Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Έκτακτο δελτίο καιρού: Χαλάζι, βροχές, καταιγίδες και στην Αττική (οδηγίες)

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Χαλάζι και καταιγίδες και στην Αττική (οδηγίεςΡαγδαία επιδείνωση του καιρού θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες της Τρίτης καθώς κατά περιόδους θα σημειωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους (6-7 Μποφόρ) και πτώση της θερμοκρασίας.
Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), ο καιρός θα μεταβληθεί από τις πρωινές ώρες της Τρίτης. Η επιδείνωση θα ξεκινήσει από τα δυτικά με κατά περιόδους ισχυρές βροχές και καταιγίδες .

Τα καιρικά φαινόμενα θα πλήξουν

1. Την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016: τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η Δυτική Στερεά, ηΔυτική Πελοπόννησος και σταδιακά μέχρι το τέλος της ημέρας η Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, η Ανατολική Πελοπόννησος, η Ανατολική Στερεά και η Θεσσαλία.

Αναλυτικότερα προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά και βόρεια και κατά τη διάρκεια της ημέρας στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα και το Δυτικό Αιγαίο. Τα φαινόμενα τις πρωινές ώρες στην Ήπειρο, το Ιόνιο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο και βαθμιαία μετά το μεσημέρι στην υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα, τηΘεσσαλία, την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία (συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης) και την Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρά και θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους. Εξαίρεση, θα παρουσιάσουν τα νησιά τουΚεντρικού, Νότιου και Ανατολικού Αιγαίου, καθώς επίσης και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπου θα επικρατήσουν νεφώσεις με τοπικές βροχές μετά το απόγευμα στιςΚυκλάδες και τη Δυτική Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και τις μεσημεριανές ώρες πρόσκαιρα στο Κεντρικό Ιόνιο σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ, ενώ εξαίρεση θα παρουσιάσει το Νοτιανατολικό Αιγαίο όπου θα πνέουν ασθενείς άνεμοι. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και δεν θα ξεπεράσει τους 24 βαθμούς στα δυτικά και βόρεια και τους 27-29 βαθμούς Κελσίου στα υπόλοιπα τμήματα της χώρας.
2. Την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016: όλες οι προαναφερθείσες περιοχές κατά διαστήματα και κυρίως η Ανατολική Ηπειρωτική Χώρα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής).
Αναλυτικότερα, θα συνεχιστούν οι βροχές κυρίως στα κεντρικά και βόρεια τμήματα, με κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα σε Κεντρική και Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), Κεντρική Μακεδονία (συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης τις πρώτες πρωινές ώρες) και συγκεκριμένα τη Χαλκιδική. Πρόσκαιρη βελτίωση στα δυτικά, με βροχές και καταιγίδες μετά το μεσημέρι, όπου μετά το απόγευμα θα ενταθούν στο Ιόνιο και τα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις έως μέτριοι 4-5 μποφόρ και στο Βόρειο Αιγαίο από ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο, περισσότερο αισθητή στηΒόρεια Κρήτη.
Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016.

Οδηγίες

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων και καταιγίδων:
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
 Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

cnn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια