Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κακές συνήθειες που αυξάνουν τα τριγλυκερίδια


Είναι δυσάρεστο να μάθει κάποιος ότι έχει υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων. Τα υψηλά επίπεδα αυξάνουν την πιθανότητα να εμφανίσετε καρδιοπάθεια. Ωστόσο, υπάρχουν και καλά νέα. Αν αλλάξετε μερικές κακές συνήθειες σε πιο υγιεινές, μπορείτε να μειώσετε τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και να έχετε μια υγιή καρδιά.

Κακή συνήθεια No. 1: Πίνετε αναψυκτικά, γλυκό τσάι ή φρουτοχυμούς

Η ζάχαρη και η φρουκτόζη που χρησιμοποιούνται ως γλυκαντικά μπορούν να αυξήσουν τα τριγλυκερίδια. Οι επιπλέον θερμίδες στα αναψυκτικά μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους, που θέτει επιπλέον βάρος στην καρδιά σας και συμβάλλει σε αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων. Αναψυκτικά που περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά είναι καλύτερα από αυτά με ζάχαρη ή φρουκτόζη, επειδή είναι λιγότερο πιθανό να αυξήσουν τα τριγλυκερίδια.

Καλύτερη συνήθεια: Νερό

Το νερό είναι το πιο βολικό και φτηνό ποτό. Μπορείτε να προσθέσετε λεμόνι ή λαιμ σε ανθρακούχο νερό.

Κακή συνήθεια No. 2: Τρώτε λευκές τροφές, όπως ζυμαρικά, ρύζι ή ψωμί στα περισσότερα γεύματα

Όπως η ζάχαρη, τροφές όπως το αλεύρι μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων. Έτσι, και οι αμυλώδεις τροφές όπως το λευκό ρύζι και οι πατάτες.

Καλύτερη συνήθεια: Επιλέξτε ολική άλεση

Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης είναι καλή εναλλακτική, ιδιαίτερα για σάλτσες όπως η σάλτσα ντομάτας. Ψάξτε για νόστιμο ψωμί ολικής άλεσης για σάντουιτς και να τρώτε καστανό ρύζι αντί για άσπρο. Αντί για πατάτες δοκιμάστε σπόρους όπως το κινόα.

Κακή συνήθεια No. 3: Τρώτε πολύ κόκκινο κρέας

Τα τριγλυκερίδια είναι τύπος λιπιδίων στο αίμα. Τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, όπως το κόκκινο κρέας, αυξάνουν τα επίπεδα. Το βούτυρο και το τυρί περιέχουν τέτοια λιπαρά που αυξάνουν τα τριγλυκερίδια.

Καλύτερη συνήθεια: Επιλέξτε άπαχο κρέας ή εναλλακτικές λύσεις πρωτεΐνης

Αναζητήστε κοτόπουλο και γαλοπούλα, που περιέχουν χαμηλότερα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών. Άλλη υγιεινή επιλογή είναι τα γεύματα χωρίς κρέας. Αποφύγετε τα πιάτα που περιέχουν κρέμα ή τυρί αντί για συνταγές που χρησιμοποιούν λάδι από λαχανικά και περιέχουν άφθονα λαχανικά.

Κακή συνήθεια No. 4: Τρώτε μόνο τηγανιτό ψάρι

Τα περισσότερα έχουν πολύ πρόσθετο λάδι, δηλαδή κορεσμένα λιπαρά. Αυτά τα λιπαρά υπερισχύουν έναντι του είδους των λιπαρών που περιέχονται στο ψάρι, δηλαδή τα ωμέγα-3 λιπαρά που κρατούν χαμηλά τα τριγλυκερίδια.

Καλύτερη συνήθεια: Να τρώτε 2 μερίδες ψητό ή βραστό ψάρι την εβδομάδα

Να τρώτε λιπαρά ψάρια, όπως σολομό ή τόνο, που είναι πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά (ψητά ή βραστά). Αναζητήστε συνταγές με γεύσεις που αγαπάτε. Αν ακόμα έχετε πρόβλημα με τη γεύση του ψαριού, μπορείτε να επιλέξετε φουντούκια, λιναρόσπορο, προϊόντα σόγιας, που είναι καλές πηγές ωμέγα 3 λιπαρών και μειώνουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Κακή συνήθεια Νο 5. Πίνετε αρκετά ποτήρια αλκοόλ την ημέρα

Μεγάλη ποσότητα μπύρας, κρασιού ή οινοπνευματωδών μπορεί να αυξήσει τα τριγλυκερίδια.

Καλύτερη συνήθεια: Βάλτε όρια

Να μην ξεπερνάτε το ένα ποτό την ημέρα αν είστε γυναίκα και τα δύο αν είστε άντρας. Αν τα τριγλυκερίδια δεν είναι αρκετά χαμηλά, παρά τις προσπάθειές σας, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να διακόψετε το ποτό. Οι εραστές της μπύρας μπορούν να επιλέξουν μια μπύρα χωρίς αλκοόλ. Αν πίνετε κρασί, επιλέξτε ανθρακούχο νερό με κάποια γεύση.

Κακή συνήθεια No. 6: Τρώτε υπερβολικά

Πολύ μεγάλα γεύματα μπορεί να στείλουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στην επικίνδυνη ζώνη.

Καλύτερη συνήθεια: Χωρίστε τη συνήθη μερίδα σας στο μισό

Στο σπίτι, να μαγειρεύετε τη συνήθη ποσότητα τροφής αλλά να σερβίρετε τη μισή. Στα εστιατόρια, χωρίστε το γεύμα σας σε μικρότερα κομμάτια. Να τρώτε αργά, για να δώσετε στο σώμα σας χρόνο να καταγράψει ότι χορτάσατε. Φάτε περισσότερο, μόνο αν πεινάτε ακόμα. Αν έχετε ικανοποιηθεί πάρτε το υπόλοιπο φαγητό σε πακέτο για να το απολαύσετε αργότερα.

Κακή συνήθεια No. 7: Παραλείπετε γεύματα

Μπορεί να είστε τόσο απασχολημένοι, που να μην τρώτε. Ίσως πιστεύετε ότι θα αδυνατίσετε αν παραλείπετε γεύματα. Το πρόβλημα είναι ότι πιθανόν θα πεινάσετε τόσο πολύ αργότερα, που θα φάτε ότι βρείτε μπροστά σας, είτε είναι υγιεινό είτε όχι. ‘Η θα φάτε υπερβολικά στο επόμενο γεύμα, γεγονός που οδηγεί σε άνοδο τα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Καλύτερη συνήθεια: Να τρώτε γεύματα με λογικές μερίδες, 3 φορές την ημέρα.

Να απολαμβάνετε το πρωινό, το γεύμα και το δείπνο ενώ παραμένετε στο συνιστώμενο μέγεθος μερίδας. Να επιλέγετε υγιεινά σνακ, όπως ξηρούς καρπούς, φρούτα ή καρότα και μπαστουνάκια σέλερι όταν πεινάτε.

Κακιά συνήθεια No. 8: Δεν κινείστε πολύ

Κάθεστε για μεγάλα διαστήματα; Η έλλειψη κίνησης καθιστά δύσκολο για τον οργανισμό σας να επεξεργαστεί το σάκχαρο και τα τριγλυκερίδια με φυσιολογικό ρυθμό.

Καλύτερη συνήθεια: Σηκωθείτε και κάντε κάτι

Να κινείστε καθημερινά. Αποφύγετε τον ανελκυστήρα και ανεβείτε με τις σκάλες. Κατεβείτε από το λεωφορείο ή το μετρό μια στάση πριν και περπατήστε. Βρείτε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν. Περπατήστε, κολυμπήστε ή κάντε ποδήλατο. Γραφτείτε σε γυμναστήριο. Ο σκοπός σας είναι να κάνετε τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης, για 5 μέρες την εβδομάδα.

Κακιά συνήθεια No. 9: Καπνίζετε

Όταν έχετε υψηλά τριγλυκερίδια, η καρδιοπάθεια είναι σημαντική ανησυχία. Αν καπνίζετε, ο κίνδυνος καρδιοπάθειας αυξάνεται σημαντικά.

Καλύτερη συνήθεια: Ζήστε χωρίς κάπνισμα

Αποφασίστε να διακόψετε το κάπνισμα. Αν χρειάζεστε βοήθεια, μιλήστε με τον γιατρό. Αν είστε έτοιμος, δράστε. Επιλέξτε μια ημερομηνία για να διακόψετε. Ζητήστε στήριξη από οικογένεια και φίλους. Αγοράστε τσίχλες χωρίς ζάχαρη και σνακ χαμηλών θερμίδων αντί για τσιγάρα. Βρείτε ομάδα στήριξης. Μείνετε πιστός στην απόφασή σας. Θα διώξετε τα τσιγάρα και θα προσθέσετε χρόνια στη ζωή σας.


Πηγή: iatronet.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια