Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σεβασμός στα ΜΑΤ, της Ιωάννας Γκελεστάθη

Απορημένη η κοινή γνώμη παρακολουθεί εδώ και αρκετούς μήνες την παγίωση ενός καθεστώτος απόλυτης ανομίας στην περιοχή των Εξαρχείων. Αναρχικοί με
ορμητήριο το κτήριο του Πολυτεχνείου στήνουν σχεδόν κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ σκηνικό εμπόλεμης ζώνης στο κέντρο της πρωτεύουσας καταλαμβάνοντας το οδόστρωμα, καταστρέφοντας δημόσια και ιδιωτική περιουσία και εξαπολύοντας δολοφονικές επιθέσεις εναντίον των παρακείμενων διμοιριών της Υ.ΜΕ.Τ. και της Υ.Α.Τ..

Αντί άλλης απαντήσεως στους ταραξίες η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ. αποφάσισε να δώσει εντολή στις δυνάμεις της Δ.Α.Ε. να παρακολουθούν παθητικά τις διαλαμβανόμενες εγκληματικές ενέργειες χωρίς να παρεμβαίνουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

Ακολούθως και ελλείψει στοιχειώδους ασφάλειας η διοίκηση των ΕΛ.ΤΑ. αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας του καταστήματος της περιοχής, η διοίκηση του Ο.Α.Σ.Α. την τροποποίηση των δρομολογίων των διερχόμενων από την περιοχή οχημάτων του τις επίμαχες ημέρες και ώρες και η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων την απόσυρση των κάδων απορριμμάτων από την περιοχή δίνοντας το μήνυμα, πως το κράτος οπισθοχωρεί ενόψει της επέλασης μιας θράκας αντιεξουσιαστών.


Γιατί ενώ οι δυνάμεις της Υ.ΜΕ.Τ. και της Υ.Α.Τ. έχουν την επιχειρησιακή επάρκεια να εξαλείψουν το φαινόμενο εν μια νυκτί απαλλάσσοντας τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της περιοχής από το άλγος, στο οποίο τους υποβάλουν οι αναρχικοί, δε λαμβάνουν εντολή να το πράξουν; Γιατί δεν επιτρέπεται στις διμοιρίες η επέμβαση για την αντιμετώπιση των έκνομων ενεργειών με απόρροια την καταρράκωση του κύρους της υπηρεσίας; Γιατί υποχρεώνονται οι υπηρετούντες στη Δ.Α.Ε. να τηρούν αμυντική στάση με αποτέλεσμα να τίθεται ευθέως σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα αλλά και η ίδια τους η ζωή, όπως άλλωστε καταδεικνύει και ο μεγάλος αριθμός τραυματιών από επεισόδια στην περιοχή;

Στον αντίποδα της αδράνειας, στην οποία υποχρεώνονται οι διμοιρίες, στις περιπτώσεις των υπό την προστασία της κυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ενεργούντων αντιεξουσιαστών βρίσκεται η δράση, την οποία αυτές καλούνται να αναλάβουν, όποτε βρίσκονται σε εξέλιξη διαδηλώσεις κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

Αν δε η κινητοποίηση των δυνάμεων της Δ.Α.Ε. εγείρει αντιδράσεις η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ. αντί να στηρίξει τις διμοιρίες, οι οποίες στο πλείστο των περιπτώσεων λειτουργούν με παραδειγματικό επαγγελματισμό, δίνει εντολή για διενέργεια Ε.Δ.Ε. κατά δικαίων και αδίκων. Μέσω της φάμπρικας των Ε.Δ.Ε. στη Δ.Α.Ε. η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ. δεν αφήνει απλώς έκθετο το προσωπικό απέναντι στην κακόβουλη κριτική αλλά το δίνει η ίδια βορά σε όσους την ασκούν, προκειμένου να αποσείσει τις δικές της ευθύνες.

Οι δυνάμεις της υπηρεσίας χρησιμοποιούνται το πρωί από την κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ως κυματοθραύστης των αντιδράσεων, τις οποίες προκαλούν οι αντιλαικές της πολιτικές και το βράδυ ως εξιλαστήριο θύμα, στο οποίο χρεώνεται ο αντίκτυπος της καταστολής των αντιδράσεων αυτών.

Παραβλέπεται, ωστόσο, πως η διενέργεια Ε.Δ.Ε. ακολουθεί τον αστυνομικό, σε βάρος του οποίου διατάσσεται, στο υπόλοιπο της σταδιοδρομίας του ακόμη και αν το πόρισμά της είναι απαλλακτικό. Παραγνωρίζεται, επίσης, πως, ενώ η διενέργεια αχρείαστων Ε.Δ.Ε. διατάσσεται ελαφρά τη καρδία, οι εύφημες μνείες δίνονται με ιδιαίτερη φειδώ. Έτσι, όμως, κάμπτεται το φρόνημα και πλήττεται το ηθικό των υπηρετούντων στην Υ.ΜΕ.Τ. και στην Υ.Α.Τ. με εύλογο επακόλουθο να επηρεάζεται δυσμενώς και η απόδοσή τους.

Καθίσταται σαφές, πως οι υπηρετούντες στην Υ.ΜΕ.Τ. και στην Υ.Α.Τ. είναι αδύνατο να λειτουργήσουν κάτω από αυτές τις συνθήκες, αφού στις μισές περιπτώσεις εμποδίζονται να επιτελέσουν τα καθήκοντά τους και στις άλλες μισές καταλήγουν διωκόμενοι, επειδή τα επιτελούν. Είναι, επομένως, επιβεβλημένο να θεσπιστούν άμεσα κανόνες εμπλοκής για τον τρόπο επιχείρησης των δυνάμεων της Δ.Α.Ε..

Με προκαθορισμένο πλαίσιο δράσης θα υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα προσαρμογής των εντολών, τις οποίες λαμβάνουν οι διμοιρίες, ανάλογα με τις περιστάσεις αλλά θα διασφαλίζεται, πως αυτές θα κινούνται εντός προδιαγεγραμμένων κανόνων και δε θα καταλήγουν στη σουρεαλιστική κατάσταση να ακινητοποιούν τις δυνάμεις, ενώ ενώπιον τους λαμβάνουν χώρα κακουργηματικές πράξεις. Επιπλέον, οι κανόνες εμπλοκής θα προστατεύουν τους υπηρετούντες στη Δ.Α.Ε. και σε περίπτωση διενέργειας Ε.Δ.Ε., αφού κινούμενοι μέσα σε ένα σαφέστερο πλαίσιο θα είναι λιγότερο ευάλωτοι στην άδικη δίωξη.

Στην κατεύθυνση της θωράκισης των δυνάμεων της Υ.ΜΕ.Τ. και της Υ.Α.Τ. σε περίπτωση διενέργειας Ε.Δ.Ε. θα μπορούσε περεταίρω να βοηθήσει η θέσπιση κανόνα για σαφή διατύπωση των εντολών, οι οποίες δίνονται στις διμοιρίες, ώστε να μη μπορούν αυτές κατόπιν εορτής να ερμηνεύονται κατά το δοκούν, προκειμένου να μετακυλίονται ευθύνες αλλά και η καταγραφή των επιχειρήσεων, τις οποίες φέρνουν σε πέρας οι διμοιρίες, ώστε να μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί η ορθότητα ή μη του τρόπου, με τον οποίο αυτές ενήργησαν.        
Κρίσιμη για τη λειτουργία της υπηρεσίας είναι όμως και η επάρκειά της σε ανθρώπινο δυναμικό.

Η αποψίλωση της Υ.ΜΕ.Τ. και της Υ.Α.Τ. έχει ως αποτέλεσμα την οριακή δυνατότητα των διμοιριών να λειτουργούν με τρόπο τέτοιο, ο οποίος να διασφαλίζει αφενός την αποτελεσματικότητα στη διεκπεραίωση των ανατεθειμένων σε αυτές καθηκόντων και αφετέρου την ασφάλεια για το προσωπικό τους. Στην επιτακτική ανάγκη για άμεση στελεχιακή ενίσχυση θα μπορούσε να συνεισφέρει η θεσμοθέτηση μοριοδότησης ενόψει μεταθέσεων στους υπηρετούντες στη Δ.Α.Ε., η οποία θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο προσέλκυσης προσωπικού αλλά και η θέσπιση εξαίρεσης από το γενικό κανόνα, ο οποίος προβλέπει, πως εφεξής οι εξερχόμενοι από τις αστυνομικές σχολές θα επανδρώνουν μόνο Α.Τ..

Εμφάνιση Ιωάννα Γκελεστάθη Δικηγόρος.jpgη Ιωάννα Γκελεστάθη
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια