Αλεξιάδης: Δεν μπορούν να υπάρξουν φορο-ελαφρύνσεις σε πλημμυροπαθείς ή πυρόπληκτες περιοχές

Τις ελπίδες των πολιτών των περιοχών της Μεσσηνίας και της Λακωνίας, που επλήγησαν πρόσφατα από πλημμύρες, διέψευσε από τη Βουλή ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, αποκλείοντας την πιθανότητα φορολογικών ελαφρύνσεων.

Ο κ. Αλεξιάδης αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι υπεγράφησαν χθες οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες δίνεται παράταση έως τις 7 Μαρτίου στο μέτρο της αναστολής καταβολής των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και τις οντότητες, που έχουν την κύρια κατοικία ή εγκατάστασή τους στις περιοχές του Δήμου Ευρώτα που υπέστησαν καταστροφές από τις έντονες βροχοπτώσεις. Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός παραδέχτηκε ότι υπήρξε σχετική καθυστέρηση στην έκδοση των εν λόγω αποφάσεων, αποδίδοντάς την στη γραφειοκρατία και υποστηρίζοντας ότι παρά τα διαδικαστικά εμπόδια το Υπουργείο Οικονομικών κινήθηκε με τον ταχύτερο τρόπο.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, ανάλογη υπουργική απόφαση για παράταση στην αναστολή καταβολής των οφειλών μέχρι το Μάρτιο πρόκειται να εκδοθεί αύριο και για τους δήμους Χίου, Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης, Πύργου, Γυθείου, Ανατολικής Μάνης, Οιτύλου, Ηλείας, Θάσου, Ουρανούπολης και άλλες περιοχές που είχαν προβλήματα είτε λόγω πυρκαγιών είτε από πλημμύρες. «Δεν έχουμε δυνατότητα για όλες αυτές τις περιοχές να πάμε σε ένα πρόγραμμα φορολογικών ελαφρύνσεων, που θα ανταποκρινόταν στις ανάγκες των πολιτών. Μακάρι να μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό, αλλά όπως καταλαβαίνετε, δεν έχουμε τη δημοσιονομική δυνατότητα. Παρ’ όλα αυτά, σας είπα τι θα γίνει στα φορολογικά», σημείωσε ο Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρου Αραχωβίτη και πρόσθεσε: «μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε. Κάνουμε αυτό που μπορούμε να κάνουμε, με βάση τις δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας και τις δυνατότητες που έχουμε, αλλά ήδη κάνουμε πάρα πολλά».

Αναφορικά με την επιβολή του ΕΝΦΙΑ σε κτίσματα που έχουν υποστεί βλάβες από φυσικά φαινόμενα, ο κος Αλεξιάδης υποστήριξε ότι υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος με τον οποίο θα υπάρχει αναγραφή περιουσιακών στοιχείων στη δήλωση στοιχείων ακινήτων, που λέει ότι κτίσμα στο οποίο υπάρχει μερική έλλειψη στέγης ή άλλες ουσιώδεις βλάβες που το καθιστούν μη λειτουργικό, χαρακτηριστικά που παραπέμπουν ευθέως σε κτίσμα σεισμόπληκτο, πυρόπληκτο ή πλημμυροπαθές, θα αναγράφεται ως ημιτελές και μετά θα απολαμβάνει ο ιδιοκτήτης του της σχετικής έκπτωσης.

skai.gr