Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Το όνειρο των Κούρδων για κράτος: Σημείο καμπής η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία

Εν μέσω των μαχών στη Βόρεια Συρία, θα ήταν βιαστικό να συμπεράνουμε ότι οι εντυπωσιακές εξελίξεις αυτού του μήνα -όπως η πρώτη πραγματική εισβολή της
Τουρκίας στη Συρία ή η σύσφιξη της συμμαχίας της Ρωσίας με το Ιράν- θα είναι καθοριστικής σημασίας για το τέλος ενός εμφυλίου που έχει διαρκέσει πάνω από πέντε χρόνια. Αλλά θα μπορούσε να είναι ένα σημείο καμπής για τη Συρία και τους Κούρδους της περιοχής.

γράφει ο Ντέιβιντ Γκάρντνερ
Κείμενο στην εφημερίδα Financial Times 



Τα τελευταία δύο χρόνια, οπότε και οι Σύροι Κούρδοι μαχητές έσπασαν την πολιορκία του Κομπάνι και ανακατέλαβαν εδάφη του χαλιφάτου στη Συρία και στο Ιράκ, ήταν μια σπάνια καλή στιγμή για τους Κούρδους.

Ο κατακερματισμός της Συρίας, στον απόηχο της de facto διάλυσης του Ιράκ μετά την, υπό αμερικανική ηγεσία, εισβολή του 2003, προσφέρει στους Κούρδους την προοπτική της κρατικής υπόστασης. Ομως αυτή η πιθανότητα απομακρύνεται… Από τη στιγμή που το Ισλαμικό Κράτος ίδρυε το χαλιφάτο του στα μέσα του 2014, οι κουρδικές δυνάμεις σε όλη την περιοχή αποκτούσαν ισχύ. Στη Συρία, η σταδιακή κατάρρευση του κράτους επέτρεψε στην κουρδική πολιτοφυλακή του κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD) να καταλάβει εκτάσεις γης βορειοανατολικά.

Στο Ιράκ, η κατάρρευση του ενιαίου κράτους έδωσε στην αυτοδιοικούμενη περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν στον Βορρά χαρακτηριστικά ανεξαρτησίας. Στην Τουρκία, κατά τη διάρκεια μιας κατάπαυσης του πυρός με το PKK, οι Κούρδοι πολιτικοί στα νοτιοανατολικά απέκτησαν επίσης κάποια αυτονομία. Ωστόσο τα πράγματα άλλαξαν. Εχθροπραξίες μεταξύ τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και του ΡΚΚ άρχισαν ξανά το περασμένο καλοκαίρι, ύστερα από επιθέσεις του ΙΚ εναντίον κουρδικών στόχων, ενώ το ΡΚΚ και το HDP κατηγόρησαν την τουρκική ηγεσία για συνενοχή.

Αλλά το PKK απερίσκεπτα προσπάθησε να επιβάλει κουρδική εξουσία σε πόλεις στη Νοτιοανατολική Τουρκία, ενώ ο Ερντογάν έπαιξε το εθνικιστικό χαρτί. Πούτιν και Ερντογάν τα ξαναβρήκαν και η Τουρκία ξεκίνησε επίθεση υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κατά του ΙΚ και η Ουάσιγκτον διέταξε τους Κούρδους συμμάχους της να υποχωρήσουν προς τα ανατολικά κατά μήκος του Ευφράτη. Η Ρωσία εγκατέλειψε το PYD και οι ΗΠΑ γέρνουν ξανά προς την Τουρκία την ώρα που ο Ερντογάν κάνει μεγάλη επίδειξη των σχέσεών του με τη Ρωσία και το Ιράν, εξελίξεις που ελαχιστοποιούν τις κουρδικές ελπίδες για κράτος.



mignatiou.com
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια