Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η σκοτεινή πλευρά του ίντερνετ!


Το ίντερνετ ή αλλιώς παγκόσμιος ιστός μετράει πάνω από 20 χρόνια ζωής και η παρουσία του είναι καθημερινή στη ζωή μας για διάφορους λόγους. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε δευτερόλεπτο στον πλανήτη στέλνονται πάνω από δύο εκατομμύρια ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mails), γίνονται πάνω από 40.000 αναζητήσεις στη Google και στέλνονται περίπου 6.000 «τιτιβίσματα» μέσω Twitter! Το «ορατό» ίντερνετ περιλαμβάνει πάνω από 4,5 δισεκατομμύρια ιστοσελίδες, με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Τι γίνεται όμως με αυτό που όλοι ακούμε όλο και συχνότερα σήμερα, το «σκοτεινό ίντερνετ» (dark web); Κάθε φορά που ακούμε αυτές τις λέξεις, τις συνδέουμε κατευθείαν με κάτι που είναι παράνομο και ανήθικο. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα;

Πριν απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα καλό είναι να αναζητήσουμε πρώτα απάντηση στο «ποιος έφτιαξε το dark web». Όσοι δεν το γνωρίζεται, ίσως η απάντηση να σας εκπλήξει. Το dark web δημιουργήθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία ήθελε να προστατεύει την ιδιωτικότητα και την ανωνυμία στις επικοινωνίες της μέσα στον ολοένα και αυξανόμενο νέο τρόπο επικοινωνίας: το διαδίκτυο. Ανέθεσε στο Εργαστήριο Ερευνών του Αμερικανικού Ναυτικού (Naval Research Laboratory) με επικεφαλή τον Πωλ Σαϊβερσον να αναπτύξουν ένα σύστημα το οποίο θα είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφηθεί.

Έτσι δημιουργήθηκε το Tor Project, το οποίο αποτελεί ακρωνύμιο του «The Onion Router». Ονομάστηκε «κρεμμύδι» γιατί το μήνυμα έχει τρεις στρώσεις κωδικοποίησης, όπως ακριβώς και ένα κρεμμύδι.

Το Tor Network, όπως μετονομάστηκε το project, επέτρεπε να υπάρχει ανωνυμία στις επικοινωνίες μέσω της κρυπτογράφησης του μεταδιδόμενου μηνύματος. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή, όσο μεγαλύτερο είναι το πλήθος των ανώνυμων χρηστών τόσο περισσότερη ασφάλεια μπορείς να έχεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να «προσφέρουν» σε όλο τον κόσμο αυτό το πρωτόκολλο επικοινωνίας, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια και ανωνυμία για τους ίδιους. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2013 το 94% της χρηματοδότησης του Tor Project προήλθε από την ίδια την αμερικανική κυβέρνηση.

Σήμερα εκτός από τον Tor υπάρχουν και άλλα τέτοιου είδους δίκτυα, τα οποία ονομάζονται dark web και αποτελούν ένα πολύ μικρό κομμάτι του λεγόμενου deep web και χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για διάφορους λόγους, από τους πολύ αθώους μέχρι και για εγκληματικούς σκοπούς. Και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, μια και ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να προστατέψουν την ιδιωτικότητά τους, καθώς ανησυχούν πως οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες μπορούν να παρακολουθούν κάθε τους κίνηση.

Στην ουσία το dark και το deep web είναι οτιδήποτε στο ίντερνετ δεν μπορεί να ανιχνευτεί από τις μηχανές αναζήτησης. Για παράδειγμα οι online τραπεζικές συναλλαγές μας. Στο «σκοτεινό ίντερνετ» φιλοξενούνται πολλές ιστοσελίδες (κανείς δεν ξέρει τον πραγματικό αριθμό των ιστοσελίδων, καθώς δεν είναι ανιχνεύσιμες) με πορνογραφικό περιεχόμενο, με βίντεο κακοποίησης ζώων, με αγορά και πώληση ναρκωτικών και όπλων, με ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, με ιντερνετική τρομοκρατία και συμβόλαια θανάτου.

Το 2013 το FBI έκλεισε ιστοσελίδα αγοράς και πώλησης ναρκωτικών, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2011 και υπολογίζεται ότι τα κέρδη της κυμαίνονται στα 1,2 δις δολάρια! Το 2015 κατέβασε ιστοσελίδα παιδικής πορνογραφίας που είχε 215.000 συνδρομητές!

Παρ’ όλα αυτά όμως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μόνο το 3,4% των χρηστών  χρησιμοποιούν αυτές τις λεγόμενες «κρυφές υπηρεσίες» για δόλιους και εγκληματικούς σκοπούς. Οι περισσότεροι από τους χρήστες χρησιμοποιούν το dark web προκειμένου να διατηρήσουν την ιδιωτικότητα και την ανωνυμία τους.

Πως αλήθεια μπορείς να αποτρέψεις τους εγκληματίες να χρησιμοποιούν αυτές τις υπηρεσίες και παράλληλα να επιτρέπεις στους νομοταγείς πολίτες να προστατεύουν την ιδιωτικότητά τους; Δεν μπορείς. Και σύμφωνα με τους υποστηρικτές της συνέχισης ύπαρξης του dark web: το ίντερνετ είναι αντικατοπτρισμός της κοινωνίας μας. Και στον υπαρκτό κόσμο εκτός από τους νομοταγείς υπάρχουν και κάποιοι παρανομούντες.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω το ντοκυμαντέρ του BBC, το οποίο εξετάζει την ιστορία του ίντερνετ και της ανάπτυξης του dark web.



Inside the Dark Web | BBC Horizon (greek subs) από polynikos12

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια