Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Φυτικές ίνες: Ποια σημάδια μας δείχνουν την έλλειψή τους;


Η συνηθέστερη «επιπλοκή» από τη χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών μέσω της διατροφής είναι η επίμονη δυσκοιλιότητα. Ακόμη όμως κι αν έχετε αποφύγει αυτό το δυσάρεστο σύμπτωμα, ίσως οι φυτικές ίνες που καταναλώνετε να μην επαρκούν για να καλύψετε τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σας.

Η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών εξασφαλίζει αρχικά την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού, ωστόσο είναι απαραίτητη και για πολλές άλλες λειτουργίες, όπως η διαχείριση του βάρους, η καλή καρδιαγγειακή υγεία και η ρύθμιση του σακχάρου.

Παρακάτω θα δείτε πέντε βασικές ενδείξεις που σημαίνουν ότι δεν λαμβάνετε αρκετές φυτικές ίνες από τη διατροφή σας.

1. Πεινάτε μετά το φαγητό
Οι φυτικές ίνες διασπώνται με αργό ρυθμό, γι’ αυτό και ένα γεύμα που περιλαμβάνει σημαντική ποσότητα του συστατικού μάς χορταίνει για περισσότερη ώρα. Εάν πεινάτε μία με δύο ώρες μετά το γεύμα σας, μάλλον πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας περισσότερα λαχανικά, φασόλια ή προϊόντα ολικής άλεσης.

2. Έχετε φούσκωμα
Τόσο η υπερβολική όσο και η ανεπαρκής πρόσληψη φυτικών ινών οδηγούν στο ενοχλητικό φούσκωμα. Οι φυτικές ίνες εξασφαλίζουν ομαλή πέψη και απομάκρυνση των τροφών, οπότε η έλλειψή τους οδηγεί σε «απόφραξη» του εντέρου και κατ’ επέκταση στο φούσκωμα.

3. Νυστάζετε μετά το φαγητό
Ένα μεγάλο και βαρύ γεύμα συνήθως συνοδεύεται από έντονο αίσθημα υπνηλίας. Το ίδιο συμβαίνει όταν ένα γεύμα είναι φτωχό σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη σωστή ρύθμιση του σακχάρου, ώστε να αποφευχθούν οι απότομες αυξομειώσεις του. Η ξαφνική αυξομείωση στα επίπεδα του σακχάρου εκδηλώνεται ως ξαφνική αυξομείωση στα επίπεδα ενέργειας.

4. Μη φυσιολογική όψη κοπράνων
Εάν τα κόπρανα είναι πολύ μικρά σε μέγεθος ή πολύ σκληρά, πιθανότατα χρειάζεστε περισσότερες φυτικές ίνες ώστε να διευκολύνετε την απομάκρυνση των τροφών από το έντερο.

5. Δεν περάσατε το «τεστ του καλαμποκιού»
Δοκιμάστε να φάτε πέντε-έξι σπόρους καλαμποκιού χωρίς να τους μασήσετε και παρατηρήστε πόσες ώρες θα περάσουν μέχρι να τους απορρίψει ο οργανισμός σας. Με τον τρόπο αυτό θα δείτε εάν οι τροφές περνούν από το γαστρεντερικό με φυσιολογικό ρυθμό. Εάν δείτε τους σπόρους στα κόπρανα εντός 18 ωρών, τότε ο ρυθμός επεξεργασίας των τροφών θεωρείται φυσιολογικός. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών ώστε να διευκολύνετε τη διαδικασία.


Πηγή: onmed.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια