Ξηροί καρποί: Πόσο πρέπει να τρώμε την ημέρα;


Οι ξηροί καρποί αποτελούν συμπυκνωμένη πηγή βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων με αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Συμβάλλουν στην καλή καρδιαγγειακή εγκεφαλική και νευρολογική λειτουργία, στην καλή υγεία και εμφάνιση του δέρματος, των μαλλιών και των ονύχων, στην καλή ψυχολογική υγεία, ενισχύουν την γονιμότητα, ενώ μας βοηθούν να ελέγχουμε καλύτερα την πείνα μας, προκαλώντας εύκολα κορεσμό, ειδικά αν είναι ωμοί, ανάλατοι και, ακόμη καλύτερα, μουσκεμένοι.

Παρά τα ευεργετικά οφέλη της κατανάλωσης ξηρών καρπών, πολλοί τους θεωρούν παχυντικούς, ως μια «συμπυκνωμένη» πηγή ενέργειας. Σίγουρα, οι θερμίδες τους είναι προτιμότερες από κάθε άλλο σνακ και μας εφοδιάζουν με καλά λιπαρά, που ενεργοποιούν τη λεπτίνη και το μεταβολισμό του σωματικού λίπους.

Ποια είναι η ελάχιστη κατανάλωση ξηρών καρπών την ημέρα; Σύμφωνα με μια ολλανδική μελέτη, η κατανάλωση ξηρών καρπών φαίνεται να προσφέρει προστασία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου. Τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες, που έτρωγαν τουλάχιστον 10 γραμμάρια ξηρών καρπών την ημέρα, είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο, διαβήτη και καρδιακές παθήσεις. Ακόμη και αυτοί που έτρωγαν αλμυρά και ψημένα φιστίκια, όπως peanuts, πάλι εμφάνιζαν «προστασία» έναντι ασθενειών.

Δυστυχώς, κάτι ανάλογο δεν φάνηκε να ισχύει και για τα αλείμματα ξηρών καρπών του εμπορίου, π.χ. φιστικοβούτυρο κ.λπ., καθώς είναι πλούσια σε νάτριο και trans λιπαρά. Μάλιστα, οι άνθρωποι, που κατανάλωναν καθημερινά τουλάχιστον 10 γραμμάρια ξηρούς καρπούς, είχαν 23% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν ξηρούς καρπούς συστηματικά. Επίσης, είχαν 17% λιγότερες πιθανότητες θνησιμότητας από καρδιακή νόσο, 21% θνησιμότητας από καρκίνο, 30% από διαβήτη και 47% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από νευρο-εκφυλιστικές ασθένειες, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο International Journal of Epidemiology.

Πόσο, όμως, είναι τα δέκα γραμμάρια;

10 gr. Φιστίκια =12 τεμ.
10 gr. Αμύγδαλα = 8–9 τεμ.
10 gr. Κάσιους = 6 τεμ.
10 gr. Καρύδια = 5 μισά τεμ.
10 gr. Καρύδια pecans = 5 μισά τεμ.
10 γρ. Φιστίκια Βραζιλίας = 2 τεμ.

Βάλτε στη ζωή σας τους ξηρούς καρπούς ακόμα και σε αυτήν την ποσότητα που δεν δίνει πάνω από 60 θερμίδες! Εμπλουτίστε τις σαλάτες, τα γιαούρτια, τα smoothies, τα ζυμαρικά σας και κάθε πιάτο με την πηγή της ζωής, τους ξηρούς καρπούς.

Συνδυάστε 10γρ. ξηρών καρπών, κατά προτίμηση ωμών και σε ποικιλία, με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, για μεγαλύτερο όγκο τροφής και έχετε στη στιγμή ένα υγιεινό και χορταστικό σνακ με λίγες θερμίδες, που σας χαρίζει χρόνια!Πηγή: clickatlife.gr