Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ένστολοι κατά κυβέρνησης για τα μισθολογικά: Θα γίνουμε ο εφιάλτης σας

Χάπενινγκ, ακτιβιστικές ενέργειες, μίγμα τοπικών και πανελλαδικών κινητοποιήσεων σε καθημερινή βάση, ραντεβού με το… Μαξίμου, επίδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας στον
Πρόεδρο της Βουλής, μηνύσεις-αγωγές στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη σε περίπτωση που δεν εκτελέσει την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, ακόμη και σύλληψη του στο πλαίσιο του αυτοφώρου (δεν καλύπτεται από βουλευτική ασυλία), είναι ιεραρχικά, τα βήματα κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων που θα θέσουν σε εφαρμογή τα συνδικαλιστικά σωματεία αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών, αντιδρώντας στις καθυστερήσεις, παλινωδίες της κυβέρνησης στην τήρηση των δικαστικών αποφάσεων και τις επερχόμενες, ερήμην τους, μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια.
Η έσχατη μορφή αντίδρασης θα είναι η προσφυγή τους στα Πρωτοδικεία, τα οποία εντός 15 ημερών θα πρέπει να εκδώσουν διαταγές κατάσχεσης περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου.Συνδικαλιστές των Σωμάτων Ασφαλείας αναφέρουν ενδεικτικά πως η απόφαση του ΣτΕ για επιστροφή στους μισθούς που λάμβαναν το καλοκαίρι του 2012 έχει κοινοποιηθεί στα Πρωτοδικεία. Μπορούν να απευθυνθούν στο αρμόδιο υπουργείο και να λάβουν αναλυτικά τον προϋπολογισμό των χρημάτων που τους οφείλονται από τις περικοπές που είχαν γίνει στους μισθούς τους και στη συνέχεια με την διαταγή να προβούν σε κατασχέσεις δημόσιου υλικού. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει, πριν από χρόνια, από καθαριστές του Δήμου Πειραιά, οι οποίοι αφαιρούσαν είδη γραφείου μέσα από το δημαρχείο.
«Οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να τηρούνται, αν ένας πολίτης δεν το κάνει, θα πάει αστυνομικός και θα τον συλλάβει με την αυτόφωρη διαδικασία, για να πληρώσει και αν δεν το κάνει να πάει και φυλακή. Όχι όταν ένας πολίτης κερδίζει μία απόφαση το κράτος σφυρίζει ανέμελα και όταν το κράτος προσφεύγει και δικαιώνεται πάει και κάνει πλειστηριασμούς. Τόσα χρόνια μνημόνια δεν έχουμε δει κάτι καλύτερο, μόνο λουκέτα» δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Γρηγόρης Γερακαράκος. Στη συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων στη Θεσσαλονίκη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μηνύσεων ακόμη και «να πάρουν αυτόφωρο τον κ. Χουλιαράκη», στην περίπτωση που δεν εκτελέσει την απόφαση του ΣτΕ.  Παράλληλα οι συνδικαλιστές των σωμάτων ασφαλείας έχουν απευθυνθεί σε άλλα εργατικά συνδικάτα προκειμένου να αγωνιστούν μαζί για τα κοινά τους προβλήματα καθώς «η εποχή του ‘καναπέ’ και των συνδικαλιστών μόνο έχει τελειώσει ανεπιστρεπτί».

«Θα γίνουμε ο εφιάλτης τους»

Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, εκφράζοντας μία μεγάλη μερίδα των ένστολων συναδέλφων του, δείχνει την δυσαρέσκειά τους και εξηγεί:
«Η υποκρισία στην Ελλάδα περισσεύει. Η σημερινή κυβέρνηση  πριν ένα χρόνο, πριν γίνει κυβέρνηση, μας έλεγε τα αντίθετα από αυτά που θέλει να πράξει σήμερα, όσον αφορά για τις αποφάσεις του ΣτΕ έλεγε ότι από κάθε κυβέρνηση πρέπει να είναι σεβαστές και άμεσα εφαρμοστέες. Τώρα από τον θώκο της κυβέρνησης λέει ότι φέρνει καινούργια πρόταση για τα ειδικά μισθολόγια κάτι που δεν αναφέρεται καθόλου στην απόφαση του ΣτΕ. Το ίδιο το είδαμε και στην αναδιοργάνωση της αστυνομίας, ενώ εκεί που η προηγούμενη κυβέρνηση έφερε έναν νόμο, του Δένδια, τον 4249, τότε με λόγια μέσα στη Βουλή και με πράξεις, θυμηθείτε όταν έκλεισε το ΑΤ Ακροπόλεως την αντίδρασή τους, έλεγε ότι ήταν ένας κατάπτυστος νόμος που είναι εναντίον της ασφάλειας του πολίτη, σήμερα κάνει ακριβώς το αντίθετο».
Συνεχίζοντας τις δηλώσεις τους αναφέρεται και στην μορφή των αντιδράσεων ως εξής: « Εμείς οι αστυνομικοί έχουμε πάρει μία απόφαση πλέον δεν πάει άλλο η κοροϊδία, δεν θα μας κοροϊδεύει κανένας. Ευελπιστούμε ότι η κυβέρνηση θα τραβήξει τον δρόμο αυτόν που ορίζει η δημοκρατία, οι δικαστικές αποφάσεις να εκτελούνται από εκεί και πέρα εάν τραβήξει κάποιον άλλο δρόμο τότε θα είμαστε καθημερινά ο εφιάλτης. Ο εφιάλτης στον δρόμο κάτω στον αγώνα. Ο αγώνας ο δικός μας επειδή το έχουμε καταλάβει και είναι θέμα επιβίωσης για εμάς και τις οικογένειές μας, θα είναι πολύ σκληρός. Θα είναι ένας αγώνας με μίγμα μεμονωμένων κινητοποιήσεων και μίγμα πανελλαδικών και φυσικά θα καλέσουμε τον κόσμο να είναι δίπλα μας, διότι ο κόσμος και ο αστυνομικός είναι και οι δύο πολίτες και υφίστανται εδώ και τόσα χρόνια, μέτρα-μέτρα, εφορία-εφορία και τελικά δεν βλέπουμε να πηγαίνει κάτι προς το καλύτερο. Αυτό το βλέπουμε και στη δουλειά μας, αδυνατεί καθημερινά η ασφάλεια στον απλό πολίτη, με όλα αυτά που γίνονται, γιατί δεν είναι μόνο τα οικονομικά μέτρα, είναι εργασιακά, είναι θεσμικά, τα οποία δεν είναι συντεχνιακά. Οι δικές μας προτάσεις είναι υπέρ της ασφάλειας του πολίτη. Σε μία δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα μέσα από μία οικονομική κρίση να ξέρετε ότι το έγκλημα είναι κατά ζωής και όχι όπως παλαιότερα το οικονομικό έγκλημα».

«Έμειναν στις υποσχέσεις»

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Γιάννης Κατσιαμάκας τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει τίποτα από εκείνα που τους είχε υποσχεθεί ως αντιπολίτευση και προσθέτει: «Πέρα των κινητοποιήσεων που θα ενταθούν το προσεχές χρονικό διάστημα θα εξετάσουμε όλες τις δυνατότητες που παρέχει το δικαϊκό μας σύστημα. Εάν  έχουμε τη δυνατότητα για να υποβάλλουμε μηνύσεις, αν αυτό μεταφράζεται και σε αγωγές, θα γίνει και αυτό, είτε κατά υπουργών, είτε κατά οποιουδήποτε προσώπου εμπλέκεται σε αυτή την υπόθεση μη υλοποίησης της απόφασης του ΣτΕ». 
Είναι ενδεικτικό πως κάποιοι ένστολοι κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσής τους στη Θεσσαλονίκη, θέλοντας να επισημάνουν αυτή την ανακολουθία λόγων και πράξεων, φορούσαν πλαστικές μύτες... Πινόκιο!      
          Ο κ. Κατσιαμάκας αριθμεί τα θέματα για τα οποία είχαν λάβει υποσχέσεις υλοποίησης από την κυβέρνηση: «Η διαμαρτυρία μας στη Θεσσαλονίκη δεν θα είχε κανένα νόημα αν η σημερινή κυβέρνηση είχε υλοποιήσει έστω  και τα μισά από αυτά που είχε υποσχεθεί ως αντιπολίτευση πριν το 2014. Αναφέρομαι ξεκινώντας από τα ειδικά μισθολόγια που είχε υποσχεθεί ότι θα επαναφέρει άμεσα στα επίπεδα του 2012 υλοποιώντας την απόφαση του ΣτΕ που επέβαλε τα μισθολόγιά μας επανέλθουν στο σύνολό τους όπως ήταν το 2012. Θυμίζω μάλιστα ότι ο σημερινός υπουργός Εθνικής Άμυνας ως αρχηγός των Ανεξαρτήτων Ελλήνων προεκλογικά το 2015 δήλωνε ότι δεν θα συμμετείχε  σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα ανεξαρτήτως ποιο κόμμα θα ήταν πρώτο εάν αυτό δεν είχε ως προϋπόθεση την υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ σε απόλυτο βαθμό. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη και τώρα που έχουμε την καινούργια απόφαση του ΣτΕ με το οποίο κυρήσσεται και αντισυνταγματικός και ο νόμος 4307 που μας αποδίδονταν κατά το ήμισυ τα ποσά που μας είχαν παρακρατηθεί κάνει ότι δεν γνωρίζει τίποτα για την απόφαση, κωφεύει και αντ’ αυτού ετοιμάζει ερήμην μας νέο μισθολόγιο προκειμένου να παρακάμψει την απόφαση και να μην την υλοποιήσει με το πρόσχημα ότι είναι προαπαιτούμενο του μνημονίου. Εμείς αυτό δεν το δεχόμαστε. Με κανέναν τρόπο δεν θα δεχθούμε ένα νέο μισθολόγιο κάθε άλλο παρά υπέρ μας θα είναι αντίθετα θα επιφέρει και νέες μειώσεις όπως όλα δείχνουν και θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους μέχρι να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική. Είχαν υποσχεθεί ότι θα αναγνωρίσουν το επάγγελμά μας ως επικίνδυνο, μέχρι στιγμής δεν έχουν πράξει τίποτα, περαιτέρω μας είχαν υποσχεθεί ότι το επικουρικό μας ταμείο το ΤΕΑΠΑΣΑ, θα καταργήσουν τον νόμο Βρούτση που μας κατέτασσε υποχρεωτικά στο ΕΤΕΑ και αντ’ αυτού όχι μόνο δεν το κατήργησαν αλλά κατήργησαν και τη διάταξη που μας έδινε το δικαίωμα να συστήσουμε επαγγελματικό ταμείο και έτσι υποχρεωτικά μας ενέταξαν στο ΕΤΕΑ παίρνοντας ως ‘προίκα’ και τα 230 εκατομμύρια που είχε αποθεματικό το ταμείο μας. Όσον αφορά τα συνταξιοδοτικά μας δεν έχει υλοποιηθεί καμία δέσμευση, όχι μόνο δεν αναγνώρισαν το επάγγελμά μας ως επικίνδυνο, ούτε καν την ιδιαιτερότητα που έχει δεν την αναγνώρισαν με τον συνταξιοδοτικό νόμο που έφεραν αφού μας ενέταξαν και εμάς  στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και δεν δέχθηκαν ούτε το αίτημά μας τουλάχιστον οι συντάξεις να υπολογίζονται να εκδίδονται όπως μέχρι σήμερα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ως εργαζόμενοι στον φθηνό πυρήνα του δημόσιου τομέα όπως έχει γίνει για άλλες κατηγορίες, όπως τους δημάρχους, τους βουλευτές και λοιπά. Έχουμε δώσει εντολή στους νομικούς συμβούλους και των δύο ομοσπονδιών να εξετάσουν και το ενδεχόμενο εάν υπάρχει παράβαση ποινική για μη συμμόρφωση σε δικαστική απόφαση και αν υπάρξει τέτοιο ενδεχόμενο θα προβούμε βεβαίως και σε μηνύσεις αν δεν υλοποιηθεί η απόφαση από όσους έχουν την ευθύνη να την υλοποιήσουν και δεν το πράττουν μέχρι τώρα, δηλαδή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης».

Παναγιώτης Σπυρόπουλος - thetoc.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια