Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ποιοι βάζουν βόμβες σε επιχειρηματίες

Η κατοικία στην Πεντέλη όπου προ ημερών σημειώθηκε βομβιστική επίθεση και η οποία ανήκει στον έναν εκ των τριών ιδιοκτητών του εστιατορίου «Nammos» στην Ψαρού της Μυκόνου
Οι δεκάδες βόμβες-«μηνύματα» προς έλληνες επιχειρηματίες μένουν χωρίς απάντηση από την ΕΛ.ΑΣ. Η προ ημερών βομβιστική επίθεση στην κατοικία στην Πεντέλη ενός
εκ των τριών ιδιοκτητών του εστιατορίου «Nammos» στην Ψαρού της Μυκόνου - είχε προηγηθεί και άλλη παρόμοια επίθεση προ τριμήνου που δεν είχε δημοσιοποιηθεί - αποτελεί τη συνέχεια τουλάχιστον 50 παρόμοιων περιστατικών ή και απόπειρας δολοφονιών με στόχους ιδιοκτήτες νυχτερινών καταστημάτων, επιχειρηματίες, τραπεζικούς και άλλους που σπάνια εξιχνιάζονται από την ΕΛ.ΑΣ.

Οι «αόρατες» σχέσεις ευυπόληπτων πολιτών με ποινικούς, οι «αφανείς» μεσάζοντες και ο φόβος των θυμάτων οδηγούν σε αδιέξοδο τις έρευνες της Αστυνομίας. Οι αστυνομικοί φέρεται να έχουν πληροφορίες για ηθικούς αυτουργούς, για τα κίνητρα των επιθέσεων, αλλά αδυνατούν να τεκμηριώσουν οτιδήποτε, με τις σχέσεις «επιχειρηματικών συμφερόντων» και οργανωμένου εγκλήματος είναι γνωστές στην ΕΛ.ΑΣ., αλλά επί σειρά ετών να μην αποδεικνύονται.

«Βόμβες» εκατομμυρίων
Μεγάλο παρασκήνιο που σχετίζεται με «επίζηλα» νυχτερινά κέντρα της Μυκόνου και κύκλο πολλών εκατομμυρίων ευρώ φέρεται να έχει η βομβιστική επίθεση που προκάλεσε πολλές ζημιές στην κατοικία του συνιδιοκτήτη του «υπερκοσμικού» «Nammos» στην Πεντέλη. Είχε προηγηθεί εμπρηστική επίθεση προ τριμήνου, προ της έναρξης της θερινής περιόδου, η οποία είχε προκαλέσει ζημιά στην εξωτερική πόρτα του κτιρίου. Ο επιχειρηματίας-στόχος της επίθεσης, που θεωρείται «χαμηλών τόνων» και με κύρια ενασχόληση τις καταδύσεις - πέρα από τη διεύθυνση του κέντρου -, είχε δηλώσει τότε άγνοια για την προέλευση της επίθεσης.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν ότι «το "Nammos" είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα μαγαζιά στην καλοκαιρινή Ελλάδα. Ομως φέρεται να έχει πλέον θολό ιδιοκτησιακό καθεστώς μετά την προσπάθεια εξαγοράς του από έλληνα επιχειρηματία με παρουσία στη Ρουμανία, με την αρωγή γνωστών δικηγόρων που έχουν επαφή και με πολιτικά πρόσωπα. Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες του καταστήματος έχουν προχωρήσει σε εξαγορά άλλων ακινήτων στην Ψαρού, όπου υπάρχουν ορισμένες οικονομικές εκκρεμότητες. Ο επιχειρηματίας που έγινε στόχος των βομβιστών είχε προχωρήσει και σε άλλες "τουριστικές" επενδύσεις στη Μύκονο. Πιθανολογούμε ότι εκεί δημιουργήθηκε ένας κύκλος εχθρότητας. Ομως ερευνούμε αν υπάρχει και εμπλοκή μπράβων της νύχτας ή και ποινικών μέσα από τις φυλακές.
Αυτό, πάντως, που μας εντυπωσιάζει είναι ότι εκείνοι που οργάνωσαν την τωρινή βομβιστική επίθεση ήξεραν, πιθανόν από παρακολουθήσεις, ότι ο ιδιοκτήτης και σχεδόν όλα τα μέλη της οικογένειάς του δεν διέμεναν εκεί και ότι υπήρχε φρουρός στο σπίτι που θα κατέφθανε αργότερα. Αυτή θα είναι άνευ απροόπτου μια μακρόσυρτη έρευνα που θα εξετάσει υλικό από κάμερες, συνδυασμούς από σαρώσεις κλήσεων κ.λπ.».

Μασούρια δυναμίτη
Τον περασμένο Ιούνιο είχε σημειωθεί παρόμοια επίθεση στην κατοικία 48χρονου γνωστού ιδιοκτήτη εστιατορίων και κέντρων διασκέδασης στην οδό Δαιδάλου στη Βουλιαγμένη. Ο εν λόγω ιδιοκτήτης, που έχει καταστήματα στο Κολωνάκι, στην οδό Πανεπιστημίου, στη Βουλιαγμένη, στη Βάρκιζα και αλλού, δεν φέρεται να είχε προκαλέσει συγκρούσεις ή οικονομικές αντιδικίες στον κόσμο της νύχτας. Σε αστυνομικούς έφθασαν πληροφορίες ότι η επίθεση σχετιζόταν, μεταξύ άλλων, με ορισμένες οικονομικού τύπου προστριβές σε δεξίωση που είχε οργανωθεί σε ένα από τα καταστήματά του. Ομως και πάλι δεν έχει ανακύψει οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο.

Τον Αύγουστο του 2015 είχε σημειωθεί στη Βουλιαγμένη μία άλλη, ίδιας μορφής επίθεση, με στόχο την κατοικία 62χρονου έλληνα εμπόρου καπνικών προϊόντων και άλλων ειδών, ο οποίος δραστηριοποιείται και στην Κωνσταντινούπολη. Αγνωστος πέταξε ένα μασούρι δυναμίτη στην αυλή, ενώ σε απόσταση λίγων μέτρων καθόταν ο επιχειρηματίας μαζί με τουλάχιστον τρία συγγενικά και φιλικά του πρόσωπα.

Ο ίδιος είχε γίνει στόχος αιματηρής επίθεσης και τον Σεπτέμβριο του 2013. Τότε, ένας άγνωστος είχε εισβάλει γύρω στις 4.30 τα ξημερώματα στο σπίτι και τον πυροβόλησε πολλές φορές με πιστόλι. Στο πλαίσιο αυτών των ερευνών είχαν καταθέσει ότι ο 62χρονος είχε εκκρεμείς συναλλαγές και αντιδικίες με τούρκο επιχειρηματία, χωρίς ωστόσο να βρεθούν περαιτέρω στοιχεία.


«Ορφανές» βομβιστικές επιθέσεις
Ερευνες χωρίς καμία πρόοδο

Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν βομβιστικές ή εμπρηστικές επιθέσεις σε κατάστημα επιχειρηματία στο Αιγάλεω, το όνομα του οποίου είχε μνημονευθεί - χωρίς συνέχεια - σε «υπόθεση διαφθοράς» στην ΕΛ.ΑΣ., αλλά και σε ΙΧ επιχειρηματία που ασχολείται με τον κλάδο εμφιαλωμένων νερών. Εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί και σε ξενοδοχείο στη Βουλιαγμένη. Χωρίς αποτέλεσμα ήταν οι έρευνες αστυνομικών για τις προ τριετίας βομβιστικές επιθέσεις σε κατοικίες όπου διέμεναν δικαστική λειτουργός και ελεγκτής της Τράπεζας της Ελλάδος που είχαν ασχοληθεί με μεγάλο τραπεζικό σκάνδαλο.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες για τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς των δύο επιθέσεων, στον Αλιμο και στη λεωφόρο Κηφισού, στον δικηγόρο Αργύρη Λίβα και στον γιατρό  Χρήστο Ιατρού που, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., «προέρχονται από συνεννοήσεις αθλητικών παραγόντων και ιδιωτών στον χώρο της Υγείας με ομάδα ποινικών». Παρόμοια συνεννόηση φέρεται να υποκρύπτεται πίσω από την επίσης ανεξιχνίαστη επίθεση εναντίον 60χρονου δικηγόρου στην Πεντέλη πριν από ενάμιση χρόνο, ο οποίος χαρακτήρισε ηθικό αυτουργό επιχειρηματία που είχε φυλακιστεί σε μεγάλο σκάνδαλο στον χώρο της ιδιωτικής ηλεκτρικής ενέργειας.

Χωρίς καμιά ερευνητική πρόοδο παρέμειναν αναζητήσεις και για άλλες σοβαρές βομβιστικές επιθέσεις, όπως αυτή που προκάλεσε τον βαρύτατο τραυματισμό του εμπόρου ρούχων Αθανάσιου Μηλιτσόπουλου - απεβίωσε αργότερα -, η οποία σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2009 στη Βούλα Αττικής, τη στιγμή που προσπαθούσε να θέσει σε λειτουργία το τζιπ του. Οι αστυνομικοί είχαν εξετάσει το ενδεχόμενο ο στόχος να ήταν επιχειρηματίας που διέμενε στην ίδια κατοικία και συμμετείχε σε εταιρείες πώλησης τηλεπικοινωνιακών συστημάτων στην Ελλάδα και στην Κίνα και διαπιστώθηκε ότι είχε έλθει σε σύγκρουση με έλληνες επιχειρηματίες ενώ συμμετείχε και σε διαγωνισμούς της ΕΥΠ.

Οι αξιωματικοί θεωρούσαν ότι η ίδια ομάδα βομβιστών με παγίδευση ΙΧ - πιθανολογείται ότι ήταν από την Τσετσενία - σχετιζόταν και με παρόμοια ενέργεια τον Ιούνιο του 2009 στην οδό Κρήτης στο Νέο Ηράκλειο. Τότε εξερράγη το παγιδευμένο αυτοκίνητο της πρώην οικονομικής διευθύντριας της ΠΑΕ ΑΕΚ (επί εποχής Μάκη Ψωμιάδη), η οποία όμως ευτυχώς τραυματίστηκε ελαφρά. Εμπλοκή αστυνομικών είχε εξετάσει η ΕΛ.ΑΣ. και σε περιστατικό βομβιστικής επίθεσης το 2008 σε γραφεία ναυτιλιακής εταιρείας που ασχολείτο με ανεφοδιασμό πλοίων, χωρίς όμως καμιά δικαστική συνέχεια.

Η σημαντική παρόμοια υπόθεση που είχε εξιχνιαστεί ήταν η αποστολή ενός δέματος-βόμβα προς ιδιοκτήτη ξενοδοχειακών μονάδων στην Κρήτη, στο σπίτι του στη Γλυφάδα. Ως ηθικός αυτουργός εμφανιζόταν κατηγορούμενος τραπεζικός και ως δράστες άτομα που σχετίζονταν με την προσωπική φρουρά του. Η Αστυνομία τότε ξετύλιξε το νήμα από την αγορά μιας γλάστρας σε κοντινό ανθοπωλείο που συνόδευε τη βόμβα.


Βασίλης Λαμπρόπουλος
ΒΗΜΑ
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια