Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Από τη "σεισάχθεια" στο… "σπεύσατε να ρυθμίσετε"

Αυξημένη είναι τελευταία η προσέλευση των δανειοληπτών για τη ρύθμιση των δανείων τους στις τράπεζες, σηματοδοτώντας το τέλος μιας "ψυχροπολεμικής" περιόδου για
τις δύο πλευρές. Η αλλαγή τάσης "σφραγίζει" και το τέλος του μύθου της σεισάχθειας που καλλιεργούσε άλλοτε η κυβέρνηση, η οποία τώρα προσπαθεί να χτίσει γενικότερα μία κουλτούρα πληρωμών.

Πρόκειται για τη στιγμή που για όλες τις πλευρές "γυρίζει ο διακόπτης". Οι τράπεζες καταλαβαίνουν ότι πρέπει να καθίσουν, - και πλέον το κάνουν -, να μιλήσουν με τον πελάτη που αντιμετωπίζει πρόβλημα και να βρουν μαζί την κατάλληλη λύση. Οι εποχές των ρυθμίσεων - "πακέτων" που ο πελάτης με οικονομική δυσχέρεια έπρεπε να αποδεχτεί, έστω και αν αποδεδειγμένα τον οδηγούσαν σε νέο αδιέξοδο, απέτυχαν για δανειολήπτες και τράπεζες, με βαρύ τίμημα τα 108 δισ. ευρώ των "κόκκινων" δανείων.

Οι δανειολήπτες, ύστερα από μια μακρά περίοδο στην οποία έζησαν το μύθο της σεισάχθειας, - κάποιοι αφελώς πιστεύοντας ότι η μαζική κρίση σβήνει και μαζικά τα χρέη και κάποιοι άλλοι τηρώντας εκ πεποιθήσεως το "οι ωραίοι έχουν χρέη" -, προσγειώνονται και αυτοί στα νέα δεδομένα. Δεδομένα που περιλαμβάνουν πλέον ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο και αυστηρά οριοθετημένη προστασία μόνο για τους πλέον αδύναμους, τις τράπεζες ανοιχτές σε διάλογο για να συζητήσουν ρυθμίσεις και λύσεις και τον κίνδυνο, αν χάσουν σήμερα την ευκαιρία, να βρεθούν αργότερα "παρίες" του οικονομικού συστήματος όταν η Οικονομία περάσει στον ανοδικό της κύκλο.

Όσο για την κυβέρνηση, η σημαία του "Δεν πληρώνω", όπως και του οριζόντιου "κουρέματος" χρεών, αποτελεί πια μακρινό παρελθόν. Τώρα, ο στόχος είναι να αποκατασταθεί μία κουλτούρα πληρωμών που θα γεμίσει και τα ταμεία του κράτους, κάθε δίχτυ προστασίας να λειτουργεί μόνο για τους πλέον ευάλωτους, και όλοι να γνωρίζουν τους κινδύνους από την αθέτηση πληρωμών, αλλά και από την καταχρηστική χρήση των προστατευτικών νόμων.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η δημιουργία των Κέντρων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών που σχεδιάζει να λειτουργήσει η κυβέρνηση προς τα τέλη του χρόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα πρόκειται για 30 τέτοια Κέντρα, εκ των οποίων: 3 στην Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών, 2 στην Περιφερειακή Ενότητα Βόρειου Τομέα Αθηνών, 2 στην Περιφερειακή Ενότητα Νότιου Τομέα Αθηνών, από 1 στις Περιφερειακές Ενότητες Δυτικού Τομέα Αθηνών και Ανατολικής Αττικής, 1 στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς, 3 στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και από 1 στις Περιφερειακές Ενότητες Έβρου, Καβάλας, Ημαθίας, Σερρών, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Λάρισας, Μαγνησίας, Εύβοιας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Χανίων.

Το κάθε Κ.Ε.Υ.Δ. θα στελεχώνεται από 2 δημοσίους υπαλλήλους (με απόσπαση ή μετάταξη) και 4 συμβασιούχους υπαλλήλους (με σύμβαση ορισμένου χρόνου μέσω ΑΣΕΠ), εκ των οποίων οι 2 είναι θα είναι νομικοί και οι 2 οικονομολόγοι. Στόχος θα είναι η έγκυρη ενημέρωση των δανειοληπτών για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, καθώς διαπιστώνεται ότι "πολλοί έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης από άτομα που δεν γνωρίζουν τους νόμους".

Πλέον, η κυβέρνηση όπως και οι τράπεζες επισημαίνουν στους δανειολήπτες τους κινδύνους σε περίπτωση μη πληρωμής ληξιπρόθεσμης οφειλής.

Οι κίνδυνοι αυτοί ξεκινούν από την έναρξη δικαστικών ενεργειών σε βάρος του δανειολήπτη για την είσπραξη της οφειλής και φτάνουν μέχρι την καταχώρησή του στα αρχεία της ΤΕΙΡΑΣΙΑΣ Α.Ε. και τον αποκλεισμό του από τη χορήγηση νέων τραπεζικών προϊόντων στο μέλλον, την τελική επιβάρυνση της αρχικής οφειλής του και τον κίνδυνο απώλειας της περιουσίας του.

Και αυτό διότι αν το δάνειο μεταφερθεί σε οριστική καθυστέρηση και καταγγελθεί, η οφειλή θα είναι άμεσα απαιτητή και θα επιβαρύνεται με τόκους υπερημερίας στο σύνολό της, χρεώνοντας περαιτέρω τον δανειολήπτη. Παράλληλα, η τράπεζα θα ξεκινήσει δικαστικές ενέργειες που επιβαρύνουν με επιπλέον κόστος την οφειλή και μπορεί να οδηγήσουν σε ρευστοποίηση των εξασφαλίσεων του δανειολήπτη και του εγγυητή του.

Τους ίδιους κινδύνους παρουσιάζει και μία εσπευσμένη ένταξη στο νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ή στον Πτωχευτικό Κώδικα για τους δανειολήπτες που έχουν εμπορική δραστηριότητα και για το λόγο αυτό οι τράπεζες συνιστούν στους δανειολήπτες να επικοινωνούν μαζί τους πριν από μία τέτοια επιλογή.



της Νένας Μαλλιάρα
capital.gr
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια