Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Μπαίνετε μέσα στο σπίτι με τα παπούτσια; Δείτε γιατί δεν πρέπει να το κάνετε!


Γυρνώντας κουρασμένοι από τη δουλειά, σίγουρα το τελευταίο πράγμα που σκεφτόμαστε είναι να αφήσουμε τα παπούτσια έξω από την πόρτα. Μήπως όμως θα έπρεπε; Νέα Αμερικανική έρευνα δείχνει πόσα και πόσο επικίνδυνα βακτήρια βάζουμε μέσα στο σπίτι μας με τα παπούτσια από τον δρόμο.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στις Ηνωμένες Πολιτείες έβαλαν δέκα ανθρωπους να φορέσουν ένα νέο ζευγάρι παπούτσια για δύο εβδομάδες. Στη συνέχεια, ο Δρλ. Charles Gerba και οι συνεργάτες του πήραν δείγμα από τη σόλα και το εσωτερικό των παπουτσιών για ανάλυση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Applied and Environmental Microbiology, έδειξαν πως στο παπούτσι υπήρχαν κατά μέσο όρο περίπου 421.000 βακτήριαΜάλιστα, όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί ορισμένα από αυτά είναι και αρκετά επικίνδυνα. Ποια ήταν αυτά;

Το βακτήριο Escherichia coli (E.coli) είναι γνωστό ότι προκαλεί λοιμώξεις του εντερικού και ουροποιητικού συστήματος, μηνιγγίτιδα και διαρροϊκές ασθένειες.
Το βακτήριο Klebsiella, προκαλεί λοιμώξεις στην κυκλοφορία του αίματος και πνευμονία.
Το βακτήριο Serratia ficaria είναι ένα σπάνιο αίτιο λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

Το E. Coli αποδείχτηκε ως το πιο σύνηθες βακτήριο στα παπούτσια. Αυτό υποδηλώνει συχνή επαφή με περιττώματα, που πιθανότατα προέρχεται από δάπεδα σε δημόσιες τουαλέτες (εστιατόρια, μπαρ, σινεμά κλπ) ή επαφή με ζωικά περιττώματα σε εξωτερικούς χώρους.

Μια άλλη έρευνα που έκαναν ειδικοί από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο στις τουαλέτες του Πανεπιστημίου έδειξαν πως μέσα σε μία ώρα από την αποστείρωση, τα μπάνια είχαν γεμίζει ξανά με μικρόβια σχεδόν σε κάθε επιφάνεια.

Μάλιστα, μέχρι το τέλος της ημέρας υπήρχαν 77.000 διαφορετικά στελέχη του βακτηρίου Staphylococcus, το οποίο αποδείχτηκε πως ήταν και το πιο κυρίαρχο. Μάλιστα, αυτά τα βακτήρια είναι τόσο ανθεκτικά, ώστε οι ερευνητές τα εντόπισαν σε ίδιες συγκεντρώσεις ακόμα και μετά από μερικούς μήνες.


Πηγή: healthview.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια