Μεταναστευτικό: Ευρωπαϊκό μηχανισμό για τις επιστροφές ζητούν Μουζάλας-Τόσκας

Τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών ως σημαντικού εργαλείου για την ουσιαστική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος επεσήμαναν στον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, οι αναπληρωτές υπουργοί Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Οι έλληνες υπουργοί ζήτησαν την υποστήριξη της γαλλικής κυβέρνησης σε προσωπικό και τεχνογνωσία αναφορικά με θέματα ασύλου, προκειμένου να επιταχυνθούν οι επιστροφές των μεταναστών από την Ελλάδα προς την Τουρκία, αίτημα έγινε δεκτό από τον Γάλλο υπουργό, στη μεταξύ τους συνάντηση στο Παρίσι.
Οι κ.κ. Μουζάλας και Τόσκας αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα βελτίωσης του μηχανισμού του Δουβλίνου, ώστε να υπάρξει δίκαιος επιμερισμός ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, ώστε να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα οι χώρες πρώτης υποδοχής.
Οι δύο υπουργοί μετέφεραν τις ευχαριστίες της ελληνικής κυβέρνησης για τη βοήθεια που προσφέρει η Γαλλία, η οποία, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, είναι η χώρα που έχει δεχθεί τους περισσότερους πρόσφυγες από την Ελλάδα, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος μετεγκατάστασης, συμμετέχει ενεργά με εξειδικευμένο προσωπικό στις επιχειρήσεις της Frontex και του Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης Ασύλου (EASO) στην Ελλάδα και σύντομα αναμένεται να αποστείλει επιπλέον 170 άτομα για να στελεχώσουν τη μελλοντική ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή-ακτοφυλακή.

Στη συνάντηση, που έγινε στο πλαίσιο των διπλωματικών επαφών της ελληνικής κυβέρνησης με Ευρωπαίους εταίρους για το προσφυγικό, υπογραμμίστηκε η σημασία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. Τέλος, και οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την επιθυμία τους για περαιτέρω ενίσχυση της αστυνομικής συνεργασίας, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


cnn.gr
.