Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Σάρλοτ μετά από νύχτα ταραχών και λεηλασιών - Ο στρατός στους δρόμους

Χάος και βία. Σε αυτά έχει παραδοθεί ακόμη μια πόλη των ΗΠΑ μετά τη δολοφονία ενός αφροαμερικανού από την αστυνομία. Η Σάρλοτ έχει γίνει τις τελευταίες ώρες
τόπος επεισοδίων, με τουλάχιστον δυο τραυματίες. Και ενώ το πλήθος λεηλατεί καταστήματα, ο δρόμος κατεβαίνει στους δρόμους και η πόλη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης!

Για δεύτερη νύχτα συνεχίστηκαν τα επεισόδια στη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, μετά το θάνατο 43 Αφροαμερικανού, του Κιθ Λαμόντ Σκοτ, από πυρά αστυνομικών. Χιλιάδες κόσμου βγήκε στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί και τα έκτροπα δεν άργησαν. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε, ενώ υπάρχει και άλλος ένας τραυματίας, διαδηλωτής αυτή τη φορά, που τραυματίστηκε σε συμπλοκή πολιτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διαδηλωτής έχει πυροβοληθεί στο κεφάλι και είναι σε κρίσιμη κατάσταση.
Οι εικόνες χάους που επικράτησαν στην πόλη της Βόρειας Καρολίνας ανάγκασαν τον κυβερνήτη της πολιτείας να κηρύξει την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να ζητήσει να αναπτυχθούν μονάδες της εθνοφρουράς αλλά και της πολιτειακής αστυνομίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ταραχές.

Κι όμως, όλα ξεκίνησαν από μια ειρηνική διαμαρτυρία κατά ενός ακόμη περιστατικού αστυνομικής βίας. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, ενώ δεν άργησαν και οι αναφορές για λεηλασίες καταστημάτων, για σπασμένες βιτρίνες και παράθυρα, ενώ δημοσιογράφοι που κάλυπταν το γεγονός δέχτηκαν επιθέσεις και απειλές.


Το πλήθος εξαγριώθηκε και από την πληροφορία πως υπάρχει νεκρός, μάλιστα το θάνατό του ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Kerr Putney αλλά κάτι τέτοιο, αποδείχθηκε αργότερα, δεν ισχύει. Ο τραυματίας είναι σε κρίσιμη κατάσταση και νοσηλεύεται διασωληνωμένος. Οι αρχές αρνούνται πως στον τραυματισμό του εμπλέκονται αστυνομικοί αλλά πολίτες που βρίσκονταν στο σημείο όπου πυροβολήθηκε υποστήριξαν ότι αστυνομικοί πυροβόλησαν άνδρα που τους πετούσε μπουκάλια.

Σύμφωνα με την Boston Globe επτά αστυνομικοί και ένας πολίτης έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία της πόλης. Αστυνομικοί και πλήρη εξοπλισμό παρατάχθηκαν στους δρόμους, οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα, ενώ ο Ely Portillo, δημοσιογράφος της Charlotte Observer κατήγγειλε πως αστυνομικοί τον απείλησαν λέγοντάς του "η ζωή σου κινδυνεύει, πρέπει να φύγεις".

Απειλές δέχτηκε και η Ty Chandler, ρεπόρτερ του WCNC, που δήλωσε ότι διαδηλωτές απείλησαν την ίδια και το συνεργείο της αν δεν απομακρύνονταν από το σημείο. Ένας ρεπόρτερ και ένας δημοσιογράφος WLTX δέχτηκαν μπουνιές από οργισμένους διαδηλωτές και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ και rt.com
Φωτογραφίες: Reuters