Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Διοξίνες: τι είναι και τι προκαλούν στον οργανισμό μας


Οι διοξίνες ανήκουν στην κατηγορία των επικίνδυνων χηµικών ουσιών που συμπεριλαμβάνει τοξικά παρασιτοκτόνα και βιοµηχανικά χηµικά προϊόντα, που είναι ιδιαίτερα τοξικά για τον άνθρωπο αλλά και για το περιβάλλον, µε αποτέλεσµα να γίνονται ενέργειες για την επιβολή περιορισµών στην παραγωγή και τη χρήση τους. 

Οι διοξίνες δεν είναι μόρια που φτιάχνονται εκούσια από την ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως π.χ. τα παρασιτοκτόνα ή τα βαρέα μέταλλα. Συνήθως, είναι απόβλητα της βιομηχανικής δραστηριότητας και της σύνθεσης χημικών ή παρασιτοκτόνων. Δυστυχώς, μεγάλες ποσότητες διοξινών αποβάλλονται στην ατμόσφαιρα και από την καύση από τους καυστήρες, από την καταστροφική καύση των δασών, καθώς και την καύση των σκουπιδιών.

Οι διοξίνες είναι λιποδιαλυτές ουσίες, τις οποίες ο οργανισμός δεν μπορεί εύκολα να αποβάλλει, γι’ αυτό και συσσωρεύονται στους λιπώδεις ιστούς των ζωντανών οργανισμών και, μέσω της τροφικής αλυσίδας, πολλαπλασιάζουν τις ποσότητές τους.

Οι άνθρωποι ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους μέσω της διατροφής, κυρίως καταναλώνοντας ζωικά προϊόντα (γάλα, κρέας, αυγά, βούτυρο) που προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με ζωοτροφές που περιείχαν διοξίνες (π.χ. εξαιτίας της παράνομης ανάμειξης λιπαρών οξέων που προορίζονταν για βιομηχανική χρήση με φυτικά έλαια που θα χρησιμοποιούνταν στην παραγωγή ζωοτροφών). Πολλά πουλερικά, χοίροι και βοοειδή εκτρέφονται με επιμολυσμένες ζωοτροφές.

Θεωρείται ότι προκαλούν προβλήματα σε έμβρυα (π.χ. κρυψορχία, υποσπαδία), αλλά και ότι επηρεάζουν το ανοσοποιητικό, το ενδοκρινικό, το νευρικό και το αναπαραγωγικό σύστημα, ενώ συνδέονται και με την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη, του μαστού, των όρχεων και του θυρεοειδούς.

Τι μπορείτε να κάνετε

Για να μειώσετε την έκθεση στις διοξίνες ακολουθήστε τα εξής:
  1. Αποφεύγετε τα εντομοκτόνα στο σπίτι και στον κήπο
  2. Αποφεύγετε την κατανάλωση ζεστών ροφημάτων σε πλαστικά ποτήρια
  3. Διατηρείτε τα τρόφιμα σε γυάλινα δοχεία φύλαξης
  4. Μην πλένετε τα πλαστικά στο πλυντήριο πιάτων
  5. Αποφεύγετε την κατανάλωση τροφίμων σε κονσέρβες

Διατροφή

Προτιμήστε ζωικά προϊόντα που είναι βιολογικά, ειδικά αυγά και κοτόπουλα, ώστε να προέρχονται από ζώα που ανατράφηκαν με επιλεγμένες ζωοτροφές, ή -ακόμα καλύτερα- επιλέξτε αυτά για τα οποία είστε σε θέση να γνωρίζετε με τι έχουν τραφεί και σε ποιες περιοχές έχουν μεγαλώσει τα ζώα από τα οποία προέρχονται.


Πηγή: holistic-greece.com, onmed.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια