Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πιθανές επιπλοκές από το μοναδικό εμβόλιο για το δάγκειο πυρετό

Πιθανές επιπλοκές και σοβαρές λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσει το μοναδικό στον κόσμο εγκεκριμένο εμβόλιο για τον δάγκειο πυρετό αναφέρει νέα βρετανο-αμερικανική μελέτη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αντί να εμποδίζει την εξάπλωση της νόσου, μπορεί να κάνει πιο σοβαρές τις λοιμώξεις, αν γίνει σε περιοχές όπου υπάρχουν χαμηλά επίπεδα λοίμωξης, δηλαδή λίγα περιστατικά της εν λόγω ασθένειας με αποτέλεσμα οι ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί να εισάγονται ξανά στο νοσοκομείο.

Οι ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου και της Σχολής Δημόσιας Υγείας Μπλούμπεργκ του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, με επικεφαλής τον καθηγητή Νιλ Φέργκιουσον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science, ανέλυσαν όλα τα διαθέσιμα δεδομένα από τις κλινικές μελέτες για το εμβόλιο.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι στους ανθρώπους που ποτέ πριν δεν έχουν εκτεθεί στον δάγκειο, το εμβόλιο δρα στο ανοσοποιητικό τους σύστημα με τέτοιο τρόπο που, αν στη συνέχεια μολυνθούν, η λοίμωξη είναι πιο σοβαρή απ’ ό,τι αν δεν είχαν κάνει το εμβόλιο.

Αντίθετα, στους ανθρώπους που έχουν εκτεθεί ξανά στον ιό του δάγκειου πριν τον εμβολιασμό, το εμβόλιο μειώνει τη σοβαρότητα των μελλοντικών λοιμώξεων. Οι ερευνητές συνιστούν να γίνεται έλεγχος πριν τη χορήγηση του εμβολίου, για να διαπιστώνεται κατά πόσο κάποιος έχει ήδη εκτεθεί στον ιό του δάγκειου. Αν όχι, υπάρχει κίνδυνος να αρρωστήσει πιο σοβαρά εξαιτίας του εμβολίου.

Οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι το εμβόλιο συνεχίζει να παρέχει οφέλη, μειώνοντας σε ποσοστό 20% έως 30% τα περιστατικά της νόσου, αλλά μόνο αν χρησιμοποιείται σε περιοχές όπου ήδη υπάρχουν πολλές λοιμώξεις από δάγκειο και όχι σε χώρες με ελάχιστα περιστατικά.

Ο δάγκειος προκαλεί σχεδόν 400 εκατομμύρια περιστατικά λοιμώξεων σε πάνω από 120 χώρες. Περίπου ο μισός πληθυσμός της Γης κινδυνεύει από τη νόσο. Ο ιός εξαπλώνεται μέσω κουνουπιών και προκαλεί υψηλό πυρετό και πόνους στο κεφάλι, στα μάτια, στους μυς, στις αρθρώσεις κ.α. Σε μερικές περιπτώσεις, απειλεί τη ζωή, επειδή προκαλεί αιμορραγικό πυρετό, που σκοτώνει πάνω από 25.000 ανθρώπους ετησίως.

Σύμφωνα με το ελληνικό ΚΚΕΛΠΝΟ, ο δάγκειος πυρετός αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή αιτία νοσηλείας, μετά την ελονοσία, σε επιστρέφοντες ταξιδιώτες, στην Ευρώπη. Η πιθανότητα επανεισαγωγής του Δάγκειου στην Ευρώπη είναι υπαρκτή, λόγω αφενός της αύξησης των ταξιδιών παγκοσμίως και αφετέρου της ευρείας εξάπλωσης του κουνουπιού-τίγρη (Aedes albopictus) σε πάνω από 16 χώρες.

Στην Ελλάδα, μετά την επιδημία του 1927-28 στην Αθήνα (που ήταν η τελευταία μεγάλη επιδημία δάγκειου στην Ευρώπη, με περισσότερους από 1.000 θανάτους), δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα και θεωρείται ότι ο δάγκειος πυρετός έχει εκριζωθεί από τη χώρα μας. Όμως η πιθανή είσοδος του ιού στην Ελλάδα μπορεί να συμβεί είτε μέσω ταξιδιωτών και μεταναστών από ενδημικές χώρες, είτε μέσω εισόδου μολυσμένων κουνουπιών με μεταφορικά μέσα ή προϊόντα εμπορίου. Το 50% των ατόμων που μολύνονται από τον ιό του δάγκειου, είναι ασυμπτωματικοί.




Πηγή: onmed.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια