Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Δέκα σχεδόν άγνωστες αιτίες της δυσκοιλιότητας


Τι προκαλεί τη δυσκοιλιότητα; Οι προφανείς ένοχοι περιλαμβάνουν μια δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες, η περιορισμένη κατανάλωση νερού, η έλλειψη άσκησης, όπως επίσης και συνήθειά μας να «κρατιόμαστε» για διάφορους λόγους και για πολλές ώρες.

Η δυσκοιλιότητα, όμως, έχει και άλλες, λιγότερο γνωστές αιτίες, περιλαμβανομένων ορισμένων φαρμάκων και συμπληρωμάτων, καθώς και δυνητικά σοβαρές ιατρικές καταστάσεις.

Υποθυρεοειδισμός

Ο υποθυρεοειδισμός ή υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα επιβραδύνει τις μεταβολικές διαδικασίες, ακόμα και το έντερο του σώματος. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι σε όσους ανθρώπους υπολειτουργεί ο θυρεοειδής έχουν δυσκοιλιότητα, ούτε όλες οι περιπτώσεις της δυσκοιλιότητας δείχνουν πρόβλημα στο θυρεοειδή. Αποτελεί, παρ’ όλα αυτά, μία συχνή, αλλά όχι τόσο γνωστή, αιτία.

Παυσίπονα

Ορισμένα παυσίπονα μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα, ειδικά όσα εμπεριέχουν ναρκωτικές ουσίες. «Πολλοί υποδοχείς βρίσκονται στο πεπτικό σύστημα , γι 'αυτό τείνει να προκαλεί μία επιβράδυνση», λέει ο Thomas Park, MD, γαστρεντερολόγος του Πανεπιστημίου του Rochester Medical Center Park στη Νέα Υόρκη.

Σοκολάτα

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, αν και ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει πραγματικά κάποιους ανθρώπους. Σε μια μελέτη του 2005, τα άτομα με χρόνια δυσκοιλιότητα ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είχαν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν προβλήματα δυσκοιλιότητας από ό, τι τα άτομα χωρίς αυτά τα προβλήματα (όπως και οι μπανάνες και το μαύρο τσάι). Περιορίστε ή βγάλτε εντελώς έξω από τη διατροφή σας τη σοκολάτα σε περίπτωση που αντιμετωπίζεται προβλήματα δυσκοιλιότητας.

Βιταμίνες

Σε γενικές γραμμές οι βιταμίνες δεν θα προκαλέσουν δυσκοιλιότητα, αλλά ορισμένα από τα συστατικά τους, όπως το ασβέστιο και ο σίδηρος, μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα. Περιορίσετε την λήψη αυτών των συστατικών, αν γνωρίζετε ότι έχετε πρόβλημα δυσκοιλιότητας.

Υπερβολική χρήση καθαρτικών

Μερικά καθαρτικά χρησιμοποιούνται για την τόνωση της δραστηριότητας του εντέρου. Εάν, όμως, λαμβάνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσουν σε εξάρτηση, που σημαίνει ότι το σώμα σας απλά δεν θα λειτουργήσει σωστά χωρίς αυτά. Μην πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο , συμπεριλαμβανομένων των καθαρτικών, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό, τι σας έχει συμβουλέψει ο γιατρό σας.

Υπερβολική κατανάλωση γαλακτοκομικών

Μια διατροφή πλούσια σε τυρί και άλλα είδη γαλακτοκομικών, χαμηλή σε φυτικές ίνες και πλούσια σε λιπαρά, όπως τα αυγά και το κρέας, μπορεί να επιβραδύνει την πέψη σας. Μειώστε την πρόσληψη αυτών των τροφών και αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών, περίπου 20 με 35 γραμμάρια την ημέρα.

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη, όπως και ο υποθυρεοειδισμός, προκαλεί μια γενική επιβράδυνση των κανονικών διαδικασιών του σώματος , η οποία μπορεί επίσης να επηρεάσει το έντερο. Οι άνθρωποι με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η οποία μπορεί να συνδέεται στενά με την κατάθλιψη, είναι επίσης επιρρεπείς σε δυσκοιλιότητα, αναφέρει ο Δρ Park.

Αντιόξινα φάρμακα

Τα αντιόξινα βοηθούν στην καταπολέμηση της καούρας, αλλά σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα, ιδιαίτερα εκείνα που περιέχουν ασβέστιο ή αργίλιο. Αν κάποιο φάρμακο σας προκαλεί δυσκοιλιότητα, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιο άλλο.
Μπορείτε επίσης να μειώσετε τον κίνδυνο της καούρας με μικρότερα γεύματα που περιέχουν τροφές με λιγότερα λιπαρά και περισσότερες φυτικές ίνες, κάτι που θα βοηθήσει και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Φάρμακα για την αντιμετώπιση της πίεσης και της αλλεργίας

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι μια παρενέργεια μερικών κοινών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, όπως επίσης και κάποιως αντιισταμινικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της αλλεργίας.

Διαβήτης

Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει βλάβη των νεύρων και μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ενός ατόμου να χωνέψει το φαγητό, λέει ο Δρ Park. Κάποιος που έχει συνέχεια προβλήματα δυσκοιλιότητας, καλό είναι να κάνει μία μέτρηση του σακχάρου στο αίμα, αναφέρουν οι ειδικοί.


Πηγή: health.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια