Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Έρπης ζωστήρα: Τι είναι και πώς να τον αντιμετωπίσετε

Ο έρπης ζωστήρας προκαλείται από τον ιό της ανεμοβλογιάς δηλαδή τον ίδιο ιό που προκαλεί τη γνωστή παιδική ασθένεια.

Ακόμη και αν έχετε περάσει ανεμοβλογιά στην παιδική σας ηλικία, ο ιός παραμένει ανενεργός στο νευρικό ιστό κοντά στο νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλό σας. Ακόμη και αν περάσουν πολλά χρόνια μετά ο ιός μπορεί να επανενεργοποιηθεί ως έρπης ζωστήρας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες της Mayo Clinic ο έρπης ζωστήρας είναι μια ιογενής λοίμωξη που προκαλεί επώδυνο εξάνθημα. Τα εξανθήματα αυτά μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα σας, αλλά οι περιοχές που προσβάλλονται πιο συχνά είναι στα πλευρά, στο μέτωπο, στο λαιμό και στα μάτια!

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα που μπορεί να κινητοποιήσουν τους πάσχοντες είναι:

  • Ένα κόκκινο εξάνθημα που αρχίζει λίγες ημέρες μετά τον πόνο
  • Φουσκάλες με υγρό
  • Κνησμός (φαγούρα)
  • Πυρετός
  • Πονοκέφαλος
  • Ευαισθησία στο φως
  • Κόπωση

Τι πρέπει να κάνετε

Δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για τον έρπητα ζωστήρα, αλλά η έγκαιρη αντιμετώπιση με αντι-ιικά φάρμακα μπορεί να επιταχύνει την επούλωση και να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών.

Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή που θα σας συνταγογραφήσει ο θεράπων ιατρός σας, μπορείτε να ανακουφιστείτε από τον πόνο ή τον κνησμό κάνοντας συχνά μπάνιο ή εφαρμόζοντας υγρές κομπρέσες πάνω στις φουσκάλες για να μειώσετε τη φαγούρα και τον πόνο.

Μην ξεχνάτε ότι ο ασθενής που έχει εμφανίσει έρπητα ζωστήρα, μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε οποιονδήποτε δεν έχει ανοσία στην ανεμοβλογιά. Η μετάδοση συμβαίνει συνήθως, όταν κάποιος έρθει σε επαφή με τις ανοιχτές πληγές του ασθενούς. Το άτομο αυτό όμως θα εμφανίσει ανεμοβλογιά, και όχι έρπητα ζωστήρα.





Πηγή: healthreport.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια