Γιατί τελικά πρέπει να συνδυάζουμε το κόκκινο κρέας με το κόκκινο κρασί;


Μέχρι τώρα αποτελούσε απαράβατο κανόνα για κάθε γευσιγνώστη η συνοδεία μίας καλοψημένης μπριζόλας με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.

Τώρα έρχεται και η επιστήμη να το επιβεβαιώσει! Οι τανίνες που περιέχουν τα κόκκινα και τα μαύρα σταφύλια, οι οποίες ευθύνονται για τη στυφή γεύση του κόκκινου κρασιού, μειώνουν την αίσθηση λιπαρότητας τροφών, όπως η μπριζόλα και τα άλλα κόκκινα κρέατα (λουκάνικα, παϊδάκια κλπ.). Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί «καθαρίζει» το στόμα, το αναζωογονεί και περιορίζει τη λιγωτική γεύση που προκαλεί το λίπος.

Το σημαντικότερο όφελος όμως που αποκομίζει κάποιος από τον συνδυασμό κόκκινου κρέατος και κόκκινου κρασιού είναι η εξουδετέρωση των βλαβερών ουσιών που σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ υποστηρίζουν ότι, αν πίνουμε κόκκινο κρασί μαζί με τη μπριζόλα μας, περιορίζουμε σημαντικά τις πιθανότητας να εμφανίσουμε καρκίνο. Το κόκκινο κρασί «ακυρώνει» τις βλαβερές ουσίες που παράγονται στο στομάχι κατά τη διάσπαση του κόκκινου κρέατος.

Σε πειράματα που έκαναν, οι ερευνητές χώρισαν τρωκτικά σε δύο ομάδες και στη συνέχεια χορήγησαν στην πρώτη σκέτο κόκκινο κρέας και στη δεύτερη κόκκινο κρέας εμποτισμένο με κόκκινο κρασί. Η προσθήκη κρασιού μείωνε σημαντικά τα επίπεδα δύο τοξικών χημικών ουσιών που απελευθερώνονταν από το κρέας κατά την πέψη.

Η θετική επίδραση του κόκκινου κρασιού οφείλεται πιθανά στις πολυφαινόλες, τις ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που αποτρέπουν την καταστροφή των κυττάρων.


Πηγή: onmed.gr