Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κομφούζιο στην ΕΛ.ΑΣ. για τα διαβατήρια με σφραγίδα «Μακεδονία»

Σουρεαλιστική κατάσταση με διαφορετικές εντολές και έντονο παρασκήνιο
Σουρεαλιστική κατάσταση με το ζήτημα του σφραγίσματος ή μη των διαβατηρίων ταξιδιωτών από τα Σκόπια, ύστερα από νεώτερη απόφαση την Τρίτη, που επαναφέρει παλαιότερη διαταγή ώστε να μην σφραγίζονται από την ΕΛ.ΑΣ. τα ταξιδιωτικά έγγραφα από την ΠΓΔΜ!

Κι όλα αυτά ενώ υπήρχε προ διημέρου ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών με το οποίο δικαιολογούσε την περί του αντιθέτου απόφαση. Με έναν κύκλο διαρκώς ανακαλούμενων αποφάσεων εντός λίγων ημερών που αποδίδονται σ έντονο εσωκυβερνητικό παρασκήνιο.

Προ μερικών ημερών λοιπόν έγινε γνωστό ότι με έγγραφό της στις 2 Σεπτεμβρίου του 2016 η αρμόδια υπηρεσία για τον έλεγχο των συνόρων της ΕΛ.ΑΣ. ζητούσε να επανέλθει το καθεστώς των σφραγίδων στα διαβατήρια που έφεραν την σφραγίδα «Μακεδονία» από την ΠΓΔΜ. Κι αυτό αποδόθηκε σαν έμμεση αναγνώριση του ονόματος των Σκοπίων. Υπενθυμίζεται ότι με προηγούμενη εντολή του Υπουργείου Εξωτερικών, ύστερα από πρωτοβουλία του υπουργού κ Νίκου Κοτζιά, είχε δώσει οδηγία για τη σφραγίδα σε λευκό χαρτάκι κι όχι στο διαβατήριο των ταξιδιωτών από τα Σκόπια.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν όλο αυτό το διάστημα πολύ έντονες διαμαρτυρίες από τις εκτός Σέγκεν χώρες, γιατί «το λευκό χαρτί με τη σφραγίδα χανόταν από πολλούς πολίτες και συνεπώς οι χώρες αυτές δεν γνώριζαν ποιοι και πότε πέρναγαν από τα ελληνο-σκοπιανά σύνορα. Όλες οι χώρες επικαλέστηκαν λόγους ασφαλείας .

Παράλληλα υπήρχαν διαμαρτυρίες ότι η διαδικασία με το «λευκό χαρτί κα την σφραγίδα» δημιουργούσε καθυστερήσεις. Ετσι το ΥΠΕΞ φέρεται να επανήλθε στις 2 Σεπτεμβρίου στο προηγούμενος καθεστώς με τις σφραγίδες στα διαβατήρια.

Όταν δημιουργήθηκε ο θόρυβος το ΥΠΕΞ προχώρησε σε ανακοίνωση ότι «η σχετική διαδικασία καθορίζεται από πρακτικούς λόγους που σχετίζονται με την προστασία των συμφερόντων της χώρας, όπως είναι θέματα ασφάλειας, καταπολέμηση τρομοκρατίας, προσέλκυση τουριστών από τρίτες χώρες και διευκόλυνση διελεύσεων διεθνών μεταφορέων από το ελληνικό έδαφος». Και συνεπώς ότι δεν υπήρχε θέμα έμμεσης αναγνώρισης του κράτους των Σκοπίων.

Όμως ενώ το θέμα φέρεται να έκλεινε με έγγραφο που εστάλη χθες Δευτέρα - με αριθμό πρωτοκόλλου 1588/16/1719414 ανακαλείται η απόφαση της 2ας Σεπτεμβρίου κι επιστρέφει το παλιό καθεστώς με την σφραγίδα σε λευκό χαρτί, προκαλώντας πλήθος νέων ερωτημάτων για τις σκοπιμότητες αυτών των αλληλοαναιρούμενων ενεργειών…



Βασίλης Λαμπρόπουλος
ΒΗΜΑ
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια