Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Χοληστερίνη και στυτική δυσλειτουργία: νέα ελληνική μελέτη


Το πιο διαδεδομένο φάρμακο για τον έλεγχο της χοληστερίνης, οι στατίνες, δεν μειώνει μόνο τα επίπεδα χοληστερόλης, αλλά μπορεί να βελτιώνει και τη σεξουαλική επίδοση των ανδρών, σύμφωνα με μία νέα ελληνική μελέτη.

Επιστήμονες από το Νοσοκομείο «Ελπίς» στην Αθήνα πραγματοποίησαν τη μελέτη σε 100 άνδρες ηλικίας άνω των 40 ετών, διαπιστώνοντας πως όσοι λάμβαναν στατίνη επειδή είχαν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, παρουσίασαν βελτίωση κατά 43% στη στυτική λειτουργία τους.

Η μελέτη παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στη Ρώμη. Όπως είπε στο συνέδριο ο επικεφαλής ερευνητής δρ Αλέξιος Σαμέντζας, οι εθελοντές της μελέτης έπασχαν από δυσλιπιδαιμία, για την οποία όμως δεν έπαιρναν φάρμακα.

Κατά την έναρξη της μελέτης οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε αναλύσεις αίματος για να καταγραφεί η χοληστερόλη τους και απάντησαν σε πέντε ερωτήσεις που συνιστούν το διεθνές ερωτηματολόγιο στυτικής λειτουργίας (IIEF – ED).

Κάθε απάντησή τους βαθμολογήθηκε σε μία κλίμακα από 0 έως 5, ώστε να βγει μια συνολική βαθμολογία που αξιολόγησε το επίπεδο της στυτικής δυσλειτουργίας. Η ελάχιστη συνολική βαθμολογία που μπορούσαν να συγκεντρώσουν ήταν 1 και η μέγιστη 25, με τις χαμηλότερες τιμές να σημαίνουν σοβαρή στυτική δυσλειτουργία.

Οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές σε δύο ομάδες, χορηγώντας στους μισούς μία στατίνη και αφήνοντας τους υπόλοιπους χωρίς αγωγή. Τρεις μήνες αργότερα, όλοι οι εθελοντές υποβλήθηκαν πάλι σε αναλύσεις αίματος και ξανασυμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο.

Όσοι είχαν πάρει τη στατίνη είχαν σημαντική μείωση στα επίπεδα της χοληστερόλης τους και εξίσου σημαντική βελτίωση στη στυτική λειτουργία τους, με τη μέση βαθμολογία τους να αυξάνεται από τους 11,4 βαθμούς στους 16,3 βαθμούς.

Ο δρ Σαμέντζας χαρακτήρισε το εύρημα αυτό «πολύ σημαντικό» αλλά παραδέχτηκε ότι προξένησε έκπληξη στην ερευνητική ομάδα, καθώς «περιμέναμε κάποια βελτίωση, αλλά αυτή ήταν πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη».

Είπε επίσης ότι η παρατηρούμενη βελτίωση είναι εφάμιλλη με εκείνη που θα περίμενε κανείς σε άνδρες που παίρνουν φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία.

Όπως εξήγησε ο δρ Σαμέντζας, οι στατίνες βελτιώνουν την υγεία των αιμοφόρων αγγείων και τη ροή του αίματος - και η στύση εξαρτάται από αυτήν για να επιτευχθεί και να διατηρηθεί.

Έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει ότι οι στατίνες είναι απίθανο να βοηθήσουν τους πάσχοντες από στυτική δυσλειτουργία με υγιή επίπεδα χοληστερόλης, ενώ πρόσθεσε πως τα νέα ευρήματα ουσιαστικά παρέχουν πρόσθετο κίνητρο στους ασθενείς με δυσλιπιδαιμία ώστε να παίρνουν με συνέπεια τα φάρμακά τους.





Πηγή: ygeia.tanea.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια