Ασφάλεια, προσφυγικό και οικονομία στην Σύνοδο της Μπρατισλάβα

 http://air.news.gr/cov/ts/tsipras_2015_2_16_10_37_2_b2.jpg
Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα, χωρίς τη Βρετανία, στη Μπρατισλάβα για να σχεδιάσουν την πορεία της Ευρώπης μετά το Brexit,
κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής όπου η ασφάλεια και η άμυνα της Ευρώπης θα κυριαρχήσουν στις συζητήσεις.
Στη σύνοδο αυτή που θα πραγματοποιηθεί σε έναν πύργο που βρίσκεται σε λόφο πάνω από τον Δούναβη, οι 27 ηγέτες θέλουν να σχεδιάσουν έναν "οδικό χάρτη" για την ανάκαμψη μιας αποδυναμωμένης Ευρώπης αλλά οι επανειλημμένες εκκλήσεις για ενότητα προσκρούουν σε αποκλίσεις που παραμένουν βαθιές.
"Η ύπαρξη της ΕΕ δεν απειλείται" από το Brexit, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πριν ανακοινώσει μια σειρά "συγκεκριμένων" σχεδίων για διάφορους τομείς (ασφάλεια, άμυνα, επενδύσεις, ψηφιακή αγορά).
Ωστόσο "θα ήταν μοιραίο λάθος να θεωρηθεί ότι το αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία αποτελεί ένα πρόβλημα ειδικά βρετανικό", προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στην επιστολή πρόσκλησής του προς τους 27 για τη σύνοδο κορυφής της Μπρατισλάβα. Οι ευρωπαίοι πολίτες "θέλουν να ξέρουν αν οι πολιτικές ελίτ μπορούν να ανακτήσουν τον έλεγχο σε γεγονότα και διαδικασίες που τις ξεπερνούν, τις αποπροσανατολίζουν και μερικές φορές τις τρομοκρατούν", τόνισε κάνοντας λόγο για τη μετανάστευση, την τρομοκρατία αλλά και την παγκοσμιοποίηση.
Ο Τουσκ, μετά τις διαβουλεύσεις που είχε με τους 27 για να προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής, δηλώνει ότι έχει ήδη αντλήσει ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα, που μοιάζει με μήνυμα προς την Κομισιόν: "η εκχώρηση νέων εξουσιών στα ευρωπαϊκά όργανα δεν είναι η επιθυμητή συνταγή".
Με ατζέντα... Αθήνας 
Η ελληνική πλευρά, όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κυβερνητικές πηγές, προσεγγίζει τα θέματα για την Ασφάλεια, το Προσφυγικό και την Οικονομία, με τις θέσεις που συνδιαμόρφωσαν και υιοθέτησαν με τη Διακήρυξη των Αθηνών οι 7 ηγέτες του μεσογειακού Νότου της ΕΕ, την προηγούμενη Παρασκευή, ενώ, παράλληλα, θα βάλει και δικές της θέσεις.
«Η σύνοδος στη Μπρατισλάβα πρέπει να είναι η απάντηση της δημοκρατικής Ευρώπης στον λαϊκισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό», είχε υπογραμμίσει στη Σύνοδο ο Αλέξης Τσίπρας.
 Η εικόνα που διαθέτει η κυβέρνηση είναι ότι η Διακήρυξη της Αθήνας θα αποτελέσει βάση για τις παρεμβάσεις όλων των χωρών που συμμετείχαν στη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, γεγονός που εκτιμάται ως θετικό διότι «μια κοινή στάση ενισχύει τη συγκεκριμένη ατζέντα εντός της συνόδου της Μπρατισλάβα». Εξίσου θετικά αποτιμάται από την κυβέρνηση και η τοποθέτηση Γιούνκερ, που συμβάλλει προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της συγκεκριμένης ατζέντας. Άλλωστε, πέραν όλων των άλλων σημείων που εφάπτονται, στη Διακήρυξη των Αθηνών περιλαμβάνεται η πρόταση για διπλασιασμό της διάρκειας και των πόρων του "πακέτου Γιούνκερ", όπως εισηγήθηκε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Τετάρτη (620 δισ. έως το 2020) «για να ξεπεράσουμε τις διαιρέσεις και να δείξουμε στην Ευρώπη ότι μπορούμε να δράσουμε από κοινού».

 Θετικά, όχι διχαστικά 

 Σε αντίθεση με στοχεύσεις και πρακτικές ομαδοποιήσεων εντός της ΕΕ που δεν λειτουργούν ενωτικά αλλά διχαστικά (σ.σ. όπως εκείνη των χωρών του "Βίζεγκραντ"), έχει γίνει σαφές από την πρώτη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε την ευρωμεσογειακή Σύνοδο -και επιμένουν ως προς αυτό οι πηγές της κυβέρνησης-, ότι πρόθεση όσων συναντήθηκαν στην Αθήνα, «είναι να λειτουργήσει η ατζέντα αυτή θετικά και όχι διχαστικά στην Ευρώπη». Κάτι που επισήμανε και εξήγησε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την τηλεφωνική συνομιλία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δείχνει να το κατανοεί, όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι ίδιες πηγές.
Στην εκτενή συζήτηση τους, ο πρωθυπουργός ανέλυσε τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, τονίζοντας τη θετική συμβολή της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας στον διάλογο για το μέλλον της ΕΕ. Επιπλέον, συμφώνησαν από κοινού ότι η Σύνοδος της Μπρατισλάβας αποτελεί ευκαιρία ώστε να αναδειχθεί μια θετική ατζέντα για την προοπτική και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 Ειδικότερα, οι θέσεις με τις οποίες προσέρχεται η ελληνική πλευρά στη Σύνοδο της Μπρατισλάβας για τα τρία κεντρικά θέματα συζήτησης:

Ασφάλεια-Άμυνα 

Σε ό,τι αφορά τον άξονα "Ασφάλεια- Άμυνα", η κυβέρνηση θεωρεί ότι κάθε βήμα ενίσχυσης της άμυνας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και της εσωτερικής ασφάλειας, πρέπει να συνοδεύεται από μια ουσιαστική αναβάθμιση της εξωτερικής πολιτικής και του διεθνούς ρόλου της ΕΕ. Δηλαδή, να λειτουργήσει η ΕΕ ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου και να συμβάλλει θετικά στην διευθέτηση των περιφερειακών κρίσεων.
Επισημαίνεται ότι άλλωστε αυτό το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στην Αθήνα, με πιο χαρακτηριστική την επισήμανση του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολαντ, ότι σε μια περίοδο διεθνών ανακατατάξεων, η αναβάθμιση της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία και -το πιο σημαντικό- αφορά ιδιαίτερα τον χώρο της Μεσογείου.

Προσφυγικό-Μεταναστευτικό 

Σε αντίθεση με τη γνωστή και μη εποικοδομητική στάση που επέδειξαν ιδιαίτερα στο αποκορύφωμά του και έκτοτε οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αναφορικά με την αντιμετώπιση-διαχείριση της πρόκλησης του προσφυγικού, επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί η άποψη που υποστηρίζει την επίλυση του προσφυγικού στην βάση της αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη-μέλη και της δίκαιη κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης. Υπάρχει και εδώ έδαφος από την Διακήρυξη της Αθήνας.
Επιπλέον, την Τετάρτη και ο Ζ.Κ. Γιούνκερ συνέκλινε προς αυτή την άποψη, μιλώντας για την ανάγκη για αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης ανάμεσα στα κράτη-μέλη, προώθηση της μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης προσφύγων, καθώς και τη σύσταση ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής για τον έλεγχο των συνόρων της ΕΕ, συνεργασία με τρίτες χώρες προέλευσης ή διέλευσης μεταναστών για την αντιμετώπιση των αιτιών της μετανάστευσης.
Επίσης, η Γερμανίδα καγκελάριος παραμένει σταθερή προς αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην 45λεπτη επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με την κ. Μέρκελ, και η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα, υπήρξε εκτενής συζήτηση και για το προσφυγικό, για το οποίο, επίσης, υπήρξε σύγκλιση απόψεων και εκτιμήσεων. Υπήρξε, ειδικότερα, σύγκλιση απόψεων για την ανάγκη ενίσχυσης της παρουσίας της ΕΑSΟ (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης Ασύλου) με επιπλέον προσωπικό και στην ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας μετεγκατάστασης.

Οικονομία 

Ο αντίκτυπος της Συνόδου της Αθήνας φαίνεται ότι είναι ήδη μεγάλος, ενώ και ο Ζ.Κ. Γιούνκερ στην τοποθέτηση του την Τετάρτη κινήθηκε σε μεγάλο βαθμό προς την κατεύθυνση αυτή.
Βασικά σημεία που θα τεθούν τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από ηγέτες άλλων χωρών, είναι ο διπλασιασμός του "πακέτου Γιούνκερ", η μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού ανάμεσα στα κράτη-μέλη, η σύνδεση της ανάπτυξης με την κοινωνική συνοχή, η διέξοδος προς μια πιο κοινωνική Ευρώπη, με μέτρα για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων.
πηγή: antennanews