«Υπόθεση ενός Λαού και όχι ενός Υπουργού η υπόθεση της Εκκλησίας» - Αυστηρή απάντηση Ιερώνυμου στον Φίλη

Ανοιχτή πλέον είναι η σύγκρουση μεταξύ της Εκκλησίας και του Νίκου Φίλη. Σε νέα επιστολή του την Παρασκευή προς τον υπουργό Παιδείας ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος
επισημαίνει πως «η υπόθεση της Εκκλησίας είναι υπόθεση ενός Λαού και όχι βεβαίως ενός Υπουργού».
Απευθυνόμενος ουσιαστικά προς τον υπουργό, ο αρχιεπίσκοπος αναφέρει ότι είναι «ιδεοληπτικές (σ.σ υπογραμμίζεται στην επιστολή) οι ερμηνείες ότι η Εκκλησία έχει συμβάλλει στην ηθική έκπτωση της κοινωνίας», προσθέτοντας πως «είναι αβάσιμες και πλασματικές οι επικρίσεις των οποιονδήποτε πολεμίων της εκκλησίας ότι δήθεν η εκκλησία συνεργάστηκε με την δικτατορία». Κάνει δε λόγο για παραβίαση θεμελιωδών διατάξεων του Συντάγματος με τις αλλαγές που προωθεί ο Νίκος Φίλης στο μάθημα των θρησκευτικών.
«Ο επίσημος ρόλος της Εκκλησίας στην περίοδο της Δικτατορίας ήταν συνεπής και αδιάβλητος για την αποστολή της, γι' αυτό αποκλείει πλήρως τις οποιεσδήποτε ιδεοληπτικές ερμηείες των οποιωνδήποτε επικριτών ή πολεμίων της» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ιερώνυμος, παραθέτοντας πέντε σχετικά επιχειρήματα της Εκκλησίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης με πρόσφατες δηλώσεις του επιτέθηκε ευθέως στην Εκκλησία κατηγορώντας την ότι έχει συμβάλει στην ηθική έκπτωση της κοινωνίας και αμφισβήτησε το έργο της, αφήνοντας αιχμές για τον ρόλο που έπαιξε στην επταετή χούντα και την Κατοχή. Χθες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση τόμο που εκδόθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος, με τίτλο «Μνήμες και Μαρτυρίες από το ’40 και την Κατοχή», ζητώντας να ενημερωθούν οι βουλευτές, με αποτέλεσμα ο υπουργός Παιδείας να ανασκευάσει τις δηλώσεις του.
Ακολουθεί η σημερινή επιστολή του αρχιεπισκόπου Αθηνών:

kathimerini.gr