην πολύτιμη συσκευή μας πιο αργά. Η αργή φόρτιση μίας τέτοιας συσκευής εγγυάται για τη μεγαλύτερη διάρκεια της ζωής της.    

Αντίθετα, η ολονύκτια φόρτιση του κινητού, εκτός απ' όλα τα παραπάνω, μπορεί να προκαλέσει και υπερθέρμανση του τηλεφώνου, άλλος ένας λόγος για τον οποίο η συσκευή ολοκληρώνει τον κύκλο ζωής της ταχύτερα. Όπως είναι γνωστό, τα ορισμένα smartphones δεν αντέχουν πάνω από τους 35 βαθμούς Κελσίου και με το να τα κρατάμε το περισσότερο διάστημα της ζωής τους, κοντά στην πηγή που τα πλημμυρίζει με θερμότητα, μόνο κακό τους κάνει. Και στην τσέπη μας φυσικά.   


Πηγή: lifo.gr