Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αμερική: απαγόρευση πολλών αντιβακτηριδιακών σαπουνιών και αφρόλουτρων


Συγκεκριμένα συστατικά που είναι κοινά σε αντιβακτηριδιακά σαπούνια και αφρόλουτρα δεν επιτρέπονται στην Αμερική, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Η Υπηρεσία προχώρησε σε αυτήν την απόφαση, καθώς τα συγκεκριμένα συστατικά, μεταξύ των οποίων η τρικλοζάνη και η τρικλοκαρβάνη, έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ασφάλειά τους. Τα συστατικά αυτά μάλιστα έχουν συνδεθεί με ορμονικές διαταραχές, βακτηριακή αντίσταση και ενδεχομένως ακόμη και καρκίνο του ήπατος.

Παράλληλα η FDA τονίζει ότι οι εταιρείες δεν θα μπορούν πλέον να πωλούν αντισηπτικά προϊόντα για πλύσιμο των χεριών και του σώματος με αυτά τα 19 συστατικά διότι δεν παρείχαν επαρκή στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.

Επιπλέον, δεν απέδειξαν ούτε ότι είναι πιο αποτελεσματικά από το πλύσιμο με απλό σαπούνι και νερό όσον αφορά την πρόληψη των ασθενειών και την αποτροπή εξάπλωσης των λοιμώξεων.

Η FDA επισημαίνει στην απόφασή της, η οποία είναι η τελική γνωμοδότησή της επί του θέματος, ότι η απαγόρευση αφορά τα αντισηπτικά, αντιβακτηριακά προϊόντα πλυσίματος που προορίζονται για χρήση με νερό και ξεβγάζονται στη συνέχεια.

Αντιθέτως, δεν αφορά τα αντισηπτικά πανάκια και τα τζελ καθαρισμού των χεριών, ούτε τα αντισηπτικά που χρησιμοποιούνται στους χώρους υγειονομικής περίθαλψης.

«Οι καταναλωτές μπορούν να θεωρούν ότι η πλύση με τα αντιβακτηριακά σαπούνια είναι πιο αποτελεσματική στην πρόληψη της εξάπλωσης των μικροβίων, αλλά δεν έχουμε επιστημονικές αποδείξεις ότι είναι καλύτερα από απλό σαπούνι και νερό» δήλωσε η Δρ Janet Woodcock, διευθύντρια του Κέντρου της FDA για την Αξιολόγηση και Έρευνα των φαρμάκων (CDER). Στην πραγματικότητα, επισημαίνει η Δρ Woodcock, ορισμένα δεδομένα δείχνουν ότι τα αντιβακτηριακά συστατικά μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό μετά από μακροπρόθεσμη χρήση.



Πηγή: health.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια