Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πόσο επηρεάζουν οι αλλαγές του καιρού τους χρόνιους πόνους;


Όσοι υποφέρουν από χρόνιους πόνους, διαπιστώνουν ότι αυτοί επηρεάζονται από τις αλλαγές του καιρού. Νέα βρετανική μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει, όσα έλεγε ο Ιπποκράτης χιλιάχρόνια πριν.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ πέρασαν μήνες παρακολουθώντας χιλιάδες εθελοντές με αρθρίτιδα, χρόνιο πόνο στη μέση και ημικρανίες, θέλοντας να εξακριβώσουν εάν τα συμπτώματά τους επιδεινώνονται όταν χαλάει ο καιρός.

Όπως διαπίστωσαν, οι εθελοντές τους πονούσαν περισσότερο όταν ο καιρός ήταν κακός (κυρίως όταν έβρεχε ή είχε συννεφιά), ένα γεγονός που πρώτος είχε παρατηρήσει και καταγράψει ο πατέρας της Ιατρικής αν και εκείνος πίστευε ότι το κρύο είναι ο κύριος υπαίτιος της επιδείνωσης.

Στη μελέτη που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, συμμετείχαν έως τώρα πάνω από 9.000 εθελοντές από το Λονδίνο, το Νόργουϊτς και το Ληντς, οι οποίοι κλήθηκαν να καταγράφουν καθημερινά τα συμπτώματά τους σε μια ειδική εφαρμογή για «έξυπνα» κινητά, η οποία ταυτοχρόνως καταγράφει αυτόματα τις καιρικές συνθήκες.

Η προκαταρκτική ανάλυση των απαντήσεών τους σε συνδυασμό με τα μετεωρολογικά δεδομένα έδειξε ότι οι πόνοι τους υποχωρούσαν τις ηλιόλουστες μέρες, αλλά εντείνονταν εκείνες με βροχή.

Έτσι, καθώς αυξάνονται οι μέρες της ηλιοφάνειας οι μέρες με πόνο μειώνονταν, αλλά στη συνέχεια αυξάνονταν πάλι επειδή ο καιρός γινόταν πιο υγρός.

«Το ενδιαφέρον στοιχείο της μελέτης μας είναι ότι δεν επιδεινώνεται ο πόνος από τις χαμηλές θερμοκρασίες καθ’ εαυτές, αλλά εξαιτίας της υγρασίας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γουΐλ Ντίξον, ρευματολόγος και καθηγητής Ψηφιακής Επιδημιολογίας στο Μάντσεστερ.

Ο δρ Ντίξον και οι συνεργάτες του αναζητούν και άλλους εθελοντές για τη συνέχεια της μελέτης τους, η οποία προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2017.


Πηγή: ygeia.tanea.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια