Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τί είπε ο Τόσκας για Μόρια, προσφυγικό και ΜΚΟ

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιοσταθμό Alpha 98,9 και στους δημοσιογράφους Δήμο Βερύκιο και Σπύρο Λάμπρου.
Το
απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:
Δημοσιογράφος: Πάμε να δούμε τι γίνεται πρακτικά στο Ανατολικό Αιγαίο, να μας κάνει μία πρώτη ενημέρωση….
Δημοσιογράφος: … Ο πλέον αρμόδιος….
Δημοσιογράφος: … Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο Νίκος Τόσκας, που βρίσκεται στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής μας γραμμής. Καλή σας μέρα. Καλημέρα.
Αναπληρωτής Υπουργός: Καλημέρα κ. Βερύκιε, καλημέρα κ. Λάμπρου.
Δημοσιογράφος: Πώς έχουν τα πράγματα στη Μόρια;
Αναπληρωτής Υπουργός: Αυτή τη στιγμή είναι ήρεμα, ο απολογισμός τον οποίο κάναμε συνεχίζεται βέβαια, αλλά απ’ ότι φαίνεται έχουν καεί γύρω στις εκατό σκηνές και εξήντα μικρότερες και το σύνολο σχεδόν των προσφύγων βρίσκεται πάλι εντός του hot spot, δηλαδή έχει επιστρέψει, οπότε θα τοποθετηθούν κάποιες μεγάλες σκηνές για να καλυφθούν οι ανάγκες. Έχω συνεννοηθεί με τον Θοδωρή τον Δρίτσα. Ένα πλοίο θα μετακινηθεί στο νησί προκειμένου να στεγαστούν αυτοί που δεν έχουν πού να μείνουν. Μεταφέρουμε δύο  διμοιρίες ΜΑΤ με στρατιωτικό αεροπλάνο, προκειμένου να ενισχύσουν τα θέματα τάξης εκεί και προχωράμε στα βήματα που πρέπει να γίνουν.
Δημοσιογράφος: Είχατε φανταστεί ότι θα υπάρχει κάποια τέτοια εξέλιξη;
Δημοσιογράφος: Πού το είχε πει ο κ. Τόσκας. Και το είχε φανταστεί και το είχε πει παλιότερα.
Δημοσιογράφος: Τί, τί είχε πει;
Δημοσιογράφος: Ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα από την κυβέρνηση γενικότερα για να μπορέσουμε να εκτονώσουμε την κατάσταση στα νησιά. Είχε πει ότι είναι δύσκολα και στη Χίο και εκεί.
Αναπληρωτής Υπουργός: Μα προφανώς είναι δύσκολα τα πράγματα. Υπάρχουν γύρω στους 5.300 άνθρωποι, μετανάστες και πρόσφυγες στη Λέσβο, γύρω στους 3.700 στη Χίο και μικρότεροι αριθμοί στα υπόλοιπα νησιά. Το πρόβλημα ξεπερνάει πλέον ακόμη όχι μόνο τα Ελληνικά δεδομένα, αλλά και τα Ευρωπαϊκά. Είναι μια παγκόσμια πρόκληση όπως είπε και χθες ο Πρωθυπουργός στον Ο.Η.Ε. και εδώ δίνεται ο μεγάλος αγώνας να διατηρηθούν οι ισορροπίες ανάμεσα στην ανθρωπιά, στις αξίες, αλλά και στην κοινωνική συνοχή και στην ασφάλεια των πολιτών και εδώ δίνεται η μεγάλη μάχη, βλέπετε τι γίνεται και σε όλη την Ευρώπη. Δυνάμεις του σκοταδισμού προσπαθούν να πάρουν το πάνω χέρι, παραπλανώντας τον κόσμο και τέτοιες δυνάμεις αναδείχθηκαν και χθες στη Μυτιλήνη που προσπάθησαν να καπηλευθούν το πρόβλημα, το πραγματικό πρόβλημα.
Δημοσιογράφος: Μυτιληνιοί ήταν;
Αναπληρωτής Υπουργός: Αυτοί που διαδήλωσαν προφανώς ήταν.
Δημοσιογράφος: Όχι, εννοώ οι δυνάμεις του σκοταδισμού που….
Αναπληρωτής Υπουργός: Όχι, μιλώ γενικότερα για δυνάμεις σκοταδισμού στην Ευρώπη. Δυστυχώς αγγίζουν και τα δικά μας όρια.
Δημοσιογράφος: Γιατί φαίνεται ότι όλη αυτή η ιστορία ουσιαστικά δημιουργήθηκε επειδή κάποιοι έσπειραν ψευδείς πληροφορίες, ότι σήμερα το πρωί θα φύγουν ομαδικά πολλοί πρόσφυγες και θα πάνε πίσω στην Τουρκία.
Αναπληρωτής Υπουργός: Και δεν είναι η πρώτη φορά κύριε Λάμπρου. Πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε μια φήμη ανάμεσα στους μετανάστες ότι κάποιοι μετανάστες σκοτώθηκαν σε ένα ατύχημα και άρχισαν οι διαδηλώσεις. Ψευδείς πληροφορία, ανυπόστατη πληροφορία.
Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά εμείς δικούς μας ανθρώπους στα hot spot δεν έχουμε ώστε αυτούς που διαδίδουν που λειτουργούν το «ράδιο αρβύλα» να τους εντοπίσουμε και να τους απελάσουμε κύριε Υπουργέ; Τι θα κάνουμε δηλαδή; Θα πηγαίνουμε με το σταυρό στο χέρι; Δε γίνεται;
Αναπληρωτής Υπουργός: Όχι, όχι καθόλου δεν πάμε. Ούτε με το σταυρό στο χέρι. Ούτε προσπαθούμε να μοιράσουμε λουλούδια. Εμείς με τον πιο ανθρώπινο τρόπο αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα και το ξέρει όλος ο κόσμος. Με σεβασμό δεχόμαστε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά έχουμε την απαίτηση να σέβονται τους νόμους και τους κανόνες της πολιτείας μας. Όλοι και αυτοί που έρχονται πρέπει να σέβονται και οι άλλοι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να σέβονται και σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε δίκτυα πληροφοριών, που μαθαίνουμε αρκετά πράγματα από αυτούς τους χώρους. Αλλά μη νομίζετε, οι φήμες ξέρετε είναι δύσκολο να εντοπιστούν και ποιός τις διαδίδει και μπορεί να είναι και από ανθρώπους και εντός hotspot και εκτός hotspot. 
Δημοσιογράφος: Μέριμνα τώρα υπάρχει για τα νησιά; Τι σκέφτεστε; Πλέον βλέπουμε ότι ο αριθμός είναι αρκετά μεγάλος και δεν μπορούν να αντέξουν. Σκέφτεστε κάπως να προωθηθούν προς την κεντρική Ελλάδα οι πρόσφυγες από εκεί, ποιες είναι οι σκέψεις και ποιο είναι το σχέδιο; 
Αναπληρωτής Υπουργός:  Στο γενικότερο πλαίσιο στο οποίο αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός χθές, πρέπει παγκόσμια αλλά και ευρωπαϊκά να αλλάξουν τα δεδομένα. Δεν μπορούν οι διαδικασίες ασύλου οι οποίες είχαν εφαρμοστεί κάποτε επί εποχής συμφώνου Βαρσοβίας που έρχονταν τρεις άνθρωποι τον χρόνο να συνεχίσουν να έρχονται, τώρα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επιστροφής ανθρώπων που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας, αλλά και επανεγκατάσταση και μετεγκατάσταση. Δεν μπορεί πολλές χώρες της Ευρώπης να κοροϊδεύουν, ότι δήθεν θα δεχθούν πρόσφυγες και να μην τους δέχονται. Δεν μπορεί να κοροϊδεύουν και να μην δέχονται τις διαδικασίες αλλαγής ασύλου, επειδή αυτούς δεν τους αγγίζει το πρόβλημα και δεν μπορεί να μην δέχονται την μετεγκατάσταση και δεν μπορεί από την προέλευση αυτών των ανθρώπων να κοροϊδεύουν και να λένε δεν δεχόμαστε πίσω τους υπηκόους μας.  
Δημοσιογράφος: Αυτοί λένε ότι θα μας τους στείλουν πίσω Υπουργέ, να γίνει επαναπροώθηση γιατί λέει έχουμε έτοιμα τα hotspot, πριν δέκα μέρες.
Αναπληρωτής Υπουργός:  Αυτό έχει διευκρινιστεί αυτό το θέμα, ήταν μια δήλωση εσωτερικής κατανάλωσης στη Γερμανία και δεν είχε καμία πραγματική υπόσταση και δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Αυτό έχει διευκρινιστεί.
Δημοσιογράφος: Βοήθεια περιμένουμε από κάποιον από το εξωτερικό καθώς μπαίνει ο χειμώνας για το Ανατολικό Αιγαίο και για την Βόρειο Ελλάδα για την ανακούφιση των προσφυγών;
Αναπληρωτής Υπουργός:  Συνεχής είναι η προσπάθεια μας και οι πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και παγκόσμια. Μιλάω για τους ποιο κοντινούς μας στη Ευρωπαϊκή Ενωση, να στείλουν βοήθεια πραγματική και όχι πέντε ειδικούς και δέκα ειδικούς.
Δημοσιογράφος: Όχι λόγια.
Αναπληρωτής Υπουργός:  Ούτε πέντε κουβέρτες και αυτό να το βαφτίζουν διεθνή αλληλεγγύη, όπως έκαναν κάποιες χώρες που στήνουν φράχτες και δίνουν χίλιες κουβέρτες. Με τέτοια ψέματα δεν μπορεί να προχωρήσει η σταθερότητα στην Ευρώπη και διαδίδοντας ψέματα δεν μπορούν να βοηθήσουν κάποιοι στη σταθερότητα και της χώρας μας και της Ευρώπης, γιατί ήμαστε σε ένα γενικότερο περιβάλλον αστάθειας, γύρω γύρω υπάρχει αστάθεια. Η σταθερότητα σε αυτή τη χώρα δεν γίνεται ούτε με υπερβολές  ούτε με κραυγές οι οποίες δεν συντείνουν στη σταθερότητα και στην πραγματική εξεύρεση λύσεων. Για παράδειγμα, η δήλωση του κυρίου Αθανασίου χθες, όχι απλά ερεθίζει, αλλά δηλώνει, τη διαβάζω, την έχω μπροστά μου, «Δηλώνω για μία ακόμα φορά ότι είμαι μέρος, συμπαρίσταμαι στον αγνό αγώνα στη διάσωση της Λέσβου μας». Τέτοιες δηλώσεις μάλλον ρίχνουν λάδι στη φωτιά, δεν συντείνουν στην εξεύρεση ψύχραιμων, σοβαρών λύσεων.
Δημοσιογράφος: Δηλαδή κατηγορείτε τον κύριο Αθανασίου ότι ταυτίζεται με τις ακραίες ξενοφοβικές φωνές του νησιού;
Αναπληρωτής Υπουργός ΠτΠ: Δεν ξέρω αν ο κύριος Αθανασίου προσπαθεί να συμβάλει στην δημιουργία κάποιου μετώπου γαλαζο-μαύρου τύπου Μπαλτάκου, αν ονειρεύεται τέτοια θέματα, είναι όμως σε λάθος κατεύθυνση αυτές οι προσπάθειες. Γιατί από τη μια μεριά ο κύριος Μητσοτάκης στην Έκθεση όπως προχθές ανέφερε ότι είναι αντίθετος σε όποια ρατσιστική ενέργεια και από εκεί και πέρα κάποιοι άλλοι μέσα από το κόμμα του συμβάλλουν με τέτοιες δηλώσεις στην πυροδότηση καταστάσεων. Αυτό δεν είναι ούτε σώφρον, ούτε είναι σωστό στην εξεύρεση λύσεων, σοβαρών λύσεων, πέρα από άναρχες κραυγές, λύσεων τέτοιων που να συντηρούν την ισορροπία και την σταθερότητα στη χώρα μας.
Δημοσιογράφος: Με το Ωραιόκαστρο έχουμε κάποια εξέλιξη γιατί και γενικότερα πάνω στην περιοχή στην Ειδομένη, στη Βόρειο Ελλάδα με τα hot spot;
Αναπληρωτής Υπουργός ΠτΠ: Η κατάσταση είναι πιο σταθερή στη Βόρεια Ελλάδα. Άλλη μία πυροδότηση καταστάσεων από τον Δήμαρχο Ωραιοκάστρου και αυτούς που τον χαϊδεύουν υπήρξε, ευτυχώς επικράτησαν ψυχραιμότερες φωνές εκεί στην περιοχή και ομαλοποιήθηκε η κατάσταση. Εγώ επιμένω ότι η Βόρεια Ελλάδα, ειδικά η περιοχή της Θεσσαλονίκης, η ευρύτερη περιοχή, έχει κρατήσει, έχει αντέξει ένα μεγάλο βάρος του μεταναστευτικού προβλήματος και μπράβο σε αυτούς τους ανθρώπους που με σωφροσύνη και με ψυχραιμία αντιμετωπίζουν τα ζητήματα και ως τώρα και οι κάτοικοι των νησιών μας. Έτσι, αυτές είναι εξαιρέσεις οι ακραίες φωνές που υπερπροβλήθηκαν αυτές τις ημέρες.
Δημοσιογράφος: Είχαν υποσχεθεί στην αρχή που ξέσπασε η προσφυγική κρίση και οι Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα παράσχουν κάποια βοήθεια υλικοτεχνική στην χώρα μας. Το έπραξαν αυτό; Ήσαστε ευχαριστημένοι;
Αναπληρωτής Υπουργός: Για  την ώρα έχουμε  εισπράξει από πολλές κατευθύνσεις πολλά λόγια, λιγότερη υλική βοήθεια. Δυστυχώς ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής βοήθειας πήγε στις ΜΚΟ οι οποίες σε ένα μεγάλο ποσοστό δεν ανταποκρίνονται σε αυτά τα οποία υπόσχονται, όχι σε εμάς αλλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση  που τους έδωσε τα λεφτά. Και εδώ πρέπει να επανεξεταστούν ορισμένα πράγματα, γιατί ως τώρα κάποιοι έλεγαν ότι εμείς δεν είμαστε αποτελεσματικοί βλέποντας ότι το κράτος προχωράει μέσα σε δύσκολες συνθήκες που βρισκόμαστε, αλλά δεν παύει να δίνεται προτεραιότητα σε άλλες δομές. Είναι η ώρα του κράτους, δεν είναι η ώρα των ΜΚΟ.  
Δημοσιογράφος: Βάζετε ένα τεράστιο θέμα. Πόσα χρήματα έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις ΜΚΟ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα;
Αναπληρωτής Υπουργός: Έχει σχεδιαστεί να τους δώσει από ότι θυμάμαι ένα αρκετά μεγάλο ποσό για την ώρα, νομίζω γύρω στα 80 εκατομμύρια έχουν εκταμιευτεί στις ΜΚΟ αν θυμάμαι καλά, αλλά το θέμα  είναι το έργο που έχουν αποδώσει  είναι πολύ μικρό.
Δημοσιογράφος:  Ναι αλλά έλεγχο πού θα κάνει;
Αναπληρωτής Υπουργός: Έλεγχο πρέπει να κάνουν  αυτοί που τους δίνουν τα χρήματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτή είναι η απαίτηση που εκφράζουμε προς την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί εμείς δίνουμε λογαριασμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση τί κάνουμε με τα χρήματα που μας δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να δίνουν και οι διάφορες ΜΚΟ.
Δημοσιογράφος: Αυτό που είπε ο κύριος Βουδούρης  ισχύει ότι τελικά ένας πρόσφυγας εδώ κοστίζει 15.000 ευρώ και τον έχουμε στην σκηνή ενώ είναι 12.000 ευρώ  στην Νορβηγία και τον έχουν στο ξενοδοχείο. Γιατί γίνεται αυτό;
Αναπληρωτής Υπουργός: Μισό λεπτό να σας εξηγήσω, θα μπορούσε να κοστίζει, μηδενικό ποσό για μας εάν τα αναθέταμε όλα στις ΜΚΟ, δεν είναι σωστό αυτό. Το πόσο κοστίζει στην χώρα μας ο κάθε πρόσφυγας, το κράτος δηλαδή έχει σχέση με το τι φτιάχνουμε,  έχει σχέση με το πόσο έργο ανατίθεται  στις ΜΚΟ, δεν έτσι απλό το πράγμα, αυτό πήγε να γίνει ένα σύνθημα, αλλά είναι η μισή αλήθεια.
Δημοσιογράφος: Πάντως ο κύριος Βουδούρης είπε ότι, ποιος τις διαλέγει καταρχάς τις ΜΚΟ γιατί έριξε ευθύνες, άφησε υπονοούμενα ο κύριος Βουδούρης για τον κύριο Μουζάλα, ότι βάζει δικούς του ανθρώπους μέσα. 
Αναπληρωτής Υπουργός: Το έργο που ανατίθεται στις ΜΚΟ ανατίθεται από την  Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτοί τους δίνουν τα χρήματα με διάφορα κριτήρια, εγώ σας είπα και πριν πιστεύω ότι είναι  η ώρα του κράτους. Το κράτος  πρέπει να δείξει όλες του τις δυνατότητες, να εμπλέξει όλες του τις δυνατότητες προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και αυτό έχει γίνει από την αρχή ξέρετε και πολλές ΜΚΟ το επίσης ξαναπεί είναι εμπορικές επιχειρήσεις, όπως υπάρχουν και κάποιες άλλες ΜΚΟ που πραγματικά προσφέρουν ένα ανθρωπιστικό έργο.
Δημοσιογράφος: Εγώ κρατάω ότι έχουν πάρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι ΜΚΟ πάνω από 80 εκατομμύρια και το έργο που έχουν παρουσιάσει είναι πολύ μικρότερο  σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής πλευράς.
Δημοσιογράφος: Και μάλιστα η Ευρωπαϊκή Ένωση, Δήμο, θεωρεί ότι τα 40 εκατομμύρια έχουν κάνει φτερά επίσημα. Να είσαστε καλά, σας ευχαριστούμε πολύ.
Αναπληρωτής Υπουργός: Γεια σας καλημέρα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια